Közlekedés - Tényleg olcsóbb az Elektromos autó üzemeltetése?

2019.10.28. 11:29 :: Dörnyei József

Pár napja beszélgettem egy ismerőssel és szóba került az elektromos autó, majd annak a fogyasztása. Fejben kiszámolva nem jött ki olcsóbbra, mint a benzines. Eldöntöttem, hogy kiszámolom.

Egy "átlag" elektromos autó - nyilván ilyen nincsen - fogyasztása 17 KWh/100km papíron, gyakorlatban 20 KWh/100km. Egy "átlag" hybrid autó fogyasztása 3,9l benzin papíron, gyakorlatban inkább 4,5l. Egy átlag dízel autó fogyasztása 4,5l papíron, 5l gyakorlatban.

6 komment

Címkék: Közlekedés Autó Elektromos

Közlekedés - M7 olcsó 3 sávosítása Budapest - Siófok között

2019.07.16. 12:06 :: Dörnyei József

Valakinek eszébe jutott egy olcsó megoldás a nyári Budapest - Siófok hétvégi közlekedési problémára. A problémát az okozza, hogy a nyári hétvégéken igen sok Budapesti lakos autóba ül és az M7-esen le szeretne menni a Balatonhoz.

A szálláshelyek jóval drágábbak, mint az üzemanyag költség, ezért jellemzően sokan este hazamennek és másnap újra le.

A Budapesti autóvezetők Budapesti módon vezetnek és a többség így vezet az autópályán is. Az autópályán a Budapesti vezetési stílus életveszélyes, mert a megszokott 50 v. alacsonyabb. sebesség helyett 130-140-es sebességgel hajtják végre azokat a manővereket, amiket általában 50 körül szoktak. 130-140 között nagyon sokkal máshogy reagál az autó, valamint ha baleset van, akkor súlyos v. halálos a következmény, nem pedig még egy horpadás. A Budapesti sofőrök többségének nincsen autópálya gyakorlata. (Youtube-on már látta. :-)

3 komment

Környezetvédelem - Kötelező papír küldemény csomagolás

2019.02.25. 10:23 :: Dörnyei József

A műanyag szemét hegyekről mindenki hallott és szvsz. mindenki pontosan tudja, hogy ez az egyik legnagyobb veszély per pillanat, ami a természetet fenyegeti. A műanyag szemét egyik jelentős forrása a küldemény csomagolás.

A vásárlások egyre nagyobb része tolódik át az internetre. Az internetes vásárláskor egy extra csomagolás kerül az árúra, ami sokszor műanyagból van. Ez teljesen felesleges, papírral tökéletesen lehet csomagolni a küldeményeket.

1 komment

Címkék: Környezetvédelem

Technológia - Játék videó készítése (Youtube-hoz)

2019.02.25. 08:48 :: Dörnyei József

Nagyobbik kisfiam - most 8 és fél éves - kitalálta, hogy ő Youtube sztár szeretne lenni. Megvan hozzá a tehetsége, folyamatosan tud beszélni. Lehetne belőle rádió bemondó is, de ma persze a  Youtuber a népszerű. A technikai megvalósítás természetesen az én nyakamba szakadt...

Első körben szükséges egy újabb PC ahhoz, hogy jó minőségű felvétel szülessen. Próbálkoztam a régi videókártyámmal, ami játszani még éppen jó volt, de ez nem tud a videó kódolásban segíteni. A régi kártya AMD 5850-es volt. Pont az a generáció, amiben a hardware-es videó kódolás még nincsen benne. :-)

Szólj hozzá!

Címkék: Youtube Video Technológia

Világpolitika - Atomfegyver Szaud-Arábiának is

2019.02.20. 08:03 :: Dörnyei József

A US úgy döntött, hogy érdemes lenne atomfegyverhez juttatni Szaud Arábiát. Iránnak már van. Izraelnek már régen van. Pakisztánnak és Indiának is van. Tényleg, mi a legrosszabb, ami történhet, ha a Közel-Keleten a nagy játékosoknak van atom fegyvere?

4 komment

Címkék: Világpolitika

Gazdaság - Nőnek az ÁFA bevételek. Az ok az, hogy bezárult a kör

2019.01.11. 10:41 :: Dörnyei József

Jelentősen nőttek az ÁFA bevételek, messze megelőzve a többi adóbevétel növekedését. 2012 és 2017 között kb. 20%-al kellett volna nőnie az ÁFA bevételnek, ehelyett 41%-al nőtt. A növekedés mértéke majdnem kétszeres.

A növekedés egyik oka az ÁFA csalások visszaszorítása. Ezt a "fordított" ÁFA valamint az EKÁER rendszer bevezetése tette lehetővé.

De ez nem fehérítette a gazdaságot, "csak" az ÁFA csalásokat szorította vissza.

34 komment

Címkék: MNB Gazdaság Adórendszer

Társadalom - Óraátállítás

2018.09.04. 08:32 :: Dörnyei József

Az óraátállítás eltörlését tervezi az EU. A téli nyári időszámítás szvsz. nem kapott semmilyen figyelmet a döntés előtt, nem volt társadalmi egyeztetés. Helyette volt egy internetes "szavazás", aminek az eredménye erősen kérdőjeles.

Magyarországon a téli időszámítás eltörlése azt jelentené, hogy decemberben és januárban, tehát egy elég hosszú időszakban a jelenlegi 7:30 helyett 8:30-kor kellne fel a nap és a jelenlegi 16:00 helyett 17:00-kor menne le.

68 komment

Címkék: Társadalom

Energia - Vanádium redox flow elem (VRFB)

2018.07.18. 11:22 :: Dörnyei József

Valódi konkurenciát kapott a Lítium-Ion elem. A Lítium-Ion elem ma szinte egyeduralkodó. Minden eszközben ez van benne kicsiben és nagyban. A VRFB (Vanadium Redix Flow Battery) eléri a Lítium-Ion elem paramétereit és több szempontból jobb.

A VRFB egy elég régi technológiából lett kifejlesztve. A technológia egy olyan elem, ahol az elektrolitot pumpálják a katód-anód egységben.

11 komment

Címkék: Energia

Gazdaság - Az új lakás ÁFA probléma II

2018.07.16. 09:18 :: Dörnyei József

Írtam már egy cikket a témában, ami aktuálisabb lett, mert eldöntött tény, hogy visszaemelkedik az új építésű ingatlanok ÁFA-ja 5-ről 27%-ra. Van egy kiskapu, ami nem is az és ez problémákat tud okozni a vásárlóknak.

Az első cikk.

A kis kapu amit sokan szvsz. tévesen felemlegetnek a résszámla. Elég sok cikk jelent meg a témában és azokban az szerepel, hogy az újépítésű ingatlanok résszámlájának ÁFA-ja nem fog emelkedni, tehát ha valaki befizetett 50M után 5% ÁFA-t, ami 2,5M és már csak 10M + ÁFA van hátra, akkor csak a 10M-ra kell neki a megemelt, 27%-os ÁFA-t befizetni - 2,7M Ft-ot. Összesen így 5,2M az ÁFA.

Szólj hozzá!

Címkék: Ingatlan Gazdaság

Világgazdaság - Eszkalálódó kereskedelmi háború

2018.07.11. 15:01 :: Dörnyei József

Angolul jobban hangzott a cím, de szerintem helyes. Kína és az EU is válaszolt a US erősen limitált vámemelésére és ezzel elég rendesen lábon lőtte magát. Kína különösen.

Előzmény: Világgazdaság - Kibontakozó kereskedelmi háború

A US igen kis vámemeléssel kezdte és szvsz. erősen remélte, hogy kardot ránt a másik fél. A US politikáról tudni kell, hogy bárkinek elég kevés valós mozgástere van. Beleértve az elnököt is. Trump nem tudott volna kereskedelmi háborút indítani, ha a másik fél nem reagál. Ha Kína válaszlépés helyett nem tesz semmit, hanem szó nélkül benyeli a békát, akkor Trump nem lett volna képes tovább emelni a tétet, mert elfogyott volna a politikai mozgástere.

3 komment

Címkék: Világgazdaság

Környezetvédelem - Mi legyen a műanyag hulladékkal?

2018.07.10. 12:44 :: Dörnyei József

Kezd riasztó mértékűvé válni a műanyag hulladék mennyisége az óceánokban. Pár hete Kína betiltotta a műanyag hulladékok importját.

Az óceánokban növekvő műanyag szigetek nagyon régi hír és kevés embert érdekel, mert kevés ember tartózkodik az óceánokban. A partokon eddig is szeméthegyek voltak, emiatt a partokon nincsen óriási változás. A partokat jóval több ember látja.

Szólj hozzá!

Címkék: Környezetvédelem

Világgazdaság - Jön a válság?

2018.06.14. 13:22 :: Dörnyei József

Magyarország vezetése úgy véli, hogy válság közeleg. Sokan mások is így látják. Lesz válság?

A FED kamatot emelt az idén másodszorra. A US munkanélküliség elérte a feljes foglalkoztatottság állapotát, hasonlóan Magyarországhoz. A FED kamatemelési ciklusa folytatódni fog.

2 komment

Címkék: Gazdaság Világgazdaság

Világgazdaság - Kibontakozó kereskedelmi háború

2018.04.04. 13:25 :: Dörnyei József

A US kereskedelmi háborúba kezdett elsősorban Kína ellen. Kína természetesen válaszolt. Mire lehet számítani? Jó ez vagy rossz? Jó ez vagy rossz Magyarországnak?

A kereskedelmi háború szvsz. jól átgondolt és megtervezett lépés a US oldaláról. Jelenleg a US Kína felé mutató import/export aránya kb. 4 szeres. A US import 4-szer nagyobb, mint az export. Ha mindkét fél hasonló mértékben sarcolja egymást, akkor abból a US 4-szer jobban jön ki. A US szempontjából egyértelműen jó lépés a kereskedelmi háború indítása.

Szólj hozzá!

Címkék: Világgazdaság

Tudomány - A gravitáció sebessége

2018.03.19. 15:15 :: Dörnyei József

Az elmúlt évtizedekben az a nézet terjedt el, hogy a fizika területén már mindent sikerült kikutatni és már semmi új nincsen a nap alatt. A gravitáció sebességét azonban csak tavaly sikerült nagy pontossággal megmérni.

Régen, Einstein relativítás elmélete előtt úgy vélték a fizikusok, hogy a fény és a gravitáció is végtelen sebességgel utazik. Einstein óta köztudott, hogy a fénynek van egy sebessége, ami igen gyors, de nem végtelen, az azonban nem köztudott, hogy a gravitációnak is van egy sebessége, ami pont a fény sebessége.

Szólj hozzá!

Címkék: Tudomány

MNB - Jól megy a gazdaság - mi a helyes út?

2018.02.15. 10:11 :: Dörnyei József

A gazdaság évek óta dimanikusan bővül, mára elértük azt a helyzetet, hogy kapacítás hiány van egyre több területen. Mi ilyenkor a teendő kormány és az MNB részéről?

Ha egy kapacítás hiányos környezetben egy kormánynak sok a pénze, akkor minden kormányzati fejlesztés extra kapacítást köt le a gazdaságban valamint drágább is, mint lehetne.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Gazdaság

Oktatás - Miért nem megy a szövegértés?

2018.02.13. 08:05 :: Dörnyei József

Akkutt problémává vált a legtöbb iskolában a gyenge szövegértés. Utána olvastam és saját tapasztalatból is ugyanaz a válasz: Nem a szövegértéssel van a gond, hanem a szöveggel.

A szövegértésnek 4 fokozata van, amit a diákok szépen, lassan tanulnak meg. Az első fokozat az, hogy megértsék a szavak jelentését. Sajnos a diákok által olvasott szövegekben nagyon sok olyan szó van, amit nem értenek.

11 komment

Címkék: Oktatás

Off - Excel Dátum (Date) műveletek

2018.02.06. 14:09 :: Dörnyei József

Ma megint sikerült bosszankodnom egy kicsit az excel-el. De kitaláltam a net segítségével. Szóval a feladat - rendezni adatokat dátum szerint. Egyszerű... - ha nem excel-t használsz. :-)

Megoldás:

Az excel csak dátum v. időadatokat tud használni, a kettőt együtt nem. Ha a kettő együtt van, akkor első lépésként szét kell választani, amire jó a LEFT és RIGHT függvény.

De ekkor az okos excel nem veszi még észre, hogy dátum mezőről van szó, még akkor sem, ha megformázod dátum mezőre.

Szólj hozzá!

Címkék: Microsoft Excel

Közlekedés - Az első autó megosztó Budapesten

2018.01.31. 10:07 :: Dörnyei József

Elindult a MOL limo Budapesten. Ez egy autó megosztó szolgáltatás, tudomásom szerint az első Budapesten.

A szolgáltalás segítségével autót bérelhetünk nagyon rövid időre. Pl. ha el akarunk menni valahova, ami olyan távolságra van, ahova már egyébként taxi-t hívnánk. A díjazása perc alapú, most 33Ft/perc, de normál díj 66 - 77 Ft/perc. Egy átlagos 10 perces út ára 660-770 Ft, ami versenyképes már 1 személy esetén a BKV-val, több személy esetén pedig olcsóbb.

6 komment

Címkék: Közlekedés

Tudomány - 1992 - Amikor majdnem vége lett a világnak...

2018.01.16. 12:04 :: Dörnyei József

Ez egy érdekes és (talán) tanulságos történet a korról, amiben élünk. 1992-ben egy paraszthajszálon lógott a föld élővilágának a sorsa, egy szerencsés véletlen miatt él még ma mindenki a földön. A történet természetesen nyilvános, rajta van a wikipedia-n, de sikerült annyira elhomályosítani mindenféle érdekből, hogy senki ne tudjon róla vagy ne érdekelje.

Ami történt: 1980 környékén az akkor még másképpen nevezett Raoultella planticola baktériumot génmódosították. A módosítás célja az volt, hogy hatékonyabban tudja lebontani az elhalt növény darabokat "zöld hulladékot" alkohollá. 1992-re kereskedelmi forgalomra alkalmas terméket fejlesztettek a GM baktériumból, ami képes volt kb. 5%-os alkohol szintig lebontani a növényi hulladékot.

2 komment

Címkék: Tudomány

MNB - Euró kell-e és MNB bankszámla mindenkinek

2017.11.06. 09:47 :: Dörnyei József

A portfolio-n megjelent egy meglehetősen jó cikk az euró bevezetésének problémájáról. Az MNB pedig megszellőztette, hogy közvetlen MNB-nél vezetett bankszámlát tervez piacra bocsátani.

A portfolio cikket lásd itt. Szvsz. közgazdaságilag indokolja meg, hogy miért nem szabad Magyarországnak belépnie az Euró övezetbe. A cikk nem vesz figyelembe reálpolitikai tényezőket, amik mind szintén az euró ellen szólnak.

Magyarország számára az euró konverziós zóna önkéntes bevezetése lenne egy jó megoldás, ami az euró összes előnyét hozná - közös pénz - és az összes hátrányát negálná.

Az MNB megszellőztette, hogy közvetlen bankszámla szolgáltatást tervez nyitni a lakosság és cégek felé. Az ötlet jó, de felvet egy csomó problémát. Szerintem azért szellőztették meg a tervet, hogy kapjanak visszajelzést arról, hogy mi a véleménye a piac szereplőinek a dologról.

3 komment

Címkék: MNB EUR

Autó - Dízel - Benzin a gyakorlatban

2017.09.27. 10:56 :: Dörnyei József

Pár évvel ezelőtt volt egy balesetem Németországban. Írtam róla egy cikket a blogon, a biztosítás ügyintézésről. Amit csak akartam írni, de elmaradt az az, hogy alkalmam nyílt ugyanazt az autót vezetni két hétig, dízeles és benzines kivitelben.

Az autó egy VW Passat. A két motor 2.0 TDi turbó dízeles valamint 1.4 TSi turbó benzines. A dízel motor 140 lóerős és 320-as nyomatéka van. A benzines 150 lóerős 250-es nyomatékkal. A díesel akkor kb. 7 éves volt, tehát nem pont új.

Szólj hozzá!

Címkék: Autó

Gazdaság - Az új lakás ÁFA probléma

2017.09.14. 13:50 :: Dörnyei József

2019 év végéig 5%-os ÁFA-val lehet megvásárolni egy új építésű lakást. Utána 27%-ra nő az ÁFA mértéke, durván megdrágítva az új lakást. A gyakorlatban ha a vásárló lekési a határidőt, akkor könnyen csődhelyzetben találhatja magát, mert egy új lakás árának a 22%-át kellene kirántania a zsebéből, ami nagyon kevés családnak megy. Ha pedig az építőipari cégnek kell kifizetnie az extra ÁFA-t, akkor az mehet könnyen csődbe.

Ha a szabályozás marad, akkor nagyon sok eddig teljesen ismeretlen buktató kerül be az építőiparba.

Szólj hozzá!

Címkék: ÁFA Gazdaság

Világpolitika - US - Észak-Korea erőfitogtatás

2017.08.09. 12:49 :: Dörnyei József

A US megfenyegette Észak-Koreát, háborút helyezett kilátásba. Észak-Korea őszintén válaszolt, ha megtámadják (elsőre) Guam-ot bombázza le.

Egy atomhatalmat nem lehet katonailag sikeresen megtámadni. Soha nem lehetett, most sem lehet. Észak-Korea egy atomhatalom, tehát nem lehet megtámadni. A US hadserege ezt persze tudja, a jelenlegi elnök és csapata valószínűleg nem. Guam egy sziget a Csendes óceánban és a US egyik nagy katonai bázisa van rajta.

12 komment

Címkék: Világpolitika

Társadalom - Modern megoldás a népesség fogyatkozásra

2017.07.18. 12:23 :: Dörnyei József

Létezik egy harmadik utas megoldás is a népesség fogyatkozásra. Sajnos igen drága és nagy egyetértésre lenne szükség politkai szinten ahhoz, hogy létre is jöhessen. A megoldás az öregedés megállító technológia kifejlesztése.

Az öregedést lassító/megállító technológia most is fejlődik, több oldalról is. Az eredmények biztatóak, de messze van a beszedhető gyógyszer.

A megoldás egy "Manhattan project" lenne, aminek a célja az öregedés lassító/megállító technológia kidolgozása.

A siker garantált, az ára és az időpont, mire sikerül, nem garantált.

20 komment

Címkék: EU Tudomány Társadalom Technológia

Választás 2018 - A baloldal segítségének az ára

2017.07.07. 13:26 :: Dörnyei József

A "baloldal" igen komoly anyagi támogatásban részesül nemzetközi szervezetektől és az EU vezetésétől is. A Jobbik, ami szintén komoly tényező Magyarországon, nem kap támogatást, legalábbis ebből a két forrásból nem. A "baloldal" támogatásának azonban ára van.

A baloldal az előző választások során is jelentős pénzeket kapott a fenti forrásokból, akkor azonban még nem voltak akkora ellentétek a jelenlegi kormány és a fenti erők között, mint ma.

5 komment

Címkék: Választás

süti beállítások módosítása