Világgazdaság - Jön a válság?

2018.06.14. 13:22 :: Dörnyei József

Magyarország vezetése úgy véli, hogy válság közeleg. Sokan mások is így látják. Lesz válság?

A FED kamatot emelt az idén másodszorra. A US munkanélküliség elérte a feljes foglalkoztatottság állapotát, hasonlóan Magyarországhoz. A FED kamatemelési ciklusa folytatódni fog.

A FED kamatemelésének hatására a pénzügyi befektetések elkezdtek visszaáramlani a US-ba. Ezért gyengélkedik a forint is per pillanat.

Az MNB jobban tudja, hogy a Magyar államadósság mekkora része van a Magyar lakosság kezében, de valószínűleg még nem elég nagy része.

A gyengülő forint azonban nem jelent válságot, sőt, gyorsítja a gazdaságot.

Az EU erősebb tagállamait még ennyire sem érinti az esemény.

A US gazdasága lassabban fog bővülni, mint eddig. Az EU szempontjából ez egyhén rossz. Válságot azonban nem fog okozni.

A FED kamatemelése középtávon stabilizálni fogja a US gazdaságát. Szvsz. ez fontosabb, mint a pillanatnyi gazdasági növekedés.

Összességében én nem látok több válságra utaló jelet, mint mondjuk fél évvel ezelőtt. Nem látok világgazdasági válságot és nem látok olyan válságot, sem, ami komolyan érintené Magyarországot.

Kockázatok vannak persze. De azok mindig vannak.

komment

Címkék: Gazdaság Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr4814047594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2018.06.14. 23:33:02

Az h a kínaiak is fújják egy ideje a maguk ingatlanos lufiját nem zavarhat be?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2018.06.15. 09:00:59

@Untermensch4: De igen. Ez is egy kockázat. Válság akkor jönne, ha egyszerre több minden dőlne be vagy ha valami bedöntene legalább 3 kockázatot. Nem lehetetlen, de megtörténhetett volna 1 évvel ezelőtt is.
süti beállítások módosítása