Technológia - Játék videó készítése (Youtube-hoz)

2019.02.25. 08:48 :: Dörnyei József

Nagyobbik kisfiam - most 8 és fél éves - kitalálta, hogy ő Youtube sztár szeretne lenni. Megvan hozzá a tehetsége, folyamatosan tud beszélni. Lehetne belőle rádió bemondó is, de ma persze a  Youtuber a népszerű. A technikai megvalósítás természetesen az én nyakamba szakadt...

Első körben szükséges egy újabb PC ahhoz, hogy jó minőségű felvétel szülessen. Próbálkoztam a régi videókártyámmal, ami játszani még éppen jó volt, de ez nem tud a videó kódolásban segíteni. A régi kártya AMD 5850-es volt. Pont az a generáció, amiben a hardware-es videó kódolás még nincsen benne. :-)

Elsőre természetesen megpróbáltam software kódolással. Nekem egy 4 magos intel Corei5 procim van a gépben, ami 2GHz-es sebességgel ketyeg. Régi darab, tudom, de egyelőre még elvisz mindent, ami nekem kell, ezért fő a lustaság és még most sem cseréltem le. Mindenesetre a videó kódolást nem tudta élvezhető minőségben elkészíteni.

Utánanéztem a jelenlegi áraknak és két kártya van most a legjobb ár/érték arányban. AMD 560 RX, ami kb. 80W-ot eszik v. AMD 570 RX, ami kb. 150W-ot eszik. Ezek a kártyák csak akkor fogyasztanak ennyit, ha teljesen ki vannak használva, ha csak netezget valaki, akkor kevesebbet esznek, mint a régi 5850-es kártyám. Végülis az 570 RX mellett döntöttem, mert kb. dupla gyors, de nem kétszeres áron van, hanem kb. 50%-al drágább, mint az 560 RX. Az ár/érték arány jobb.

A PC-mnek alacsony zajszintű doboza van, ezért a szellőzteztetése nem jó. Az 5850-es kártya kifelé fújta a levegőt, az új 570 RX pedig a benti levegőt melegíti. A videó kártyának nem volt baja, de a CPU túlmelegedett, többször, mint eddig. A megoldás roppant egyszerű volt, kiszedtem az összes kártya panel borítót a gépből. Ezzel csináltam egy jó nagy nyílást a hátulján és pont ott, ahova a videó kártya fújja saját meleg levegőjét. Ki lehetett volna tisztítani a CPU hűtőjét is, de erre nem volt egyelőre időm. A PC-ben régen HDD-k voltak, most SSD van, ami zajmentes. Gyakorlatilag a PC ugyanolyan halk, mint eddig. Az új nyílás pont hátrafelé néz, ahol kábelek és fűtés radiátor van, mire a hang onnan kijön, nem hallható.

Már az első próbálkozáshoz OBS studiót használtam. Van magyar nyelvű verziója is. Teljesen free software. Folyamatosan fejlesztik, ezért a beállításai folyamatosan változnak. Nincsen értelme leírni, hogyan kell beállítani, mert 1 hónap múlva idejét múlt lesz. A beállítás egyszerű és működik is. Alapból software encoding-ot használ, ami nyilván csak akkor jó, ha nincsen megfelelő grafikus kártyánk, pl. egy AMD 5850-es van, ami nem tud segíteni. A hardware encoding-hoz fel kell telepíteni az OBS AMD drivert hozzá. Googlizzunk rá OBS studio AMD driver és megtaláljuk. Az AMD videó kártya driver telepítésekor tegyük fel a Relive részt. Ezután az OBS studióban ki lehet már választani az AMD hardware encoding-ot. Nekem az mkv file kiterjesztés a kedvencem, ami azért jó, mert ha kell editálni, akkor ezt könnyen lehet. A youtube is jobban kedveli, mint az mp4-et. Amire figyelni kell, hogy a hardware encoding lehetővé teszi a magasabb sebességet. Ezt át kell állítani. Az AMD relive 30 MBit-et használ, ehhez az OBS studióban 30000 kbit-et kell beállítani. Ez gyönyörű videót fog csinálni. Alap beállítás 6000. amivel csúnya a videó...

Az AMD-nek van a relive software-e, amit ki lehet próbálni és gyönyörű videót készít. Sajnos a hangfelvétele kritikán aluli. Sokat próbálkoztam vele, de nem lehet megjavítani, felesleges vele kínlódni, azóta ilyen, amióta az AMD kihozta és azóta nem javította meg. Szvsz. az AMD nem akarja, hogy bárki használja a relive-t, inkább egy tech demo. A relive-ben hiányzik a hangerő állítás teljesen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a készített videó hangszintje véletlenszerű. Youtube-hoz ez használhatatlan, mert akár túl hangos, akár túl halk, semmiképpen nem jó. Senki sem néz meg egy túl hangos v. túl halk videót a youtube-on, azonnal átváltják egy másikra, ha rossz a hangerő. Ha valakinek jó is lenne véletlenül a hangerő, akkor is kegyetlen rossz a mikrofon hangminősége és ezt sem lehet megjavítani. Ha még ez menne is, a relive el tudja veszíteni a hangot. Ez azt jelenti, hogy nem rögzít hangot. Ez csak a végén derül ki és elég bosszantó tud lenni... Tehát felejtős, jobb, ha nem is próbálkozunk vele.

Ha valakit érdekel az elkészített videók minőség, akkor keressen rá a youtube-on a gatroid games csatornára. Kisfiam találta ki a nevet, nekem is tetszik. Az első pár software-es, után jön egy darab relive-os, majd a korrektul beálltott OBS studióval készített.

Szólj hozzá!

Címkék: Youtube Video Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr7614652779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása