MNB - Jól megy a gazdaság - mi a helyes út?

2018.02.15. 10:11 :: Dörnyei József

A gazdaság évek óta dimanikusan bővül, mára elértük azt a helyzetet, hogy kapacítás hiány van egyre több területen. Mi ilyenkor a teendő kormány és az MNB részéről?

Ha egy kapacítás hiányos környezetben egy kormánynak sok a pénze, akkor minden kormányzati fejlesztés extra kapacítást köt le a gazdaságban valamint drágább is, mint lehetne.

Természetesen ilyenkor van lehetőség kormányzati fejlesztéseket végrehajtani, de pont a legrosszabb időpont rá. (Ilyen az élet...)

Azt nyilván senki sem tudja, hogy mit hoz a jövő. Könnyen elképzelhető, hogy a jelenlegi dinamikus növekedés folytatódik a közeljövőben és később még drágább lesz a kormányzati fejlesztések végrehajtása - ergó most kell vérgehajtani őket. Persze ha folytatódik a dinamikus fejlődés, akkor a kormánynak a jövőben még több pénze lesz erre.

A kormány a jelenlegi helyzetben "normál" ütemű fejlesztésekkel jár a legjobban. Semmi szükség "extra" sebességre, de lassítani sem érdemes.

Az MNB keményen megdolgozott az utóbbi években azért, hogy a gazdaság fejlődése ilyen gyors legyen. Az MNB szempontjából a jelenlegi helyzetben a gazdaság élénkítését közepes szintre kellene belőni. Nagyon erős élénkítésre nincsen szükség. Amire koncentrálni kellene az az államadósság teljes átadása a lakósság kezébe, valamint a tartalék képzés.

Az államadósság átadása jó ütemben halad. Az MNB szvsz. már most tudja, hogy mikorra lesz a teljes államadósság lakossági kézben.

A tartalékképzésről nincsenek információim, de amik vannak, azok alapján per pillanat nem priorítás. Ha én lennék MNB döntéshozó, elkezdenék várásolni aranyat és meg sem állnék Svájci szintig. Lásd cikk.

A cikkben le van írva, hogy miért jó az aranytartalék. A svájci szint 2017 elején €7,1 Mrd volt. Ma már inkább €8 Mrd-ot céloznék meg, de akár €10 Mrd-t is lehetne a mostani helyzetben.

Az arany ára közepes szinten van. Most nem lehet sokat nyerni, de veszíteni sem vele.

Az arany most beszerezhető. Oroszország szvsz. 100%, hogy eladna Magyarországnak, bizonyos kondíciók esetén. Ilyen lehet, hogy pl. 10 évig nem adjuk el. Normál esetben a piacról ekkora mennyiséget nem lehetne beszerezni komoly turbulencia nélkül.

komment

Címkék: MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr1113670858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása