MNB - Az aranytartalék, ami nincsen

2017.01.13. 12:17 :: Dörnyei József

Az utóbbi héten valaki észrevette, hogy Magyarországnak (az MNB-nek) nincsen aranytartaléka. Ez egy pontos megfigyelés. De nem 1 hete nincsen, hanem a rendszerváltás óta nincsen.

Az aranytartalék egy nagyon jó dolog, mert ingyen biztosítja a tartalékképzést. A jegybanknak tartalékot kell képeznie azért, hogy biztosítsa a forint erejét. Ez a tartalék per pillanat deviza formában van, ami pénzbe kerül. Az aranytartalék, főleg, ha nem bántjuk, tehát nem adunk-veszünk, hanem bent tartjuk egy széfben, nem kerül pénzbe. Az aranytartalék közvetett hasznot hoz az MNB-nek. Az aranytartalék sokkal értékesebb, mint bármilyen devizatartalék, mert megfogható és mindenki tudja, hogy mindig ér valamit. Emiatt a magas aranytartalékkal rendelkező országok olcsóbban kapnak hiteleket. Ez pedig közvetve, de nagyon sok pénzt spórol meg.

Az aranytartalék ellen beszélők azt hozzák fel, hogy az aranytartalék nem "hoz" pénzt, Ebben részben igazuk is van - közvelten hozadéka nincsen. De nem ez a feladata, hanem a tartalékképzés. Tartalékot pedig képez és ingyen.

Nade ha jó az aranytartalék, akkor miért nincsen belőle Magyarországnak? Természetesen az egyik államcsődünk vitte el. 1989 után pár év alatt eladta az MNB az aranytartalékot. Magyarország akkor (és azóta még kétszer) gyakorlatilag államcsődben volt. Az aranytartalék eladása a felszínen tartotta egy ideig a süllyedő hajót és egy süllyedő hajón csak az a fontos, hogy ne süllyedjen el. Az, hogy mi lesz 10 év múlva, nem számít.

Az aranytartalék ellenzők természetesen csak propaganda célokból ellenzik az aranytartalékot ők is pontosan tudják, hogy jó, ha van, csak meg kellett magyarázni az embereknek, hogy miért jó, ha nincsen az, amit muszáj volt eladni...

Magyarország a kommunista időkből 60T aranytartalékot örökölt, amiből 1992-re 3 T maradt és azóta kb. ekkora az aranytartalék.

A 3T aranytartalék értéke 108 337 337 EUR ~ 108,3M EUR

A 60T aranytartalék értéke 2 166 746 747 EUR ~ 2 166,7M EUR ~ 2,2Mrd EUR

Az MNB deviza tartaléka most 25 Mrd EUR és folyamatosan csökken. Az MNB azért csökkenti a devizatartalékot, mert megteheti - jók az ország pénzügyi mutatói - és mert pénzbe kerül a fenntartása.

Mi lenne az ideális mértékű aranytartalék a jelenlegi gazdaságban? Szvsz. valahol 200T - 7,2Mrd EUR érték per pillanat. Ez kb. az az arány, amit Svájc tart aranyban. Én ezt céloznám meg.

A kommunista Magyarország szvsz. pontosan annyi aranyat tartott aranytartalékban, amennyire szükség volt. Ez egy meglepő dolog a számomra. Ezek szerint a kommunista Magyarországon is maradtak azért (gazdaság) értelmes emberek, ha nem is voltak sokan.

komment

Címkék: MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr4512122701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2017.01.13. 20:23:38

Aztán jöttek a Soros féle politológusok és minden jól el baxtak.

Itt tartunk most:következtetés képen tilos zsidózni, egyébként mindenki más bűnös.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2017.01.14. 13:49:26

@csentecsa:
Az aranyra szóló követelés nem aranytartalék. Lásd Németországot, ahol az aranytartalék követelés. És amikor kérték, akkor nem kapták meg. Az aranytartalék az, ami bent van a trezorban.

Untermensch4 2017.01.14. 20:14:53

@Dörnyei József: A széf sztem nem ingyen van hanem lehet hogy olcsóbb mint a devizatartalék tartása.
" Ezek szerint a kommunista Magyarországon is maradtak azért (gazdaság) értelmes emberek, ha nem is voltak sokan."
A néhai Fekete János, a kádár-korszak örökös mnb elnökhelyettese pl...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2017.01.16. 11:12:30

@Untermensch4:
Az MNB-nek ingyen van. Ha egyszer beengednek téged, akkor meglátod. :-)

A meglepő az, hogy hogyan tudtak gazdaságértelmes emberek megmaradni 45 év kommunizmusa után. A legtöbb ember, beleértve pl. a vállalatvezetők 90+%-át gazdasági analfabéta volt, mert a kommunizmusban nem volt pénz alapú piacgazdaság....

Untermensch4 2017.01.17. 20:28:48

@Dörnyei József: A bolsevik elitváltás ellenére azért kényszerből használtak szakembereket is. Különben jóval 45 év előtt észak-koreai szintre süllyedtünk volna.

Gerilgfx 2017.02.26. 03:51:01

Az aranytartalék faszság. Az arany olyasmi, mint a befektetői bizalom: nem lehet megenni, nem bootol be rajta az operációs rendszer, nem lehet vele vadászgépet gyártani.

Tehát végülis az aranytartalék olyan, mint a stadion, vagy az eu szökőkútjai, buszmegállói, kutyawellnesszalonjai - szart sem érnek. de viszont ahhoz, hogy valakik megszakértsék/képezzék/ellopják, neked kurva sokat kell dolgoznod.

magyarország jelenleg egy olyan állapotban van, hogy az egyetlen kilátása a külföldnek való csicskázás, az államnak az abból való élősködés, amelyet a magyar vállalkozások 80%-os adóval történő kiírtásával garantál is ez a moslék államapparátus.
süti beállítások módosítása