Környezetvédelem - Mi legyen a műanyag hulladékkal?

2018.07.10. 12:44 :: Dörnyei József

Kezd riasztó mértékűvé válni a műanyag hulladék mennyisége az óceánokban. Pár hete Kína betiltotta a műanyag hulladékok importját.

Az óceánokban növekvő műanyag szigetek nagyon régi hír és kevés embert érdekel, mert kevés ember tartózkodik az óceánokban. A partokon eddig is szeméthegyek voltak, emiatt a partokon nincsen óriási változás. A partokat jóval több ember látja.

Kína azért tiltotta be a műanyag hulladék importot, mert sikerült annyira fellazítani a szabályozást, hogy az importált műanyag kb. 90%-a került már a lerakókba. Ami még Kínában is kiverte a biztosítékot.

Németországban régen - kb. 10 éve - külön gyűjtötték a műanyag hulladékot. Mára a műanyag hulladékba belekevernek fémeket és mindenféle fémet. Ezt a belekevert xart eddig a szorgos kínaiak szépen kiválogatták. Mára Kínában erre már nincsen munkaerő és ha lenne, akkor is túl drága lenne. A műanyagoknak is különböző típusai vannak és nem mindent lehet újrahasznosítani. Ennek ellenére Németországban minden műanyagot bele lehet tenni a kukába, aztán majd lesz vele valami - lerakóba kerül, de Kínában.

Minden másik EU országban lazább a szabályozás. De már a Német műanyag hulladék is mind szemét, nem lehet újrahasznosítani, tehát mindegy.

 Összességében az exportált műanyag kb. 90%-a lesz szemét, a helyi EUs feldolgozók modernebbek és csak 70% szemetet termelnek. Hozzá kell tenni azt, hogy a helyi műanyag feldolgozók nem vesznek át akármilyen xart, amit Kínába szántak, hanem csak pl. műanyag palackokat, amit könnyű feldolgozni.

Megoldás természetesen létezik és roppant egyszerű. De IQ-ba, pénzbe és elszántságba kerül. A zöld tálcát sehol sem irányítják műszaki érzékkel rendelkező emberek, azt 100%-ban "humán" emberek irányítják, akik nem tudnak megoldani semmit, csak nyávognak, amikor rájönnek, hogy elk*rták.

A megoldás első pontja a szelektív hulladékgyűjtés visszaállítása az újrahasznosítható elemekre. Csak olyan műanyagot szabad a szelektívbe dobni, amről biztosan tudom, hogy újrahasznosítható. Ehhez kell persze egy marha nagy jel a csomagoláson, mert ez nem evidens senkinek. Az ellenkezőjére is kell egy marha nagy jel, mármint hogy ne dobd bele a szelektívbe.

A megoldás második pontja a nem újrahasznosítható műanyag hulladék kötelező eltüzelése hőerőművekben. A hőerőművek el tudják égetni a műanyag hulladékot zéró szennyezőanyag kibocsátás mellett. Számukra ez csak egy másik tüzelőanyag.

Nem pont ide tartozik, de én előírnám minden szemét kötelező elégetését hőerőművekben. A kelettkező hamu sokkal kisebb helyen tárolható.

Itt most majd jön pár negatív IQ-val rendelkező zöld emberke, hogy akkor mi lesz a CO2 kibocsátással. A válasz roppant egyszerű. Ma is CO2-t kibocsátó hőerőműveink vannak. Mind az. A különbség az lenne, hogy ha elégetnénk minden szemetet, akkor nem lenne szemét és a CO2 kibocsátás nem változna semmit sem - illetve egy kicsit csökkenne, A szemét energiatartalma megegyezik a barnaszénével, de az elégetés során kevesebb CO2-t bocsát ki. Valahol a földgáz és a szén között van. Ha műanyag a szemét, akkor kb. a földgáz szintjén.

Miért nem így csinálja mindenki? Azért, mert negatív IQ-val rendelkezik az összes zöld tárcánál dolgozó ember. Erre van egy tesztjük és minden értelmes ember azonnal kibukik a szűrőn. Ez egy előírás a zöld tálcáknál.

Szólj hozzá!

Címkék: Környezetvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr3814090371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása