Világgazdaság - Eszkalálódó kereskedelmi háború

2018.07.11. 15:01 :: Dörnyei József

Angolul jobban hangzott a cím, de szerintem helyes. Kína és az EU is válaszolt a US erősen limitált vámemelésére és ezzel elég rendesen lábon lőtte magát. Kína különösen.

Előzmény: Világgazdaság - Kibontakozó kereskedelmi háború

A US igen kis vámemeléssel kezdte és szvsz. erősen remélte, hogy kardot ránt a másik fél. A US politikáról tudni kell, hogy bárkinek elég kevés valós mozgástere van. Beleértve az elnököt is. Trump nem tudott volna kereskedelmi háborút indítani, ha a másik fél nem reagál. Ha Kína válaszlépés helyett nem tesz semmit, hanem szó nélkül benyeli a békát, akkor Trump nem lett volna képes tovább emelni a tétet, mert elfogyott volna a politikai mozgástere.

Ehelyett Kína erősködni kezdett és emelt a vámokon. Trump ezzel szabad kezet kapott, hogy ő is emelhessen.

Érdekes, hogy Kína belement ebbe a versenybe, ahol ő nem nyerhet és most már látja is, hogy most már 10 békát kell lenyelnie, de lehet belőle akár 100 béka is. Lehet, hogy jobb lett volna lenyelni az elsőt...

Az EU oldalról a kereskedelmi háborúnak kevés a jelentősége, mert minimális a kereskedelmi mérlegben a különbség. Az EU-nak nem jelent problémát, ha nőnek a vámok.

Van egy másik oldala a kereskedelmi háborúnak, amit kevesen vesznek figyelembe. A vámok egy az egyben állami bevételek és a magas vámok, amik most jönni fognak jelentősen növelni fogják az államok bevételeit. Ami jót tesz a költségvetéseknek. Főleg a US költségvetésnek, ami nincsen a legjobb állapotban.

Kína szvsz, sikeresen elérte, hogy sokkal gyorsabban lesz kénytelen saját fogyasztásra átállni és lemondani a jelenleg igen jelentős export többlet bevételről.

Kína kicsit elszállt magától. Az utóbbi évtizedekben minden bejött nekik és úgy gondolták, hogy ez így is marad. Most nem ésszel, hanem erővel politizáltak. Ami működik egy Afrikai országgal szemben, de nem működik a US-el szemben. Ott még nem tartanak.

komment

Címkék: Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr7814106757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.07.12. 15:18:14

Kína kifejleszti azt a technológiát, ami függetlenít az olajtól és az USA dollár összeomlik.

Robur 2018.07.16. 20:35:08

Ezt a vámháborút már eljátszotta két barom a 30-as években(Hoover,Roosevelt). Akkor láttuk mi lett a vége.
süti beállítások módosítása