Világgazdaság - Kibontakozó kereskedelmi háború

2018.04.04. 13:25 :: Dörnyei József

A US kereskedelmi háborúba kezdett elsősorban Kína ellen. Kína természetesen válaszolt. Mire lehet számítani? Jó ez vagy rossz? Jó ez vagy rossz Magyarországnak?

A kereskedelmi háború szvsz. jól átgondolt és megtervezett lépés a US oldaláról. Jelenleg a US Kína felé mutató import/export aránya kb. 4 szeres. A US import 4-szer nagyobb, mint az export. Ha mindkét fél hasonló mértékben sarcolja egymást, akkor abból a US 4-szer jobban jön ki. A US szempontjából egyértelműen jó lépés a kereskedelmi háború indítása.

A US által első körben vámmal sújtott anyagok köre olyan, amit a US könnyen és nagy profittal tud gyártani. Okosan nem vámoltattak meg olyat, amit nem tudnának könnyen pótolni, pl. ritka fémföldek, amit nem tudnának beszerezni sehonnan sem.

A vámok növelése drágítja az importot, a helyi termékek ára magasabb, mint a Kínai termékeké, emiatt a lépés mindenképpen áremelkedést jelent. A kérdés az, hogy ez jó-e vagy nem. A válaszom erre az, hogy ebben az esetben egyértelműen jó az áremelkedés.

Ezt persze sokan vitatják majd, mert az a dogma, hogy ha valami olcsóbb, akkor az jó. Már írtam pár cikket a gagyi terjedéséről. A drágább sokszor jobb lenne. Ebben az esetben a drágább termékek azt jelentik, hogy munkahelyek jönnek létre a US-ben. Ez mindenki érdeke, nem csak azoknak, akiknek lett munkájuk.

Magyarország egy igen jó példa arra, hogy mit jelent az, ha egyre több dolgozónak lesz munkája. Minden dolgozó fizetése nő, mert a munkaerő hiány ezt okozza. Az utóbbi 2 év növekedése Magyarországon már önfenntartó volt. A növekvő keresetek okozták. Ez egy felfelé mutató spirál. Ezért szoktam írni a blogon, hogy Magyarország benne van egy évi 4% növekedést okozó spirálban.

Visszatérve az eredeti témára, a még csak kibontatkozó kereskedelmi háború fel fogja lendíteni a US gazdaságát. Lassan eltűnnek majd a buckalakók a sivatagokból, mert lesz újra munkájuk. Mivel a US nagy, ezért ez nem megy olyan gyorsan, mint Magyarországon, de kb. 2 év múlva látható jelei lesznek a folyamatoknak.

Kína szempontjából már nem rózsás a kép. Az exportot muszáj lesz belső növekedésre cserélniük. Ami jót fog tenni nekik. De szintén nem rövid távon.

Magyarország és az EU számára enyhén pozitív a hír. A világkereskedelem vissza fog szorulni és egyre több terméket fognak ott legyártani, ahol felhasználják. Ez az EU-ban munkahelyeket fog létrehozni.

Globálisan a világkereskedelem anyag része csökkenni fog. Eddig minden évben nőtt. Az, ha egy terméket, amit lehet helyben termelni, helyben termelik, jót tesz a környezetnek és jót tesz a helyi gazdaságnak is.

Tudom, hogy szinte az összes médium pont az ellenkezőjét írja, mint amit én, de ez nem jelenti azt, hogy igazuk van vagy hogy legalább egyszer átgondolták a dolgokat. :-)

Szólj hozzá!

Címkék: Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr9313809422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása