Környezetvédelem - Kötelező papír küldemény csomagolás

2019.02.25. 10:23 :: Dörnyei József

A műanyag szemét hegyekről mindenki hallott és szvsz. mindenki pontosan tudja, hogy ez az egyik legnagyobb veszély per pillanat, ami a természetet fenyegeti. A műanyag szemét egyik jelentős forrása a küldemény csomagolás.

A vásárlások egyre nagyobb része tolódik át az internetre. Az internetes vásárláskor egy extra csomagolás kerül az árúra, ami sokszor műanyagból van. Ez teljesen felesleges, papírral tökéletesen lehet csomagolni a küldeményeket.

Az internetes kereskedők egy része főleg papírt használ, de nem kizárólag. Pl. a Médiamarkt jellemzően papír csomagolást használ, de  üres rész kitöltő anyagnak már műanyagot használ ő is. (void fill package material). Papírból is készül üres rész kitöltő anyag, lehetne azt is használni.

Más internetes kereskedő csak műanyag csomagolást használ. Valószínűleg műanyaggal olcsóbb v. könnyebb csomagolni.

Papír csomagolással minden küldemény csomagolás megoldható.

Papírdoboz v. tasak létezik. Műanyag mentes vízálló formában is. A vízállóság jellemzően felesleges, a küldeményeket Magyarországon jellemzően nem hagyják kint az utcán, mert jó eséllyel ellopnák őket. Ha pedig amúgyis kézbe adják át, akkor esőben is megoldható hogy ne legyen vizes. A Mediamarkt papír dobozt használ érzékeny küldeményekhez évek óta.

Üres rész kitöltő anyag lézetik papírból is. Ugyanolyan hatékony, mint a műanyag verzió.

Ragasztó szalag is létezik papírból és ugyanolyan hatékony, mint a műanyag.

A cégek nem fognak maguktól átállni a papír csomagolás használatára, ez jól látszik. A Médiamart sem, pedig az törekszik rá.

Ilyenkor kell törvényi úton rákényszeríteni a helyes viselkedésre a gazdasági szereplőket. Kötelezni kell a küldemény csomagolásnál a papír csomagolás használatát. Ha rajtam múlna, akkor most meghoznám a törvényt és jövő évtől keményen be is tartatnám. Büntetést nem adnék, de aki nem papír csomagolással akar feladni küldeményt, attól egyszerűen nem venném át...

Külföldről beérkező küldeménnyel is hasonlóan járnék el. Ezzel hozzájárulnék a világ szemét problémájának megoldásához is. Ha egy küldemény visszajöhet a műanyag csomagolás miatt, akkor a cégek át fognak térni a papír csomagolásra más országokban is. Magyarország nem nagy, de nem is kicsi.

1 komment

Címkék: Környezetvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr314652999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Free_soul 2019.06.07. 18:35:22

"Azt gondolná az ember, hogy a vászon, de még a papírzacskó is környezetbarátabb választás a bevásárláshoz, mint a műanyag. Azonban minden azon múlik, hogy hányszor is használjuk őket. Talán meglepő, de a műanyag zacskó karbon lábnyoma a legkisebb, még akkor is, ha csak egyszer használjuk."

gurulohordo.blog.hu/2019/06/07/muanyag_papir_vagy_vaszonzacsko
süti beállítások módosítása