Gazdaság - Az új lakás ÁFA probléma

2017.09.14. 13:50 :: Dörnyei József

2019 év végéig 5%-os ÁFA-val lehet megvásárolni egy új építésű lakást. Utána 27%-ra nő az ÁFA mértéke, durván megdrágítva az új lakást. A gyakorlatban ha a vásárló lekési a határidőt, akkor könnyen csődhelyzetben találhatja magát, mert egy új lakás árának a 22%-át kellene kirántania a zsebéből, ami nagyon kevés családnak megy. Ha pedig az építőipari cégnek kell kifizetnie az extra ÁFA-t, akkor az mehet könnyen csődbe.

Ha a szabályozás marad, akkor nagyon sok eddig teljesen ismeretlen buktató kerül be az építőiparba.

A cégek viszonylag egyszerűen kezelhetik a problémát. A vételárba nettó árat írnak a szerződésbe + ÁFA. Ez a "normál" eljárás ma is a nagyobb összegű szerződéseknél, mert az ÁFA változás kockázatát senki sem vállalja be. Tehát "normál" szerződésnél a vevő bukik 22%-ot.

Elvileg van arra lehetőség, hogy a megcsúszott, de már majdnem kész lakást átvegye a vevő "félkészen", de erre csak akkor kerülhet sor, ha az építő cég legalább az előírt minimumot megépítette. Tehát pl. van konyha, fűtés, víz, villany a lakásban. A vevő ebben az esetben átveheti a lakást még 2019 végén, de nagyon meg kell bíznia a építető cégben, mert ha már átvette, akkor jóval kevesebb joga van leverni a befejezést a cégen, mint előtte.

Az "átmeneti" lakásokat még lehet valahogyan kezelni, de 2020-tól már mindenképpen 27%-os lesz az ÁFA, ami egyszeri nagy 22%-os áremelkedést jelent a új lakás piacon. Ez mindenképpen durván csökkenti majd az építkezések számát.

A helyes út szvsz. az 5%-os ÁFA meghagyása vagy ha ez nem kívánatos, akkor lassú visszaemelése. Évi 3%-al lenne érdemes visszaemelni. Szvsz. a 27%-os ÁFA túl sok, érdemes lenne egy alacsonyabb ÁFA szinten maradni. Pl. 10% v. max. 15%.

A fokozatos visszaemelés nem egyszerű, mert per pillanat nincsen köztes ÁFA kulcs. Új ÁFA kulcshoz EU jóváhagyás is szükséges, amit nem egyszerű beszerezni. Ha csak pár évig lesz érvényben, akkor az EU engedélyt el lehet hanyagolni, mert mire az EU eljárást indít az ügyből, addigra le is járt a köztes ÁFA kulcs.

Remélem, a kormány lép valamit, mert a hirtelen emelés 5%-ról 27%-ra nem jó megoldás.

Szólj hozzá!

Címkék: ÁFA Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr2612828382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása