Gazdaság - Az új lakás ÁFA probléma II

2018.07.16. 09:18 :: Dörnyei József

Írtam már egy cikket a témában, ami aktuálisabb lett, mert eldöntött tény, hogy visszaemelkedik az új építésű ingatlanok ÁFA-ja 5-ről 27%-ra. Van egy kiskapu, ami nem is az és ez problémákat tud okozni a vásárlóknak.

Az első cikk.

A kis kapu amit sokan szvsz. tévesen felemlegetnek a résszámla. Elég sok cikk jelent meg a témában és azokban az szerepel, hogy az újépítésű ingatlanok résszámlájának ÁFA-ja nem fog emelkedni, tehát ha valaki befizetett 50M után 5% ÁFA-t, ami 2,5M és már csak 10M + ÁFA van hátra, akkor csak a 10M-ra kell neki a megemelt, 27%-os ÁFA-t befizetni - 2,7M Ft-ot. Összesen így 5,2M az ÁFA.

Utána jártam a témának és én a jelenlegi ÁFA törvény szerint nem látok kiskaput. Újépítésű ingatlannál a teljesítési dátum a használatbavételi engedély kiadási dátuma. A teljes ÁFA ennek a dátumnak megfelelően számolódik.

Tehát a fenti esetben a teljes 60M 27%-on adózik, ami 16,2M Ft. Szemben az "elvárt" 5,2M ÁFA-val. A különbség 11M ebben az esetben. Ezt a vevőnek kell megfizetnie és nem számít rá.

Ez egy elég égető kérdés, ezért érdemes lenne a NAV-nak egy közleményt kitennie a honlapjára, hogy mégis hogyan látja ő a kérdést. A végén úgyis a NAV ajánlása szerint kell mindent elszámolni.

A kormány esetleg hozhatna egy módosítást 2019 év végére, ami lehetővé tenné a résszámlák időarányos ÁFA-val történő elszámolását. Ésszerű lenne, hogy ne legyenek eszement történetek jövő év végén. Az 5% emelése 27%-ra elég rossz már így is, jó lenne, ha ennyi könnyebbséget kapna a piac.

komment

Címkék: Ingatlan Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr3214115477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása