Gazdaság - Kevesebb ÁFA-t lopnak el

2015.01.22. 18:32 :: Dörnyei József

Magyarországon 2012-es adatok szerint kb. a teljes lehetséges ÁFA bevétel 24%-át lopták el. 2014-ben ez az arány kicsit durva módszerrel számolva jelentősen csökkent.

2013-hoz képest a valós ÁFA bevétel 8%-al nőtt 3,1-3,2%-os éves GDP növekedés mellett, jelentős ÁFA kulcs változtatás nélkül és nagyon enyhe deflációs környezetben.

Ez azt jelenti, hogy kb. 5%-al nőtt a beszedett ÁFA aránya, tehát jelenleg már csak a teljes lehetséges ÁFA 19%-át lopják el. Pontos adatokra még kb. kettő évet kell várni, ezért becsültem be a 19%-ot.

Ezzel sajnos még nem kerültünk ki a legtöbb ÁFA-t lopó országok sorából, de jóval közelebb kerültünk Nyugat-Európához.

Az idén a közúti fuvarozást ellenőrző rendszer lesz bevezetve. Ennek is lesz valószínűleg pozitív hatása. Nem az idén, hanem inkább majd jövőre. A rendszer még akadozik, zörögnek a fogaskerekek.

Az ÁFA csalások visszaszorítása szvsz. elsősorban az online pénztárgépeknek köszönhető, ami gyakorlatilag lehetetlenné tesz rendszeres ÁFA csalást az erre hajlamos üzletekben, szolgáltatóknál.

Másodsorban a NAV hatékonyabban ellenőrzi a kifejezetten ÁFA csalásra specializálódó bűnbandákat is.

Sok újságíró és politikus vádolta szvsz. alaptalanul a FIDESZ vezetőséget azzal, hogy benne vannak az ÁFA csalásokban. Nincsenek benne. (Másban vannak benne...)

2 komment

Címkék: ÁFA Gazdaság Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr167098591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoppos76 2015.01.23. 10:33:07

Hát igen, ÁFÁ-t csak az csalhat, aki benne van a brancsban.

weasel 2015.01.23. 12:38:00

Azt azért fontos tudni, hogy ténylegesen nem "loptak" el ennyi pénzt. Ez egyszerűen elmaradt állami bevétel. Egy része ennek természetesen bűnözői körökhöz kerül, de a nagyobbik részét a vásárlók kapják - olcsóbb cukor, étolaj és liszt formájában.

Többek között onnan (is) lehet tudni az ÁFA csalás nagyságát, hogy az itthoni cukor (étolaj, stb.) hányad része olcsóbb pl. a szlovákiainál, az itteni magasabb adóterhek ellenére.

Az ÁFA csalások elleni hatékony fellépés egyik hatása a dráguló alapélelmiszer lesz.
süti beállítások módosítása