Világgazdaság - A kőolajár csökkenés tartós lehet

2014.12.30. 16:30 :: Dörnyei József

Az kőolajár csökkenést szvsz.a US indította el azzal, hogy az OPEC legjelentősebb tagját rávette arra, hogy öntse el a világpiacot kőolajjal. Ennek oka Oroszország megleckéztetése volt.

A húzás bejött, az Orosz medve kínlódik. A kérdés most viszont az, hogy vajon vissza lehet-e zárni a szellemet a palackba.

Kicsit utánanéztem a legjelentősebb kőolaj fogyasztók adatainak és amit találtam, az kicsit meglepett, de aztán rájöttem, hogy mi folyik.

Kína és a US kőolaj fogyasztása stagnál. Annak ellenére, hogy Kínában egyre több polgár engedheti meg magának az autót, a US-ben pedig egyre több polgár tudja tankolni az autóját, mert újra van pénze. Nem teljesen stagnál, de alig növekszik a fogyasztás. Az EU-ban dettó ugyanez a helyzet.

A többi ország a teljes fogyasztás szempontjából kevéssé számít - nem néztem utána, de a helyzet kb. hasonló lehet.

Az ok kettős.

Az autók fogyasztják el a kőolaj legnagyobb részét. Az autók fogyasztása drasztikusan csökkent az utóbbi években és most kezd megjelenni a statisztikákban az alacsony fogyasztású autók által generált fogyasztás csökkenés.

Példa: 2005-ös VW Passat 2.0l 140HP - fogyasztás 6,5l/100km. 2014-es VW Passat 2.0l 150HP - fogyasztás - 4,5l/100km. Az új fogyasztása a régi 70%-a. Majdnem a fele.

Ez minden gyártónál hasonlóan alakul, a mai autók fogyasztása drasztikusan kevesebb, mint a régieké.

Egyelőre a hibrid v. elektromos autók nincsenek mérhető mennyiségben az utakon, ezért ezeket még nem lehet látni as számokon.

Jól látható, hogy a kőolaj fogyasztás csökkenni fog minden évben.

Kína kezdi elérni az autóút kapacitásait. A felszíni tömegközlekedés fejlesztésére költ több pénzt.

A repülőgépek fogyasztása is csökkent. Nem olyan drasztikusan, mint az autóké, de csökkent.

A kőolajár a US beavatkozás nélkül is esett volna. Nem ilyen gyorsan és nem ennyit, hanem lassan, de biztosan csökkent volna.

Az kőolaj árát valószínűleg a következő évtizedben a US shale kőolaj költségei határozzák meg. Nem alulról, hanem felülről. Ez jelenleg kb. $60.

A kőolaj ára a jövőben úgy fog működni, hogy ha $60 alá süllyed, akkor a US shale kőolaj kitermelése belassul, ami visszanyomja az árat $60 fölé, akkor beindul, ami szépen lenyomja $60 alá.

Nagyon sokáig eléggé stabil kőolajár lesz a világban. Ráadásul egy alacsony kőolajár.

A nemzetközi következményei ennek az alacsony árnak hatalmasak lesznek, a teljes világgazdaság át fok emiatt alakulni.

Magyarország számára jó hír, kevesebbet kell fizetnünk az energiáért.

7 komment

Címkék: Energia Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr437023155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balazsmost 2014.12.30. 17:27:28

előre elnézést az okoskodásért, de sose tudom megállni a fordítást: a cracking oil magyarul feldolgozott kőolaj; ui. a cracking = krakkolás az a folyamat amikor nagyobb szénatomszámú molekulákat tördelik kisebbekre (így lesz'light' és gáz) mindezt hő és katalizátor segítségével :)

gombosg 2014.12.30. 18:54:02

Fracking, ja. Vagy "kőzetrepesztéses", ha hosszan akarod. :-)

Szerintem most az arabok ki akarják nyírni az amerikai fracking piacot. Ez a fajta kitermelés sokkal befektetésigényesebb, mint a hagyományos. Folyton új kutakat kell fúrni, és a hozamuk sokkal gyorsabban csökken, mint a konvencionális kőolaj-kitermelés esetében. (A kétes környezeti hatásokról nem is beszélve.)

Most beleöltek egy csomó pénzt, de még kell pár év, hogy kiderüljön, valóban megéri-e evvel foglalkozni. Azon az időtávon, amióta megy, még lehet "kozmetikázni" az adatokkal.

Az arab kartellezőknek annyi előnyük van, hogy kitermelnek egy hordót $5-ért, és bizonyos szempontból mindegy, hogy $40-ért, vagy $100-ért adják el, tehát, hogy szarrá, vagy gennyesre keresik magukat. :-)
Még csak az se számít nekik, hogy mennyi a kereslet. Tovább már nem nagyon tudják növelni a kitermelést, és nekik is csak jobb, ha tovább tart a habzsi-dőzsi.

Lehet, hogy az olajár visszamegy $60 fölé is, ha az arabok visszanyomják, de a fracking piac megrendül, mert a befektetők kevésbé szívesen fognak pénzt beleölni, ha tudják, hogy bármikor bezuhanhat az olaj ára. Tehát ennek a lépésnek egy megfélemlítő hatása is van.

Tény, ennél jobb "rezsicsökkentés" nekünk, kisembereknek nincs, hiszen akárhogy is, de csökken az energia ára, több elkölthető pénz marad mindenki zsebében. A jövedéki adó meg fix, tehát az államnak csak az ÁFA bevétel csökkenésétől kell félnie.
Ezt az ÁFA további emelésével vagy újabb különadókkal természetesen meg tudják oldani, ha a benzinfogyasztás nem csökken eléggé. :-)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.12.30. 20:14:19

@gombosg:
A US shale olaj - hogy még egy szót használjunk ugyanarra a technológiára - szvsz. maradni fog.
A kitermelés költségei $60, az olajat el lehet adni future-ként az árutőzsdén, tehát a beruházó nem veszít vele, ha $60 felett van az ár.

A $60 az átlag, van magasabb, de alacsonyabb árú kitermelés is.

A permitek száma csak feleződött, tehát ami a gyakorlatban történik az az, hogy a drága shale olaj lelőhelyek kiárazódnak a piacról, az olcsók pedig maradnak.

balazsmost 2015.01.01. 20:51:24

a cracking valóban jelent repedést, repesztést is; de a bányászat így az általa nyert nyersolaj megnezevése tudtommal fracking; személy szerint sose láttam h fracking oil helyett, cracking oil-t használnak, ui. cracking (crude) oil ≠ fracking oil; egy példa: 'crak spread' alatt azt a profit margint értik ami a nyers olaj ára és a finomítás (by "cracking" crude oil) utána abból nyerhető termékek értéke között van

balazsmost 2015.01.01. 21:26:58

előre bocsánat: ez már csak csomó a kákán de a shale oil kifejezés sem egyértelmű, noha magyarul palaolajnak hívjuk simán a repesztéses technológiával nyert olajat és kb nem is tudunk az olajpalából (a kerogén tartalomból; amiből egyébként a geológiai viszonyok között keletkezik a kőolaj és földgáz) szintén krakkolással (v ahhoz hasonló tech.)nyert szintetikus olaj és gáz :).... ("However, for avoiding the risk of confusion of shale oil produced from oil shale with crude oil in oil-bearing shales, the International Energy Agency recommends to use the term "light tight oil" and World Energy Resources 2013 report by the World Energy Council uses the term "tight oil" for the latter" - wiki)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.02. 13:26:30

@balazsmost:
A shale oil az elfogadott kifejezés. A fracking-et azért nem használja senki sem, mert káromkodás íze van angolul. A nigger szó is csak "feketét" jelent, ennek ellenére nem használják.
süti beállítások módosítása