Bankrendszer - Bitcoin exchange csőd

2014.02.26. 11:12 :: Dörnyei József

A bitcoin elektronikus pénz elvileg biztonságos, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet ellopni. Írtam már erről egy cikket, amiben benne van, hogy hogyan lehet ellopni a bitcoin pénzt, beleértve az online tárolóban tartottat is, amilyen például a bitcoin exchange,

A világ egyik legnagyobb bitcoin exchange-e volt az Mt. Gox. Egy kis webshopból nőtte ki magát, a biztonsággal voltak már problémák régebben is. Nem tudni, hogy pontosan mi történt, állítólag bűnözők nagy összegben loptak bitcoin-t az exchange-ből, emiatt az exchange "vagyona" kb. $150M tartozás.

A Mt. Gox leállította a működését, jelenleg a Japán hatóságok vizsgálják, hogy mi is történt. A betétesek valószínűleg bukták a betéteiket vagy a betéteik nagyobbik részét.

A bitcoin exchange elvileg csak arra szolgál, hogy át tudjuk váltani a hagyományos pénzünket bitcoinra. A nagy betétek arra utalnak, hogy nem csak váltás, hanem deviza kereskedelem is folyt az exchange-en.

A bitcoin értéke nem csökkent az eset miatt számottevően, a szokott vad kilengéseket folytatja. A magunknál tartott bitcoin-t továbbra sem lehet ellopni, ahogy eddig.

Van jó néhány másik bitcoin exchange, ezért a bitcoin továbbra is él.

Amire figyelni kell az az, hogy a bitcoin-t nem érdemes "bank"-ban tárolni, mert onnan el is lehet lopni. Nyilván a többi bitcoin exchange és tároló biztonságosabb, mint a Mt. Gox, de azt is tudni kell, hogy a kisebbeket nem éri meg megtámadni, mert jóval kevesebb pénz van bennük. Emiatt mindig a nagyokat támadják.

Ha valaki ki vagy befizetni szeretne hagyományos pénzben, akkor kell keresnie egy likvid bitcoin exchange-t, ott átváltani a bitcoint, majd azonnal elutalni az összeget egy biztonságos helyre, pl. saját bitcoin pénztárcába vagy hagyományos pénz esetén egy bankszámlára.

Elképzelhető, hogy a bitcoin exchange-ek is fejlődni fognak, pl. lesz rájuk betétbiztosítás, ami ilyen csőd esetén fizet a számlatulajdonosoknak. Ma ilyen nincsen. Természetesen ha lesz betétbiztosítás, akkor a bitcoin sem lesz már olyan ingyenes, mint ma.

A bitcoin most születik és a fejlődésével együtt jönnek a problémák is. Ez egy probléma volt, de lesz még több is.

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Világ Bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr775833505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása