Bankrendszer - Bitcoin

2013.12.09. 09:59 :: Dörnyei József

Mindenki hallott már a bitcoinról. Mire jó? Miért fél tőle az állam minden országban?

A bitcoin egy pénz. Olyan, mint egy külföldi deviza, számunkra olyan, mint pl. a dollár vagy yen.

A bitcoin csak digitálisan létezik. Folyószámla helyett pénztárcánk van, amiből ki és befizetni tudunk bitcoin-t.

A technológiája a jelenlegi tudásunk szerint biztonságos, ami azt jelenti, hogy senki sem képes bitcoin-t "nyomtatni".

A bitcoin mennyisége közel állandó, ezért nem inflálódik. A többi pénz inflálódik, ezért a bitcoin a többi pénzhez képest folyamatosan erősödik.

A bitcoin árfolyama nagyon hektikusan változik. Ahogy egyre több felhasználó kezdi el használni, úgy folyik bele egyre több tranzakció, ami egyre értékesebbé teszi a bitcoin-t.

Minden tranzakció végleges. Ha valaki hibásan utal, akkor azt nem lehet visszacsinálni. A felelősség jóval nagyobb az felhasználón, mint a normál pénznél.

A bitcoin pénztárca csak digitálisan egy helyben létezik, emiatt ha a PC, mobil vagy tablet megsérül vagy megsemmisül, akkor vele hal meg a bitcoin pénztárca teljes összege is. Emiatt érdemes biztonsági másolatokat készíteni a pénztárcáról. De ha minden másolat megsemmisült, akkor vége a dalnak.

A bitcoin pénztárcát el is lehet lopni. El kell hozzá lopni az adatfájlt és a jelszót is, de ha ez sikerült, akkor a tolvaj ellopta a teljes összeget. Annak, aki bitcoin-t szeretne használni, nagyon, de nagyon oda kell figyelnie a számítógépes biztonságra. Vannak online tárolók is, de ha onnan lopják el a bitcoint, az ugyanaz, mintha a saját pénztárcánkból lopták volna el.

Van még egy veszély, ez az állam. Az állam (elsősorban a US) megpróbálja feltörni a bitcoin védelmét. Egyelőre ez nem sikerült neki, de ha egyszer összejön, akkor a bitcoin azonnal teljesen az értékét veszti. Az állam, ha egyszer feltörte, akkor elkezd bitcoint-t nyomtatni, ahogy a csövön kifér és ezzel tönkreteszi/elinflálja a pénzt. Még egyszer, a jelenlegi tudásunk szerint nem lehet feltörni a bitcoin-t.

"Fekete" Felhasználók

Az átlag felhasználónak nincsen szüksége bitcoin-ra. Az használja, aki nem szeretné, hogy az állam tudjon a pénzügyeiről.

Ilyen "fekete" felhasználó sok van, elsősorban a bűnözők, terroristák és az adóelkerülők számára fontos ez.

Ezek az elemek eddig folyószámla pénzt helyettesítő eszközöket használtak. Ilyen például a készpénz, nemesfémek, gyémánt. Ezek azonban nagyon nehezen és ezért drágán kezelhetőek. A KP hatalmas mennyiség, kamion kell a szállításához, valamint komoly biztonsági védelem. A nemesfém már könnyebben kezelhető, de azt meg nehéz eladni. A gyémánt ugyan értékes és könnyen szállítható, de annak meg nehéz megállapítani az értékét.

A bitcoin-nal egyszerűen el lehet utalni a pénzt és bármennyit.

Befektetők

Természetesen a befektetők is lecsaptak a bitcoin-ra. Kevés olyan termék van, aminek folyamatosan felfelé megy az értéke és ehhez nem kell komoly kockázatot vállalni.

Egy befektető simán meg tudja oldani a számítógép biztonsági problémát, számára az egyetlen valós veszély az, ha a US feltöri valahogy a kódot.

A felhasználás valószínűleg folyamatosan nőni fog, ezért a bitcoin egyre értékesebb lesz.

Normál felhasználók

Az állam nem túl valószínű, hogy engedélyezi a normál felhasználó számára a bitcoin-t - ha nagyon elterjed a használata. A bitcoin pár év múlva olyan lesz, mint a KP - nyom nélkül lehet vele vásárolni. Az állam nem szereti ezt, mert megkönnyíti az adóelkerülést. Más kérdés persze, hogy mit tud tenni ellene. Például törvényileg betilthatja...

Azok a normál felhasználók, akik üzletelnek a "fekete" felhasználókkal, valószínűleg kell, hogy tartsanak bitcoin-t, mert azzal fognak tudni fizetni.

5 komment

Címkék: Gazdaság Világ Bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr575682702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zime 2013.12.09. 10:39:50

Fél szememet rajta tartom, mert érdekes lehet még a (nem is olyan távoli) jövőben. (Még nem teljesen értem a működését, föleg ezt a decentralizált részét.)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.09. 11:33:28

@Zime:
Nekem is rajta van a szemem. Nem lenne rossz valamennyi pénzt befektetni...

Robur 2013.12.09. 12:43:03

Most akkor ez jó vagy nem jó? Mert ha fekete üzletekhez használják akkor inkább nem jó.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.09. 12:50:12

@Robur:
Hmm... Érdekes kérdés... Nem tudom megválaszolni.

Mindenesetre létezik és érdemes számolni vele, mint létezö dologgal.

Free_soul 2013.12.10. 20:49:55

A befektetéseink 2-5% -át érdemes bitcoinba rakni. Lehet hogy elértéktelenedik, de az is lehet hogy 3 év múlva 20X-osát fogja érni.
süti beállítások módosítása