Adórendszer - Nőtt a legális forgalom az online pénztárgépek hatására

2013.06.07. 10:00 :: Dörnyei József

A NAV-hoz bekötött pénztárgépek a gyakorlatban ellehetetlenítik a nyugtaadás nélküli eladásokat. Még nincsenek bekapcsolva a rendszerbe, de már érezhetően nőtt a legális forgalom elsősorban a kiskereskedelemben és a vendéglátásban.

Nagy vitát váltott ki annó a blogon, amikor megírtam, hogy a NAV-hoz bekötött pénztárgépek a gyakorlatban lehetetlenné teszik a fekete forgalmat. Sokan úgy vélték, hogy ez nem következik be, sokan meg pont attól féltek, hogy igen.

A gyakorlat azt mutatja, hogy nekem volt igazam. Már most, még az éles üzem előtt átáll legális működésre a gazdaság, mert jogosan fél attól, hogy nem fog azonnal menni majd élesben és akkor komoly büntetéssel jár majd a hiba.

Lesznek majd "bátor" kereskedők, akik kipróbálják, hogy tényleg működik-e a rendszer, belőlük készít majd a NAV rossz példákat a többieknek...

A többség azonban most áll át az új rendszerre, tehát minden eladás után adót fizet.

Természetesen ezzel bevételtől esik el a teljes kiskereskedelem és vendéglátó ipar, ezért vagy áremelésre lehet számítani vagy kiadáscsökkentésre.

Mindenesetre a folyamat nagyon pozitív, ami adót eddig elcsaltak, az bemegy a költségvetésbe és ezért kevesebb adót kell szedni mástól.

5 komment

Címkék: Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr385349325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Charybdis 2013.06.07. 19:15:52

De ha eleve be sem ütik a pénztárgépbe az összeget, akkor mi van? Gondolom már más is találkozott olyan esettel, hogy elveszik a pénzt, és nem ad semmit, és nem is üt be semmit.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.10. 09:43:46

Nem tudja nem beütni, mert a NAV ellenör látja, hogy nem ütötte be. Ez a lényege a bekötött pénztárgépnek.
Nézd meg a linkelt topikot, ott föleg erröl szólt a beszélgetés.

buranyl 2013.06.12. 18:23:17

A boltosok szépen körberakják infra LED-del a boltjukat és a kamerán csak egy nagy fénygömb fog látszódni. Erre nem gondoltál, igaz?

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2013.06.17. 11:39:26

"Mindenesetre a folyamat nagyon pozitív, ami adót eddig elcsaltak, az bemegy a költségvetésbe és ezért kevesebb adót kell szedni mástól."

Vagy többet lehet osztogatni ill. elmutyizni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.17. 12:18:01

@sokasebi:
Igen, szocializmusban az a default eljárás, hogy addig emelik az adókat, amíg lehet, aztán szétosztják a disznók között a moslékot...
süti beállítások módosítása