US - A budget háború folyik tovább

2013.04.10. 13:48 :: Dörnyei József

A US-ben tovább folyik a budget háború, most Obama ismertette a terveit. A tervek köszönő viszonyban sincsenek a republikánus ház terveivel, tárgyalási alapnak sem jók, ergó a háború megy tovább.

Ahogy most kinéz a budget:

Bevételek                            2 902 Mrd

Szociális kiadások               2 293 Mrd

Állami kiadások                   1 510 Mrd

Deficit                                 901 Mrd

Automatikus intézkedések   120 Mrd

Korrigált deficit                    780 Mrd

Az Obama terv a jelenlegi $120Mrd/év megtakarítás helyett $180Mrd/évre emelné a megtakarítás összegét. Ez a $180Mrd is azonban elég ködös terveken alapul, kb. olyan, mint egy Magyö budget. A kiadáscsökkentés egyetlen pár biztos pontja a katonai és a mezőgazdasági kiadások csökkentése, amiknek a republikánusok nem fognak örülni.

Az Obama terv kiadásokat is tartalmaz, amiknek a pontos összege nem ismert, csak a teljes terv összeg, ami 377Mrd/év. Ebből levonva a 180Mrd-ot marad 197Mrd adóemelés, ami a terv része.

Obama tehát évi $60Mrd, eléggé ködös kiadáscsökkentést tartalmaz, valamint $197Mrd adóemelést.

Obamának nem kellett volna fáradnia ezzel a javaslattal, mert ez az életben nem megy át a republikánus többségű házon.

Marad tehát a budget háború egészen a következő fiscal cliff-ig valamikor a nyáron, amikor újra eléri az államadósság a törvényes határt. Akkor megint lesz csatározás és vágnak valamit a budget-en. Sokra nem kell számítani, csak valamit.

Kiegyezés nem lesz. A republikánusok hajlandók voltak adót emelni cserébe a középosztály adókedvezményeinek a meghosszabbításáért, többet nem emelnek. Legalábbis ilyen ajánlatra egészen biztosan nem...

A republikánus javaslat

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság US Költségvetés Fiscal cliff

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr545215091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása