Kína - jelentősen csökkent a GDP növekedés üteme

2013.01.18. 20:27 :: Dörnyei József

Ahogy már több korábbi posztban írtam, Kínában vége a "könnyű" gazdasági bővülésnek. Mint mindig, most is igazam lett, a GDP bővülés üteme 13 éves mélypontra esett, 7,9%-os lett. Ebből valahol 4-5% a meg nem ismételhető állami infra és egyéb beruházások által generált növekedés, tehát a gazdaság által generált növekedés valahol 2,9-3,9%-os, ami még mindig igen szép, valahova ide fog beállni középtávon.

Kínában elfogy a gyors növekedést megalapozó olcsó munkaerő, a nem betanított munkás bérek már elérték a US bérszínvonalat. A Kínai kormány nagy pénzeket költ el infra beruházásokra, amit megtehet, mert még mindig hatalmas a külker többlete a világ felé.

De nem teheti meg örökké, a szükséges pénz folyamatosan egyre több lesz.

A Kínai állam költségvetési kiadásai igen gyorsan nőnek, nem fenntartható a további erőteljes kiadás növekedés.

De egyenlőre a Kínai államadósság még teljesen jó számokat mutat, nincsen ok az aggodalomra:

A közeljövőben az várható, hogy az állami infra és egyéb pénzpumpa le fog csengeni és a GDP növekedés beáll egy egészséges 3-4%-os ütemre és azon is marad a belátható jövőben.

Ezen a trenden csak az tudna változtatni, ha Kína valamit extrém módon elrontana. Elképzelhető, de nem valószínű.

1 komment

Címkék: Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr435026093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2013.01.22. 15:42:11

"ha Kína valamit extrém módon elrontana"
Amit már már meg is tettek. Lerombolták a környezetüket, aminek a helyreállítása, élhetővé tétele elviszi a gazdasági növekedést.
És elfogyott az a népesség, ami a munkába fog állni. Hamarosan drasztikusan elöregedik a lakosság, hiszen az egyke gyermek modell azt jelenti, hogy 4 nagyszülőre jut 1 unoka.
süti beállítások módosítása