Teljes foglalkoztatottság 2020-ig - lehetséges?

2012.09.24. 15:13 :: Dörnyei József

A válasz nem egyszerü. A közgazdasági tankönyvek szerint nincsen teljes foglalkoztatottság, mert nem lehetséges. Ebben természetesen igazuk van, ha úgy definiáljuk a foglalkoztatottságot, ahogy a tankönyvekben van. De ha belevesszük a közmunkát, akkor valóban elérhetö a teljes foglalkoztatottság.

A teljes foglalkoztatottság a cél 2020-ig

A foglalkoztatottság számítási alapjának a munkaképes dolgozókat kell venni.

Ezek közül vannak, akik effektíve dolgoznak valahol, ök a valós foglalkoztatottak.

Vannak, akik éppen elveszítették a munkahelyüket - kevesebb, mint 3 hónapja és éppen munkahelyet keresnek, ök az állást keresök.

Vannak, akik régebben veszítették el a munkahelyüket, ezek a közmunkások.

Vannak, akik nem akarnak dolgozni.

Ha az állást keresöket, valamint azokat, akik nem akarnak dolgozni nem számoljuk bele, akkor elérhetö a "teljes" foglalkoztatottság.

Az állást keresö csoport biztosítja a munkaerö piac fö kínálati oldalát. (A munkahelyet változtatók a kisebbik fele) Szükséges a munkaeröpiac kiegyensúlyozott müködödéséhez, lehet öket úgy kezelni, mint akiknek az az ideiglenes munkája, hogy állást keres.

Aki nem képes a piacon munkát találni, az kap közmunkát az államtól, tehát ö is dolgozik.

Aki nem akar dolgozni egyáltalán, az nem tartozik bele a munkaeröpiacba, tehát nem szabad vele torzítani a statisztikákat.

Voilà, megszületett a teljes foglalkoztatottság, piacgazdasági kereteken belül.

A gazdaság és a társadalom is profitál belöle. A gazdaságnak nem kerül többe egy közmunkás, mint egy segélyezett, söt, a kombinált balance valószinüleg plusszos a közmunkás javára. Termel valamit, amit nem kell megvennie az államnak, valamint a segélyekkel való visszaélés és a feketemunka visszaszorul.

Matolcsy egy jól sikerült ötlete a közmunka program kiterjesztése minden segélyezettre.

Nagy a prüszkölés ellene, mert sokan nem akarnak közmunkásként dolgozni, de a segélyröl sem akarnak lemondani.

De mindenképpen egy lépés a kapitalizmus felé, ahol pontosan így kezelik a hosszú távú munkanélküliséget, ráadásul ott sikeresen.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr784799679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása