Gazdaság - Projektcégek tiltása egyes területeken

2013.12.26. 23:18 :: Dörnyei József

A gazdaság számos területén létesülnek projektcégek. Ezek egy része normál gazdasági tevékenységet szolgál, egy része viszont már a létesítéstől gazdasági csalás céljából jön létre. Emiatt a projektcégeket a gazdaság egyes területéről ki kellene tiltani.

A csalásra létrehozott projektcégek egyik tipikus esete a társasház építés.

Minden társasház építésére létrehoznak egy projektcéget. Ha valami gáz van, a projektcég megszűnik és a vásárlók egy az egyben beszívják a gázt. Ami lehet kisebb és nagyobb is. Mindenesetre felelősséget senki sem vállal.

A gazdasági területen kettőféle társasház építést lehet engedélyezni.

A társasház tulajdonosa finanszírozza a társasház felépítését az átadásig.

Ha az építkezés teljesen befejeződött, minden engedély és munkafázis megvan, akkor adhatja el a lakásokat. Addig legfeljebb elővásárlási szerződéseket köthet a majdani lakókkal, de pénzt nem vehet át semmilyen jogcímen.

A lakásokra kötelezően biztosítást kell kötni a tulajdonosoknak legalább 5 évre minőségi hiba javítására. Ennek benne kell lennie az adás-vételi szerződésben.

Ebben az esetben nincsen szükség garanciát vállalni a lakásokra, mert elkészültek és a minőségüket egy biztosító társaság garantálja. Az építtetőnek érdekében áll a majdani biztosítóval folyamatosan kapcsolatban lennie, hogy olcsó biztosítási díjat kapjon, hiszen ez része a lakások árának és az eladásnál nem lesz mindegy, hogy mekkora költségről van szó.

Megbízható építőipari cég építi fel a társasházat

Az a megbízható cég, ami már felépített 10 társasházat, legalább 2 évente 1-et és legalább 10 éve a piacon van. Egy ilyen cég érték, ezért kicsi a bukás valószínűsége.

Az ilyen cég továbbra is eladhatja előre a lakásokat, mint eddig. A biztosíték, hogy nem lesznek átverve a vevők, a cég értéke és jó hírneve.

Egy ilyen cégek nagyon nehéz felépíteni, ezért a tulajdonosoknak nem érdeke, hogy bedőljön vagy bármi baj érje.

Nem olyan nehéz dolog jó szabályozást alkotni, csak gondolkodni kellene, legalább néha-néha egy kicsit...

4 komment

Címkék: Ingatlan Gazdaság Szabályozás

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr1005710161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2013.12.26. 23:54:46

a kft-t, mint olyat kellene megszüntetni
És nem csak vagyonnal, hanem büntetőjogilag is felelne a vezető. Szórni kellene pár éves fogházakat.
Akkor aztán mindenki tisztességesen vállalkozna

(Nem igaz, hogy akkor senki sem merne. Ha tudnád, hogy az üzletfeleid tisztességesek, akkor sokkal-sokkal kisebb eséllyel dőlne be a te vállalkozásod is.)

Ja, és az állami alkalmazottakra is kiterjeszteném. Az az illetékes elvtárs, aki úgy dönt, hogy a megvalósult beruházás kifizetése csúszhat még 90 napot, az ülje le szépen azt a 90 napot egy fogházban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.27. 00:00:36

@Nűnű:
Részben már most is ez a helyzet. A Kft. ügyvezetője a vagyonával és személyes szabadságával is felel, ha kiderül, hogy szándékosan csalt.

Persze elsősorban ezt az adócsalásoknál vasalják be, ha nem az államot érte a kár, az annyira nem zavarja az államot... De ez Magyar sajátosság, más országban ez nem így van...

Magyarországon a "kurva ország" nagyon sok pénzbe kerül, mindenkinek, annak is, aki nem közvetlenül érintett...

Májkül 2014.01.01. 21:19:09

A fenti példának megfelelő projektcéget(Kft-t) valóban építőipari cégek szoktak létrehozni azzal a céllal, hogyha bedől egy épitkezés, akkor ne rántsa magával az egész részvénytársasáagot.
A leendő lakástulajdonosokat azzal védik, hogy az előleget valamilyen külön számlára kell befizetni, amihez a kft addig nem fér hozzá, amig meg nem történik a lakás átadáasa. (Sajnos volt részem ebben, és szerencsére vissza is kaptuk a pénzt, ha nem is azonnal.)
Az viszont valóban kockázatot jelent a lakástulajdonosoknak, hogy a garanciát nehéz érvényesíteni egy kft.-vel szemben. Ez igaz még akkor is, ha az nem szünt meg közben. Esetünkben a lakás átadása után hónapokkal jöttek elő a hiányosságok. A beruházó a kivitelezőt hibáztatta, a kivitelező (aki közben meg is szünt) a beruházóra mutogatott, de a hibát egyik sem akarta kijavitani. A kivitelező már nem létezett, a beruházó meg mosta a kezeit. Lakni pedig kell valahol addig is. Eddig én azt hittem, hogyha veszek egy autót, akkor az autó gyártója felel az összes alkatrészért. Az építőiparban nem igy mükődik, a beruházó a kivitelezőre mutogatva kibújt a perből. (Legalábbis a társasházi képviselő igy magyarázta a tulajdonosoknak a per állását, amit igy abban is maradt.)

bankvezér 2014.01.04. 22:43:06

A legnagyobb csaló tolvaj a magyar kormány, - a tapasztalat szerint pártállástól függetlenül.
Az egész Unióban itt épülnek legdrágábban az autópályák.
Mi egy csaló társasház építkezés 50-500 milliója, az autópályák több száz milliárdjához képest?
süti beállítások módosítása