Adórendszer - Kemény adóemelések újra

2013.06.17. 14:17 :: Dörnyei József

Meglepetésként érte a gazdaságot az újabb adóemelés, amit ma jelentett be Varga Mihály. A mindenhol nyomott sikerpropaganda nem vetítette előre, hogy ilyen durva adóemelésre kényszerül a kormány.

Az adóemelések a következőek

1. A készpénzfizetések illetéke 3‰-ről 6‰-re nő.

A változtatás tovább növeli a készpénz használat költségeit.

A KP felvétel jelenlegi költsége kb. így néz ki:

200K maximum határ

300Ft alapdíj (bankköltség) + 6‰ adó 1 200 Ft = Összesen 1 500 Ft

Eddig: 300 Ft + 600 Ft = 900 Ft volt.

Még nem éri el az 1%-ot, de már közelít.

Befizetésnél ugyanez a helyzet, ez a kereskedőt érinti.

2. Utalás adója 2-ről 3-re nő.

Ez nem egy óriási emelés, de még több külföldre is dolgozó céget arra ösztönöz, hogy külföldre vigye az összes nem Magyar pénzforgalmát.

Eddig még lusta voltam erre a lépésre, de most már nekem is meg kell lépnem, mert a Magyarországi bankköltségek már az én cégemnek is fájnak. Eddig még nem léptem meg, most már meg kell. Nálam a teljes pénzforgalom kb. 80-90%-a vihető külföldre, oda is kerül.

3. Távközlési adó 2Ft-ról 3Ft-re nő a vállalkozások számára. A határ is nő 2500 Ft-ról 5000 Ft-ra.

Ez olyan cégeket érint, ahol sokat telefonálnak. Őszintén szólva ez nekem még tetszik is, lehet, hogy kevesebb kéretlen telefont kapok.

Ha valaki döntéshozó ezt olvassa, akkor nyugodtan emelje csak ezt az adót, akár jóval magasabbra...

4. Bányajáradék 12%-ról 16%-ra emelkedik.

Gondolom a MOL-nak túl sok profitja lett...

5. 6% EHO a kamatjövedelmekre.

Ez nem lesz egy népszerű intézkedés. De a tervezett intézkedések után szvsz. megnő a KP forgalom, csak egyáltalán nem kerül majd be a bankokba. Bankbetétben meg nem kell tartani a pénzt, az csak árt a gazdaságnak. Költeni kell...

Az intézkedések együttesen nem nagyon gazdaság ellenesek.

Aki tudta, már kivitte a pénzforgalmát Magyarországról, aki még lusta volt rá, mint pl. én, az majd most megteszi. De ez már nagyon kevés, a többség már kiment.

A készpénz felvétel extra durva adóztatása egyrészt teljesen áttereli a legális forgalmat teljesen elektronikus formára, másrészt az illegálisat teljesen illegálisra. Tehát a készpénz nem fog bekerülni a bankokba. De ez is már eddig is lezajlott, a mostani adóemelés csak bevágja a kaput minden pénzmozgás előtt a fekete és fehér szektor között. Ergo nagy kárt nem fog okozni.

Az EHO a kamatjövedelmekre megint nem fog senkit visszatartani. FIDESZ előtt 20% volt az adó, most eddig 16% volt, a 6% emelés után 22% lesz. A FIDESZ ezen a területen csak egy nagyon kicsi adót emelt, 10%-ot. Nagyon sok terület boldog lenne, ha csak 10%-al növelték volna meg az adóját. Szóval ennek semmi jelentősége nem lesz.

Nyilván egy adóemelés nem egy öröm, de ha sikerült megint elk*rni a büdzsét, akkor mit tehet egy választási évben a kormány, mint hogy adót emel?

Hiszen a Stadionok kellenek, meg az új szökőkutak nélkül sem élet az élet. A nyugdíjak 5%-os emelését sem lehet visszavonni...

GDP növekedés a FIDESZ alatt eddig sem volt, ezentúl sem lesz. Hát, minden területen nem lehet jónak lenni...

5 komment

Címkék: Varga Mihály Költségvetés Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr835365630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

--cs-- 2013.06.17. 21:43:03

Az 5. ponthoz még hozzátennék egy kis plusz infót. A törvénytervezet itt olvasható: www.parlament.hu/irom39/11563/11563.pdf

A 4. oldalon a 2. § indoklásának számomra az az olvasata, hogy aki befektetési jegy típúsú megtakaratításainál eddig szembeállította a nyereségét és a veszteségét (etü szerinti adózást választott), az eztán nem teheti meg. Azaz a nyereség után szépen ki kell majd pengetni a 22%-ot, a veszteséget pedig le lehet nyelni.
A véleményem szerint ez egy hatalmas visszalépés a tőkepiaci evolúciós létrán, pedig eddig sem álltunk túl magasan.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.17. 23:15:00

@--cs--: Hát, ez nem egy kis változtatás. Reméljük, hogy ezt még átgondolják, mert ha nem, akkor az igen súlyosan érinti a szegmens, de komolyan. Simán teljesen kinyírhatja...

--cs-- 2013.06.18. 15:23:07

@Dörnyei József: Sajnos félek tőle, hogy a törvény alkotói nem is értik ezt a problémát, így én nem sok reményt fűznék ahhoz, hogy ez megváltozik.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.18. 15:36:40

@--cs--: Nem kell feladni a reményt, az a törvény a törvény, amit már megszavaztak. Pl. most változtatják az államkötvények adózását is.

--cs-- 2013.06.18. 18:58:51

@Dörnyei József: Nem volt kétségem afelől, hogy a törvény még fog változni (mikor nyújtottak be utoljára átgondolt javaslatot, amit nem kellett átírni?). Az államkötvények adóváltozása csak egy újabb eszköz arra, hogy a magyar megtakarításokat magyar államkötvénybe tereljék (jó cél, rossz eszköz). Ne legyen igazam, de szerintem a törvényjavaslat írója valószínűleg egy órás magyarázat után sem értené meg, hogy miért nem jó a szembeállíthatóság megszüntetése, ergó nem fogják átírni, mert a problémát sem értik. Ne legyen igazam.
süti beállítások módosítása