Itthon - Egy kistelepülés polgármesterének véleménye

2016.10.18. 15:02 :: Dörnyei József

Elbeszélgettem egy kistelepülés polgármesterével az utóbbi évek fejleményeiről. Pár érdekesség is van benne, amire én nem nagyon számítottam. A település nevét nem írhatom le.

A település Dél-Dunántúlon van. Relatíve szerencsés helyzetben, mert a környéken van munkahely. Nem elegendő munkahely mindenkinek, de a többség dolgozik. A településen magas a cigányok / lumpenszocialisták aránya, ami régebben problémákat okozott. A problémák mostanában elmúltak.

A polgármester elsőkörben a közmunkát említette. A közmunkások segítségével gyönyörűvé tették a települést. A közmunkások többsége mára már dolgozik a szomszédos település munkahelyein. A település tényleg egyszerűen gyönyörű. Főleg számomra, aki Érdről érkezett. Érd szvsz. az én életemben nem lesz ilyen szép... Közmunkások még mindig vannak, de sokkal kevesebben, mint pár éve. Egyelőre a településen szükséges munkákat még el tudják látni.

A második fontos fejlemény a szomszédos településen felfutó beruházások voltak. Átutaztam ott is és látni, hogy folyamatosak az építkezések, lesz ott még több munkahely a közeljövőben.

A harmadik fontos fejlemény a "legrosszabb" bűnözők fogvatartása. Régebben a problémás bűnözők többet voltak a településen, mint a börtönben. Mára ez jelentősen változott. A bűnöző réteg ma vagy börtönben van vagy házi őrizetben. A polgármestert igazából nem érdekli, hogy hogyan vonják ki a bűnözőket a forgalomból, a lényeg az, hogy nem tudnak további problémákat okozni. Amióta nincsen / alig van "cigány/lumpenszocialista" bűnözés, a viszony a "normál" és a "nem normál" közösség között jelentősen jobb lett. Alig vannak összeütközések.

A tanulság valakitől, aki a gyakorlatban csinálja a dolgokat és nem elmélkedik róluk:

- A közmunka jó. Lehet, hogy nem mindenhol, de pl. magas munkanélküliségű kistelepüléseken az.

- A több munkahely az jó. Ez evidens szvsz., de mostanában a teljes "baloldali" sajtó azon ugrál, hogy milyen alacsony a munkanélküliség. Ez a helyes.

- A bűnözőnek a börtönben/házi őrizetben a helye. Mindenkinek ez az érdeke. Mindenki boldogabb, ha sitten ülnek a bűnözők. A társadalmi feszültségek jelentősen alacsonyabbak, ha a bűnözők nincsenek a társadalomban.

Természetesen egy polgármester nem lenne polgármester, ha nem említett volna meg pár dolgot, amin ő változtatna. Pl. a legközelebbi kórház túl messze van. A településen és a környékén nincsen "nagy" (Aldi méretű) üzlet. Szvsz. sok település irigyli a problémáit. :-)

9 komment

Címkék: Itthon

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr7411818525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savrola 2016.10.18. 15:35:18

Enyhe kormány nyalós poszt. Ugyebár meg kell említeni a sikeres közmunkaprogramot, a beruházásokat és a rendet, meg persze azt is, hogy ennek egy része nem tetszik a balosoknak... Vajon miért is nem lehetett megnevezni azt a települést? Én meg tudok olyan faluról, ahol a visszaeső piti bűnözőket csak sokadjára teszik lakat alá (gondolom akkor, amikor felszabadul némi hely a körzeti bv. intézményben), addig a rendőrök is csak pingvineznek. Ugyanennek a falunak a polgármestere ahelyett, hogy tisztességesen vezetné a hivatalt, alkalmas embereket foglalkoztatna, hogy ne a kompetencia hiánya miatt bukjon az falu milliárdnyi pályázati pénzt, inkább a hazug és fölösleges népszavazás mellett kampányol és se.get nyal. Dörnyei úrral mostanában nagyot kezdett fordulni a világ (mondhatni 180 fokot)... Gondolom nem szeret (politikai) széllel szemben pisálni...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.10.18. 15:41:14

@savrola:
Szerintem elég régóta olvasod ahhoz a blogot, hogy tudjad, az én véleményem és irányom nem változik. A világ (Magyarország) iránya változott jelentősen.

Én nem leszek csak azért kormány kritikus, mert kritizálni akarom a kormányt.

Terézágyú 2016.10.19. 08:26:06

Hú, de büdös van itt...

micsoda? 2016.10.19. 08:30:25

Ami azt illeti elég nehéz lehet valamit úgy irni, hogy nincs semmi konkrétum. Ez a poszt ilyen, mint a mesében, adok is meg nem is:)

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2016.10.19. 08:53:55

"a teljes "baloldali" sajtó azon ugrál, hogy milyen alacsony a munkanélküliség". Kurvára nem azon ugrál, hanem azon, hogy a statisztika javítására bevetik a közmunkásokat is (ami nem valódi munkahely, csak egy szépségtapasz), és beszámolják az itthoni statisztikába azt is, aki már évek óta külföldön dolgozik.

Amúgy a kistelepülés neve miért is nem szerepel a cikkben, ha már ott minden ennyire faszán alakult? Tippem: mert a település nem létezik, kamu az egész cikk. De meggyőzhető vagyok ennek az ellenkezőjéről.

saks 2016.10.19. 09:10:56

Ez a poszt (poszt ez egyáltalán?) miről szólt?

krokodil2008 2016.10.19. 09:57:01

Mint rálátással rendelkező mondom: ha ezt tényleg egy polgármester mondta Neked akkor hazudott. Ez úgy hülyeség ahogy van. A faluszépítésben van igazság, de nem így. Munkahelyteremtés rohadtul nem igaz. A valóság az, hogy aki kicsit és ért valamihez vagy normális az megy ki a munkaközvetítőkkel nyugatra. Maradnak a képzetlenek, a romák egyéb olyan aki nem kell munkára kint. Hát őket marhára nem veszi fel senki dolgozni. Aki maradt az azért maradt mert nem ért semmihez, képzetlen, beteg vagy öreg. Szóval a szociális teher marad a falun. Közmunkával is nehéz ellátni őket. Füvet nem nyírhatnak állandóan, vagy virágot ültetni. Novembertől márciusig mégis hányszor kell havat lapátolni? A kommunizmusban is volt ilyne kapun belüli munkanélküliség, csak akkor a TSZ-ben voltak nem a polgármesteri hivatalnál.
A bűnözők bezárása meg egy orbitális hülyeség. Mondjuk ez utóbbiról nem tudom mi fogalma lehet és honnan tudja. Ráadásul az világosan látszik, hogy nem a központi kormányzat, hanem egy-egy körzeti megbízott személye az aki komoly változást tud hozni egy falu életében. Ez már 10 éve is így volt és most is így van.
Na bocs

Emil Cziljak 2016.10.19. 09:59:44

Ezt a falut úgy hívják : Patyomkin :)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.10.21. 09:18:05

Nekem nem engedte meg a polgármester úr, hogy lehozzam a nevét. A nagy lelkesedésre tekintettel megkértem a nagy, országos napilap ismerős újságíróját, hogy vegye fel vele a kapcsolatot egy "igazi" interview-ért. Ha rövidesen megjelenik egy hasonló, nyilván sokkal jobban megírt cikk, az nem a véletlen műve.
süti beállítások módosítása