Világgazdaság - Megoldási javaslat a PIIGS problémára

2015.02.12. 12:44 :: Dörnyei József

A PIIGS országok közül per pillanat Görögországon van a világ szeme, de nincsen egyedül, a többi PIIGS ország is komoly adósságproblémákkal küzd.

A teljes Euró zónát feszegeti a jelenlegi Görög dráma. Van egy elég egyszerű, de nagyszerű megoldás a problémára.

Már sokszor felmerült egy PIIGS Euró ötlete. Nem csak nekem jutott eszembe, mások is javasolták. A deviza neve lehetne bármi, hívjuk mondjuk "Solidus"-nak - a késő Római Birodalom pénzneme.

A Solidus-t létre lehetne hozni ASAP. Az ECB hozná létre és lenne neki egy piaca is, amin kereskedni lehetne vele. Hasonlóan, mint ahogy az Euró indult.

A Solidus kb. 3 hónap alatt működő deviza lehetne.

Ezután ha egy Euró tagország nem elégedett az Euróval, akkor áttérhet Solidusra. Ebben az esetben az ECB-be a Solidus devizatanácsába a kilépett Euró országok küldik a tagokat és a Solidus teljesen máshogy működik, mint az Euró. Egy "puha" deviza lesz, pont olyan, amire a kilépett országoknak szüksége van.

Szerintem igen rövid idő alatt sok ország csatlakozni fog, a PIIGS országok.

Ezzel kettő devizája lesz az EU-nak, mindenki megelégedettségére.

A Solidus országokban megengedett az államcsőd is.

A Solidus-Euró konverzióra lehetne hasonló szabályokat létrehozni, mint a régi devizák-euró konverzióra. A bankok nem kérhetnek érte se díjat, se eladási-vételi árfolyamot. A kettő deviza közötti váltás ingyenes lenne. Akár bankszámla->bankszámla,  KP->KP vagy KP->bankszámla tranzakcióról van szó. A KP felvétel továbbra is pénzbe kerülne, de ott is középárfolyamon számolnák el a tranzakciót, csak a KP felvételre lehetne díjat számolni.

2 komment

Címkék: Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr637164375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2015.02.12. 20:35:16

És a Solidus árfolyamat mennyire gyorsan erodálódna le? Az egymillió millpengős kb. hány hónap alatt jelenne meg?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.02.12. 21:59:42

@Robur:
Valahol a Líra és az Escudo között. Lenne egy éves 5-10%-os inflációja.

Ez az, amire szüksége van a PIIGS államoknak.
süti beállítások módosítása