Otthon - Páramentesítő a gyakorlatban

2015.01.28. 10:19 :: Dörnyei József

Egy ideje már tervezzük páramentesítő vásárlását, igazából már tavaly ősszel akartam venni. Eddig azonban mindig külföldön voltam, amikor egy-egy lánc éppen árulta vagy a telet töltötte az egész család jobbára külföldön.

Mindenesetre pont most meg lehet vásárolni az *ldi nevű láncnál. Ha esetleg Budapest környékén kifogyott egy-egy üzletben, akkor vidéken vagy kevésbé látogatott üzletben szvsz. még van.

Az *ldinál 3 év a garancia a szokott 2 év helyett, ha valami elromlott, szó nélkül azonnal cserélik vagy ha egyszerűen nem tetszik, akkor is. Emiatt nem vettem meg egy webshopból, hanem kivártam, amíg az *ldi árulja.

Kinek kell páramentesítő?

Először is, nem mindenkinek van rá szüksége. Még nem néztem utána, hogy mi okozza a magas páratartalmat egyes épületekben és mi okozza az alacsony páratartalmat más, teljesen hasonló épületekben.

Nálunk a gyerekszárnyban - ami pontosan nettó 100m2 - magas a páratartalom. Ott télen melegebb van, mint máshol a házban - 21 fok - és elég sok időt tölt ott a család. A belmagasság normál, az első emeleten van. Mindenki az abban szárnyban található fürdőszobában fürdik/zuhanyzik télen.

A nappaliban, ami pontosan a gyerekszárny alatt van, alacsony a páratartalom. Ott télen 19 fok van. Ott van a konyha, tehát elvileg pára van. A belmagasság 4m, tehát magasabb, mint a szokott. A nappaliban kevesebbet vagyunk, mint fent.

Egy ismerősnél kettő szintes ház van egy légtérben - a lépcső nyitott és összeköti a két szintet. Mindkét szinten alacsony a páratartalom. Náluk melegebb van - 23 fok - és összességében kb. a dupla a gázszámlájuk, mint nekünk.

Ez a másik ház jobban van szigetelve, mint a miénk, kb. 0,2-es a falak hőszigetelése és jóval kevesebb ablak van, mint nálunk. Nálunk 0,3-as a falak hőszigetelése és jóval több ablak van. A házak kifűtött területe kb. egyforma. Nálunk fa nyílászárók vannak, a másik háznál pedig műanyagok. A műanyag jobban szigetel és tartja a formáját, tehát kevesebb levegőt is enged be.

Szóval elvileg a mi házunknak kellene több gázt elfogyasztania és kevésbé párásnak lennie. A tények azonban pont a fordítottját mutatják, mint az elmélet. :-)

A témánál maradva páramentesítő azokba a lakásokba kell, ahol magas a páratartalom. Nem érdemes vizsgálgatni az okokat, mert olyan összetettek, hogy eléggé reménytelen kideríteni a dolgot. Ha párás, akkor kell a páramentesítő, ha meg nem, akkor nem.

Mennyire hatásos a páramentesítő?

Amit vásároltam, az kb. 8 óra alatt 5 liter vizet tud kiszedni a levegőből. 21 fok van a lakásban. Normál állapotban 80%-os a páratartalom, de ahogy elkezd dolgozni a gép, gyorsan leesik 50-60% közé. A lakásból ezután elkezd a száraz levegőbe elpárologni a víz és ezt az 50-60%-ot tartja egész nap ez az elpárolgás. Mindenből jön kifelé a víz, a falakból, bútorokból, ruhákból, ágyneműből, stb., stb.

A napi 5 liter pára azonban több, mint az új pára, ami keletkezik a lakásban. Emiatt a gép szép lassan kiszárítja a lakást az ideálisnak mondható 50%-os szintre. Csak hetek kérdése.

A páramentesítő jobb hatásfokkal dolgozik magasabb hőmérsékleten. Emiatt célszerű a fürdőszobába telepíteni és nyitva hagyni az ajtót.

A fürdőszoba általában melegebbre van tervezve minden lakásban, mint a többi helyiség. Ha nyitva hagyjuk az ajtót, akkor a levegő folyamatosan áramolni fog a többi helyiség és a fürdőszoba között. A fürdőszobában aztán felmelegszik és a páramentesítő hatékonyabban tud dolgozni. Így nem kell mozgatni a páramentesítőt a szobák között.

A páramentesítő mindenképpen megéri. Az elhasznált elektromos árammal fűti a lakást, tehát duplán hasznos. Jóval kevesebbet kell szellőztetni, mert a pára miatt a vásárlás után már egyáltalán nem kell szellőztetni. Csak ajánlani tudom - oda, ahol szükséges.

14 komment

Címkék: Otthon

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr317117067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.28. 12:32:14

Némileg én kételkednék, ezért egy kicsit fizikázok
Kétféle páratartalom van:
1. abszolút
2. relatív
Az első azt mutatja, hogy mennyi vízpára van a levegőben, a második meg azt, hogy a lehetségesnek hány %-a.
Ugyanis, minél melegebb a levegő, annál több vízpárát tud magába foglalni, ez nem egy állandó érték (vagyis, adott hőmérsékleten állandó, hogy egy köbméter levegő hány gramm vizet tud megtartani.)
Télen, kint a hidegben alacsony az abszolut páratartalom, pl. 0 foknál 4,8 gr/köbméter, -10-nél 2,4 gr/köbméter a 100%, ami elfér a levegőben. Igen, ekörül van, mert ilyenkor magas a relativ páratartalom odakint. Amikor ezt alevegőt beengedjük a lakásba, akkor fölmelegszik. Csakhogy az a 4,8 gr pára, ami kint majdnem 100%, az 20 fokos lakásban (ahol 17,3 gr jelenti a 100%-ot) az mindjárt csak 27%.
Ezért én kételkedek, hogy télen egy fűtött lakásban magas lenne a páratartalom.

Falak penészedése:
Ott bizony hőhíd van. Ez azt jelenti, hogy a kinti hideget valami átvezeti a falon, és ott a fal hideg, a körülötte lévő levegő is lehül tőle, és kicsapódik a pára rajta (mint a szemüvegen, amikor bemegyek a kinti hidegből a benti melegbe). Ott valamit tenni kell.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.28. 12:42:37

@Nűnű00:
Nem voltam elég kocka, természetesen végig relatív páratartalomról van szó - százalékosan azt méred a gyakorlatban.

A jól légszigetelt házaknál nem igazán számít, hogy kint mennyi a levegő páratartalma, mert gyakorlatilag csak akkor van levegőcsere, amikor szellőztetsz.

A "száraz" lakás 50% alatti páratartalmat jelent. A "nedves" 50% felettit.

Hőhíd modern lakásoknál a falakban nincsen. Jellemzően a nyílászáróknál van, méghozzá a többrétegű ablakok szélénél, ahol fémmel vannak lezárva légmentesen az üvegfelületek közötti nemesgázzal töltött rések. A fém jó hővezető, ezért ez lesz a leghidegebb pontja a felületnek és itt csapódik le a pára a "nedves" lakásban.

Hőhidat lehet még a bútorok rossz elrendezésével léthehozni. Ha túl közel kerül egy szekrény egy külső falhoz, akkor ott ki fog alakulni egy hőhíd, mert nem lesz egyenletes a belső fal hőmérséklete. Ilyen helyeken is le tud rakódni a pára.

jaccso 2015.01.28. 17:51:10

Ablakoknál nem a kereten keresztül történik a levegő "áteresztése", hanem a nem megfelelő pur habos beépítés eredménye. Mindegy mennyi a szigetelés a házon, ha szarul lettek beépítve az ablakok. Ma már csak RAL beépítést szabad alkalmazni, mert a fal és a pur hab különböző hőtágulása révén garantáltan hajszálrepedés fog létrejönni, amin keresztül megindul a kontrollálatlan légcsere és a páradiffúzió.
Ennnek az eredménye pedig a szerkezet károsodás is lehet.

Jobb helyeken nem is a RAL beépítés a kérdés, az teljesen alap, hanem a konzolos RAL az érdekes. Ez a módszer küszöböli ki a hőhidat amennyire csak lehet.
Mivel nincs elterjedve itthon ezért óriási a lehúzás mértéke. A héten kaptam árajánlatot : 13500+áfa /nm a beépítés díja.
600 ezer környéke egy normális családi házas viszonylatban..

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.28. 18:29:16

@jaccso:
Ez más téma, de teljesen igazad van.

Nálam sem alkalmazott az egyébként Magyar ablakgyártással foglalkozó egyik legnagyobb cég RAL beépítést.

Csak szerencse kérdése, hogy ennek ellenére kívül-belül vízhatlan szigeteléssel gyakorlatilag ugyanaz a hatás el lett érve, csak máshogyan.

Majd a következő felújításkor gondom lesz rá, hogy utólagosan le legyen rendesen szigetelve a keret.

Magyarországon egyébként igen nehéz jó mesterembert találni, a hirdetésekben szereplő legtöbb emberke leépített munkavállaló, aki önjelölt ezermester. Jobb esetben van valami elképzelése arról, amit csinál, rossz esetben az sem.

Asidotus 2015.01.28. 20:02:53

@jaccso:
Mondjuk arra én kíváncsi vagyok, hogy mi lenne az ideális szigetelés mértéke. Mert én magam nem vagyok meggyőződve arról, hogy a tökéletesen légmentes szigetelés az olyan jó.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.28. 20:21:33

@Nűnű:
Elvileg a nulla energiafelhasználású épületeket tekintik ma ideálisnak vagy azokat, amik több energiát termelnek, mint amit felhasználnak.

A majdnem tökéletesen légmentes lakásokban vagy szellőztető berendezést kell kiépíteni, ami drága vagy kézzel kell szellőztetni.

A pára ellen vagy szellőztetni kell vagy párátlanító gépet kell használni.

A szellőztető rendszer megoldja a téli párátlanítást, mert az folyamatosan cseréli hőcserélőn keresztül a levegőt.

A szellőztető rendszer a legjobb megoldás, de a költsége jópár milla és pont építkezéskor, amikor általában valahol meg kell húzni a határt. Sok épületnél ez is kasza lesz a végén.
Igen gyakran maga a tervező sem ismeri ezeket a rendszereket, ezért már eleve nem is ajánlja fel az építtetőnek. Az építtető pedig már csak a használat során tudja meg, hogy mi lett volna még fontos.

Például én sem hallottam még soha a RAL beépítésről. Nem is olvastam róla sehol.

Untermensch4 2015.01.28. 21:15:22

@Dörnyei József: az ablakbeépítés érdekes téma. Jónéhány éve volt szerencsém alkalmi beugróként egy ablakos "al-alvállalkozónál" dolgoznom. Ugyanakkor egyik rokonomnál másik cég épített be ablakot. A szomorú az hogy az "ezermester" szakképzettségűek is képesek lennének jó szigetelést csinálni az ablak köré de az időigényesebb lenne, a burkolólécek felrakása után meg már nem látszik és eljutottunk "jóvanazúgy"-országba :(

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.28. 21:49:46

@Untermensch4:
Egyetértek. Számomra a szomorú, hogy egy nagy Magyar cég emberei nem ismerték 2010-ben ezt a technikát - vagy nem alkalmazták. Ha ők sem ismerik, akkor vajon ki?

Ránézésre időben alig kerül többe, anyagban pedig az ablak költségeihez képest fillérekbe kerül.

jaccso 2015.01.28. 22:07:02

@Dörnyei József: akkor itt találsz még 1-2 újdonságot szerintem :)

www.passziv.net/forum/forum.php

jaccso 2015.01.28. 22:12:15

@Nűnű: Ablak beépítés kapcsán pedig a légmentességre és a párazárásra kell törekedni, mert a pára a leggyengébb irányba indul, és ha rossz helyen kondenzálódik, akkor ott baj van.

Ha ráérsz ezt olvasd el, és az első részét:
www.gyorshazak.extramobilhazak.hu/mernokszerkezet-paradiffuzio2-vastudo.html

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.29. 00:28:21

@jaccso:
Elképzelhető, hogy nálunk pont azért van annyi pára a levegőben, mert nem tud a falakba távozni. Megnéztem a falfesték adatlapját, de nem szerepelt rajta a páraáteresztő képesség vagy annak hiánya.

A festék igen nehezen engedi át a párát, ezt gyakorlatból tudom. Egy falat még nedvesen festettek le a mesterek, 2 és fél év alatt száradt ki teljesen. És csak azért száradt ki, mert egy 10 cm-es csíkon leszedtem róla a festéket.

Gergo1 2015.01.29. 08:53:15

Sziasztok,

a pára felgyűlése a tetőtérben nálunk is probléma ilyenkor télen, én is utánanéztem pár dolognak és kb erre jutottam:

Mitől nő meg a páratartalom fent:
1. A meleg levegő tud több párát megtartani, és a meleg levegő fent gyűlik össze a házon belül (feltéve persze hogy a szintek között szabadon tud áramlani, és nálunk igen)
2. Most az egész család (négyen vagyunk) fent lakik, és egy felnőtt ember egy nap alatt átlagosan fél litert ad ki a tüdejéből kilégzéssel.
3. Plusz fürdés, főzés, stb...

Mitől marad meg a páratartalom fent:
1. A tetőtér kialakításakor nagyon odafigyeltem annak betartására, hogy a tetőben lévő szigetelésrend helyes legyen:
- a szigetelőanyagokat belülről párazáró fóliával kell zárni
- kívülről páraátengedő fóliával.
Ennek az az oka hogy télen hatalmas páraterhelést kapnak a falak. Amennyiben a párának hagyjuk hogy a fal átengedje őket, azok bejutnak a tetőszigetelő anyagokba, és a kintről jövő hideg hatására ott csapódik le. Egy ideig "csak" nedvességet okoz, majd lassan megjelenik a penész a szigetelés belsejében, és az sem az egészség sem a szigetelés szempontjából nem lesz jó. Mindezek miatt a pára nem távozik a tetősíkokon keresztül.
2. A mai modern tetőablakok szintén remekül szigetelnek

Adott tehát a helyzet, hogy a pára csak gyűlik de távozni nem tud. És igen, ott csapódik le ahol
- tetőablak van (magán az üvegen ami ilyenkor a leghűvösebb)
- ritkán ott is ahol bútorokat követlenül a falra toltunk

Megoldásnak ugyanarra jutottam mint Józsi:
1. Szellőztetés!
- Állandó: a tetőablakok tetején ott van a kis nyitható-zárható szellőztető nyílás. Az ember nem hagyja szívesen nyitva, mert akkor érzi ahogy jön be a hideg, de nincs mit tenni, inkább fel kell kicsit jobban tekerni a fűtést de pár ablakon nyitva hagyni.
- Kampányszerű: naponta kétszer 10 percre kinyitni minden ablakot. Nem hűl le tőle a tetőtér, de nem is annyira tartós a hatása.
2. Páramentesítő. Kösz Józsi a tippet, ez volt a végső lökés hogy vegyek én is egyet. Ez amit ajánlottál, árban is jónak tűnik, akkor bevált nektek? Mennyire zajos, éjszakára hagyhatom bekapcsolva?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.29. 09:27:54

@Gergo1:
A zajszint sajnos bármilyen típusról is beszélünk, túl magas az alváshoz.

A szomszéd szobában már bekapcsolva lehet hagyni. De nem nagyon érdemes, mert egy normál méretű szobából pár óra alatt kiszívja a párát és akkor magától leáll.

Nappal a zajszintje teljesen jó, csak akkor zavaró, ha pár méterre van tőled. Nálunk a legtöbb időt a fürdőszobában tölti, onnan alig hallatszik ki a nyitott ajtó ellenére.

Az *ldiban kaphatónak van kettő fokozata. Az alacsony fokozat jóval csendesebb. De azt mi nem használjuk.

Napi 5 liter vizet szed ki a levegőből stabilan, úgy, hogy éjszaka nem megy.

Ha szellőztetsz, akkor az úgy hatékony, ha 5-10 percre teljesen kinyitod az ablakot. Ha folyamatosan egy kicsit jön be a hideg, akkor összességében sokkal több energiát veszítesz.

jaccso 2015.01.29. 10:15:58

Régi éptésű házakba még az Aereco higroszkópos légbevezető lehet jó, ami beéptésre kerül az ablakba, és a páratartalom függvényében nyit / zár. Auto szellőztet. Olcsó cucc.

Új éptésű házba hoval rs 250 központi szellőztető rendszer a legjobb megoldás. Ezzel a géppel szinten lehet tartani a párát, mig mások képesek 20% körülre is levinni, ami már megint probléma.. 2M+ az ára..
süti beállítások módosítása