Politika - Érdemes bármilyen magán nyugdíjban gondolkodni?

2014.11.26. 20:44 :: Dörnyei József

A FIDESZ most nyúlja le az utolsó részeit a mnyp-nek (Magán Nyugdíj Pénztár). De van más állam által látható nem TB nyugdíj.

A NYESZ valószínűleg a legmodernebb, régebben írtam róla egy cikket. A FIDESZ érában már megtett annyit az állam, hogy megnövelte a kötelező várakozási időt 3 évről 10 évre. Ezzel nagyon alátett azoknak, akik korábban lettek nyugdíjasok. Nekik még várniuk kell.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak egy másik pillér.

Most az állam el lesz egy ideig a 200Mrd-al, amit lopnak, de aztán újra kelleni fog a pénz és fel fog merülni, hogy kitől lopjanak.

Mind a NYESZ, mind az önyp könnyű préda. A kormány bármikor bejelentheti, hogy "megvédi" őket. De hozhat finomabb eszközöket is, pl. megadóztathatja őket egy luxusadóval. Egy másik opció az, hogy akinek van, az annyival kevesebb állami nyugdíjat kap.

Jelenleg adókedvezményt kap az, aki NYESZ v. önyp pénzt félretesz. Ennek ellenére sok pénzébe kerül a dolog, mert a betett pénzt, igaz leadózva, de megkaphatná és felhasználhatná. Esetleg vásárolhatna belőle "igazi" befektetést, pl. állampapírokat.

A másik oldalon az áll, hogy csak annyi biztos, hogy a FIDESZ 2018-ig vezeti az országot. Utána választások lesznek és elképzelhető egy FIDESZ vereség. Ha a FIDESZ megy, akkor a következő kormány valószínűleg pont azzal fog nyerni, hogy ők majd nem lopnak. Emiatt a következő kormány valószínűleg nem is fog lopni.

A magánvéleményem az, hogy ma botorság extra pénzeket NYESZ-be vagy önyp-be tolni. Veszélyes mulatság, az egész elveszhet. Akinek lejárt a kötelező tartási idő, szvsz. jobban jár, ha még most kiszedi a pénzt és máshova teszi.

Ha a FIDESZ majd ellenzék lesz, akkor lehet újra a szervezett nyugdíjra gondolni. Ma jobban jár az ember, ha biztonságosabb vizekre evez.

A túloldalon pedig ott van, hogy TB nyugdíjasnak jó lenni Magyarországon. Ez attól is független, hogy tett-e valaki a közösbe előtte vagy nem. Aki nem tett, annak a nyugdíját jobban emelik, mint aki tett, ezért ahogy telnek az évek, úgy kerül egyre kisebb hátrányba a potyautas.

Az jár a legjobban, aki keveset tesz a közösbe. Nem fektet semennyit TB, mnyp, önyp és NYESZ számlákra. Helyette választ egy jó befektetési lehetőséget és oda rakja a pénzét. Lásd befektetés link. Nem kell megriadni a külföldi befektetésektől sem. Ha valakinek pl. Bécsben van egy kicsi (50 m2) kiadó lakása, annak a bérleti díjából megvan egy fő nyugdíj - és azt nem lehet ellopni.

Szólj hozzá!

Címkék: Politika Befektetés Nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr736935803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása