Itthon - Lesz Budapesten is Stadtwerke

2014.10.15. 11:12 :: Dörnyei József

Jól láthatóan Németország a példaképe az új OV kormánynak. Beáll a sorba Tarlós István Budapesti Főpolgármester is, létrehoz egy Budapest Stadtwerkét.

A Stadtwerke Német találmány, egy város összes közüzemi cége egy cégben, beleértve áram, gáz, víz, csatorna, szemét, takarítás, tömegközlekedés, utak karbantartása, építése, egyéb tevékenység.

Németországban a Stadtwerke mindig masszívan nyereséges. A városok bevételeik nagyobb részét a Stadtwerkéből kapják. Ez még ma is így van, a liberalizáció után, mert a hálózat használati díj akkor is a Stadtwerke bevétele, ha a szolgáltatást már nem a Stadtwerke adja el a polgárnak.

A Stadtwerke tehát egy kicsit úgy működik, mint egy helyi adó, mindenki annyi "Stadtwerke adót" fizet, amennyi szolgáltatást igénybe vesz. Szvsz. ez így nagyon igazságos is. Ha valaki több áramot, gázt, vizet használ, fizessen több adót is...

Természetesen egy ilyen hatalmas céggel lehetőség van keresztfinanszírozásra is, tehát pl. a közüzemi díjakból tömegközlekedést finanszírozni. Nem egy jó gyakorlat, de egy elterjedt gyakorlat.

Budapesten Tarlós már eddig is próbálkozott egy Stadtwerke felállításával, ez a Budapesti Városüzemeltetési Központ. Ez azonban nem egy igazi Stadtwerke, hanem egy öszvér holding, amiben elsősorban a BKK van benne.

Most tiszta víz kerül a pohárba.A új Városigazgatóság Zrt. Stadtwerke lesz, amibe bele fog olvadni a BKK, a BKV, az összes közmű és szvsz. még több más cég is, pl. Főkefe.

Az előnye természetesen a hasonló funkciók összevonása lesz, tehát pl. az IT eddig annyi volt, ahány cég, mostantól egy lesz, kb. annyi kiadással, mint egyetlen cég kiadásának a duplája. Ez hatalmas megtakarítás és ez csak egyetlen terület.

A korrupció ellenőrzése is sokkal könnyebb lesz, mert könnyebb egyetlen cég körmére nézni, mint pl. 15 céget folyamatosan felügyelni.

A hatalmas cég vezetése természetesen kihívás lesz. A kormánnyal Tarlósnak azt is meg kell beszélnie, hogy Budapest pénz keressen a Stadtwerkéjével és ne pénzt veszítsen. Tehát a rezsicsökkentést a kormány vagy állítsa le vagy fizesse ki az árát Budapestnek.

Az egész mindenképpen helyes, a Stadtwerke kiválóan tud működni, Budapesten is működni fog, csak bele kell majd tanulni.

3 komment

Címkék: Budapest Energia Közlekedés Itthon

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr366793217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savrola 2014.10.15. 12:24:19

Vagy pedig lesz egy hatalmas, lötyögő vízfej, ami jó (magyar) állami cégek szokásához híven képtelen lesz színvonalas szolgáltatásokat nyújtani...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.10.15. 13:33:21

@savrola:
Lehet, de nem biztos. A versenypiaci közműveknél mára igen hatékony vezetés fejlődött ki, ergó nem lehetetlen a dolog.

Mindenesetre jobb egy vízfej, mint 15. :-)

Untermensch4 2014.10.16. 08:19:34

@Dörnyei József: egyszer vhol listázva volt hogy bp vezetése milyen fő- al- egyébosztályokból álló szervezet. arra vki azt mondta: megnézném new york vezetése mekkora vízfejet igényel, csak az összehasonlítás miatt...
süti beállítások módosítása