Gazdaság - Átvette az Állam az MKB-t, csak €215M-t kért ezért

2014.07.24. 23:22 :: Dörnyei József

Magyarországon nem öröm banknak lenni, masszív veszteségeket szenvedett el a szektor és egyes bankok masszívan pirosban vannak. Erről már írtam egy posztot. Ma a Magyar Állam átvette az MKB-t, ezért az eddigi tulajnak "csak" €215M-t kellett fizetnie. De még így is örült, hogy kimenekülhetett az országból.

Az üzlet fő számai: Az állam €55M-t fizet a Bayerische Landesbanknak, az eddigi tulajnak. A tulaj elenged €270M tartozást. A kettő összeg különbsége a €215M összeg, amit az állam azért kap, mert átvette az MKB-t.

Hol van már a tavalyi hó, amikor €1-ért megvásárolták volna a Raiffeisen Bankot? Milyen boldogok lettek volna a Bajorok, ha €1-ért valaki megvette volna tőlük az MKB bankot...

A bankszektorban hasonló lehet a helyzet sok más banknál is. Az MKB-t is csődbe vihette volna a tulajdonosa, de ebben az esetben bukja a teljes €270M tulajdonosi hitelt. Az eladással pedig nem az egészet bukja, hanem megkap belőle €55M-t. Emiatt nem vitte csődbe a leányt.

Hasonló átvállalások valószínűleg lesznek még a szektorban.

Jó kérdés, hogy mi lesz majd az MKB bankkal. Racionális tulajdonos a felvásárlások végén összevonná az összes bankot egybe. Az állam nem racionális tulajdonos, lehet, hogy megtartja az MKB-t és a többit, persze az is lehet, hogy nem.

Az állam szempontjából valószínűleg jó az üzlet. Megkapott ingyen egy bankot, illetve még fizettek is érte neki. A bank azért veszteséges, mert előtte az állam kilopta belőle a pénzt, amin szintén jól járt az állam. Az állam el tud vezetni egy bankot, ez régebben is ment neki, az egyetlen probléma az lesz, hogy az állami bankok nem lesznek nyereségesek. Ez nem szokott menni. Ezért lenne jó, ha az MKB és az összes még felvásárolandó bankot összevonnák egy állami bankba. Akkor legalább a veszteség a lehető legkisebb lenne.

A stratégiai célt szvsz. igen kevesen ismerik az országban. Mindenki találgat, szerintem a végén 3 bank marad, a baráti OTP, egy állami bank, a neve mondjuk lehet FIBANK valamint a takarékbank, beleintegrálva az összes takarékszövetkezettel. Majd meglátjuk.

8 komment

Címkék: Gazdaság Bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr336542435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arnold889 2014.07.25. 05:20:35

Nagyon remélem, hogy nem csak 3 bank lesz, mert akkor vége a versenynek.

salv 2014.07.25. 10:39:34

Evi 27 milliard forint adobevetel esik ki (bankado+tranzakcios ado).

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.25. 21:23:55

@Arnold889:
A versenynek szvsz. mindenképpen vége egyre jobban Magyarországon, ahogy a gazdaság szépen lassan visszatér a piacgazdaságból a tervgazdaságba.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.25. 21:24:35

@salv:
Szerintem nem esik ki, mert az MKB nem fog mentesülni az adó alól. Vastagon veszteséges lesz viszont.

salv 2014.07.25. 22:03:46

@Dörnyei József: Az allam az egyik zsebebol a masikba fogja rakni ezt a penzt, azaz netto ennyivel kevesebb lesz a koltsegvetesi bevetel. Az bank merlege az allami vagyonnal kapcsolatos kiadasok/bevetelek soron fog megjelenni az allamhaztartasi merlegben.

Charybdis 2014.07.26. 00:24:37

Nem az a trükk, hogy majd az állam az MKB-től befolyt bankadót, tranzakciós adót visszajuttatja a banknak valamilyen támogatás formájában? Tehát gyakorlatilag egyik zsebéből tesz pénzt a másikba, majd vissza.

Így versenyelőnybe kerülnek az állami bankok, mert ez azt jelentené, hogy nekik nem kell bankadót és egyéb adókat fizetniük, a többi (nem állami) banknak viszont igen.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.26. 21:42:23

@Charybdis:
Tőkeemelés formájában az államnak is mindig fedeznie kell a veszteséget.

A különbség nyilván az, hogy eddig ezt a Bayerische Landesbank tette meg.

Untermensch4 2014.07.27. 16:02:23

@Charybdis: a trükk az sztem hogy ebben a "virtuális versenyszférában" az államtitok+üzleti titok = bármennyi lehet a kilapátolt "sikerdíj" v akármi más. eddig kb az fájt a parlamenti főemlősök egójának hogy bárki beszólhat nekik "nem élnétek meg piaci körülmények között", most jól eljátszhatják hogy de igen. aztán a majdani nagy zakó előtt felhergelik az ilyen-olyan ellenzéket egy "visszamenőleges törvényt nem hozunk mert az nem jó" aláírásra amit később lobogtathatnak, kijő a bankcsőd-törvény mint háromnapos jogszabály, oszt jónapot, gratuláció a titanic új győztes kapitányának rögtön urnazárás és a magángép indulása között
süti beállítások módosítása