Egészségügy - A rák elleni igazi védelem

2014.06.22. 21:07 :: Dörnyei József

A rák megbetegedések kezelése sokat fejlődött az utóbbi 20 évben, de nem eleget. Az igazi védelem a rák ellen még mindig a megelőzés és a korai észlelés.

US statisztikák szerint az átlag rákos betegnek a túlélési ideje 6 hónapról 8 hónapra nőtt 10 év fejlődés alatt. Ez nyilván átlag és nyilván jobb eredményeket jelent, mint eddig, de nem jelent áttörést.

Ellenben a korán észlelt rákos megbetegedések sokkal nagyobb hatásfokkal kezelhetőek. Minden rák más, de pl. ott, ahol el lehet távolítani a rákos szervet, egyes típusoknál korai észlelésnél 80%-os arányban a rákot teljesen eltávolítják, mert nem terjed ki a szerven kívülre.

Hogyan lehet észlelni a rákot?

Több nagyon hatásos módszer van (nem vagyok orvos, messze nem ismerem mindet)

Az első az önvizsgálat vagy szakorvosi vizsgálat.

A második a vérteszt. A vérteszt kimutathatja a rák gyanúját.

A harmadik módszer, ami jóval drágább, az egy MR vizsgálat. Az MR-en látható a rák.

Az önvizsgálatot meg lehet tanulni, a szakorvosi vizsgálatra pedig célszerű elmenni.

Vértesztet a háziorvos elő szokott írni.

Ami jelenleg csak nagyon kevés helyen van, az a rendszeres MR vizsgálat.

Az MR vizsgálat egy 3D képet ad a testről, amin azonnal észlelhető a rák.

Sok olyan embert ismerek, akiknek az mentette meg az életét, hogy valami más betegségük miatt MR vizsgálatra küldték őket és ott az orvos felismerte a rákot és küldte őket a kezelésre.

A rák elleni igazi védelem egy MR vizsgálat.

Az MR vizsgálat ma még túl drága ahhoz, hogy olyan rendszeres vizsgálat legyen belőle, mint pl. a tüdőszűrés volt régen.

Az MR vizsgálat valószínűleg a jövőben ketté fog válni és lesz egy orvosi, ami ma van és egy szűrő, amit automatizált MR gépek fognak végezni. Ezeknek a prototípusai már ma is léteznek.

A lényege ennek a gépnek az, hogy automatizált. A páciens befekszik, megnyomnak rajta egy gombot, a gép végig scanneli a páciens teljes testét és pattern felismerő software-ek végignézik a teljes 3D képet. Ha a software felfedez valami eltérést, akkor küldi egy orvosnak, aki ellenőrzi, hogy a gép mit talált és annak megfelelően jár el. Normál esetben csak nyomtat egy "negatív" kórlapot és a páciens mehet a dolgára.

A normál MR vizsgálat (ahol nincsen kontrasztanyag) nem okoz semmiféle károsodást a szervezetben, ezért bármilyen gyakorisággal végrehajtható.

Egyszer majd a jövőben mindenki el fog menni havonta (vagy amilyen gyakran szükséges) egy MR vizsgálatra, ami ellenőrzi, hogy minden rendben van-e.

Amikor ez normál eljárás lesz, a rákos megbetegedéseket mind korán - 1 hónapon belül észlelni fogják és a korai kezelés miatt nagyon sokkal jobb hatásfokkal tudják majd gyógyítani.

A technológia hozzá már létezik, azt még senki sem tudja, hogy mikor lesz "mainstream", tehát olcsó. Utána már "pusztán" pénz kérdése lesz egy nagyon sokkal jobb EÜ ellátás.

Természetesen nem csak a rák ellen jó, nagyon sok minden más betegséget is idejében kimutat. Általában egy betegség mindig jobban kezelhető korábban, mint később és olcsóbban is.

A rendszeres MR vizsgálat nem csak a gyógyítást teszi majd hatékonyabbá, hanem olcsóbbá teszi a teljes EÜ rendszert is.

5 komment

Címkék: Egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr636402829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savrola 2014.06.22. 22:39:13

Mikor elkezd valaki rákról írni, azzal kéne kezdenie, hogy rákos sejtek mindenkiben vannak. Minden mást ennek tekintetében kéne vizsgálni. Attól, hogy kivágják a rákos sejtet, még nem szüntetik meg valaki rákos beteggé válásának "képességét". A megelőzés pedig nem az MR vizsgálatoknál kezdődik, hanem az életmódnál. A közhelyes katalizátorokon (dohányzás, alkohol) kívül jó lenne, ha az emberek fejébe vernék, hogy az élelmiSZEREK is legalább ekkora kockázatot jelentenek. Ezek is pont ugyanolyan káros inputok. Tudom, a dohányzásról és alkoholról sem képesek mindig lemondani az emberek az egészségük érdekében (bár a helyzet javulófélben), de legalább az esélyt meg kéne adni nekik, hogy tudják a táplálkozással is tenni tudnak egészségük érdekében és az egyes táplálkozási irányzatok nem csak a divatnak szólnak, hanem nagyon is valós problémán alapszanak. A túlsúlyos és elhízott emberek (férfiak 53,4, nők 66,4%!!!!!-a) fokozottan ki vannak téve a rákkockázatnak, akár közvetetten, akár közvetlenül. E mellé még jöhetnek a szív és érrendszeri betegségek. Rosszabb esetben az utóbbiak nem engedik a későbbi kialakulását, még rosszabb esetben már igen fiatalon mindkettő jelen van... Szóval, ha legalább eljutnának arra a szintre, mint a dohányosok (35-36% asszem) aránya, csak azzal évi több tíz milliárdot spórolhatnánk a TB-nek. Abból lehetne bőven adni a valódi orvosoknak és egészségügyi szakmunkásoknak is (bár most is lehetne, igazából csak a valódi szándék hiányzik...). De lehet, hogy nem is lenne rá szükség, mert kevesebb orvosra, egészségügyi szakmunkásra lenne igény, így ugyanakkora pénzmennyiség mellett több jutna/fő. Mindenesetre az MR már késő és nem is elégséges, az észlelés után még komoly tortúra jöhet, a valódi megelőzéssel viszont ezek a tortúrák elkerülhetőek lennének. Persze, azt sem mondom, hogy ne legyen így, csak, azt, hogy az MR még édeskevés...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.22. 22:58:52

@savrola:
Természetesen tökéletesen igazad van és ha az emberek nem lennének elhízottak, akkor sokkal kevesebb rákos megbetegedés lenne.

Ha ezt azonban "állandónak" veszed, tehát ha úgy véled, hogy ezen nem fogsz tudni reálisan változtatni, akkor az MR egy elég jó védelem a rákkal szemben és más betegségekkel szemben is.

2014.06.23. 21:00:17

Azért nem árt ezek mellét oda tenni, hogy a legfontosabb az immunrendszer folyamatos topon tartása.

Áááááá, én rohadtul félek minden ilyentől,beszélni sem és olvasni sem akarok erről!DD
( fejet homokba dug!)

savrola 2014.06.24. 16:45:26

@Dörnyei József: Jó, de azzal menyivel van előre valaki, hogy fél évente rákot diagnosztizálnak nála? Nyilván ez is szélsőséges eset, de kb. így nézne ki, ha időben "elkapnák" a betegséget, a jelenleg ismert folyamatos gyógykezelések pedig ugyanúgy hozzájárulnak a leépüléshez, mint a rák, és egéybként is elviselhetetlen tortúra. Legalább törekedni kell rá, hogy minél többen hozzáférjenek a tudás fájához és egyenek is belőle. A többit pedig megoldja a természetes szelekció...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.24. 17:50:45

@savrola:
A rák kezelése valószínűségről szól.

Akinél korán diagnosztizálják, ott nagyobb a túlélés és a teljes gyógyulás esélye és nagyon sokkal.

Ez most nem egy pontos szám, de legyen mondjuk 80% az esély erre.

Akinél későn diagnosztizálják, ott a túlélés és a teljes gyógyulás esélye legyen mondjuk a mai gyógyítási lehetőségekkel 30%-os.

A 80% és a 30% közül te melyiket választanád?
süti beállítások módosítása