Politika - Csődbe kormányozta saját magát is az MSZP

2014.04.22. 17:08 :: Dörnyei József

Az MSZP GYF vezetése alatt csődbe kormányozta Magyarországot (2008 október vége - november eleje), most sikerült a pártot is csődbe kormányozni. Az MSZP közleménye GYF-t nevezi meg, mint felelőst a csődért, állításuk szerint a hitelt, ami miatt az MSZP most csődhelyzetben van, GYF vette fel annó.

Az MSZP a 2010-es választások után komoly éves állami párttámogatást kapott, 521 M-t. Ehhez még hozzájön az idén, a választásokra kapott összeg, de azzal nem rendelkezhetett szabadon, mert egyrészt csak a kampányra költhette, valamint nem is egyedül indult, tehát a 703 M összeg egy részét kapta csak meg.

GYF kormányzása idején azonban folyamatosan masszívan veszteségesen gazdálkodott az MSZP, ahogy az ország is. Ebből az időszakból származott az a ~2 Mrd hitelállomány, ami mostanra kezelhetetlenné vált.

Érdekesség, hogy a hitel több mint a felét svájci frank alapon vették fel. Ez azt jelenti, hogy az MSZP vezetése tényleg hülye volt, nem csak festette magát. Ez eléggé elszomorító egy oldalról, másik oldalról meg örvendetes, mert azt jelenti, hogy tényleg nem tudták, hogy mi a lóxar is a devizahitel és nem szándékosan tették tönkre az országot, hanem csak azért mert tényleg annyira hülyék, mint amilyennek lefestették magukat. Ebben tévedtem, bennem a szándékosság gyanúja élt, nehéz volt számomra elfogadni, hogy felelős pozícióban ülhetnek ennyire balfax emberkék.

Egy párt fenntartása óriási összegbe kerül. Egy átlag dolgozó éves fizetése kb. 5M költség egy nettó 200K átlag fizetésnél. A pártnak vannak egyéb költségei is, ami legyen mondjuk a dolgozók fizetésének a fele, tehát dolgozónként átlag 7,5M a költsége évente. Az MSZP esetén tehát 521M tehát kiad 68 főállású dolgozót. Ez bizony igen kevés. Ennyi emberrel egy pártközpontot sem lehet üzemeltetni. Ehhez még hozzájönnek a párt parlamenti képviselői, akiket a parlament fizet.

Emiatt aztán a párttagokat hagyományosan mindig az állam tartotta el. A párttagok állami hivatalokat kaptak és annak a jövedelméből éltek meg. Ideális esetben. Kevésbé ideális esetben ebből és korrupcióból.

Az MSZP azonban elveszített 2006 ősze óta minden választást, emiatt egyre kevesebb párttagot tartott el az állam, egyre több párttag szakadt le a párttól. Önkéntesek vitték, de önkéntesekre alapozni egy teljes kampányt nem lehet, illetve nem lesz sikeres.

A mostani csőd könnyen azt jelentheti, hogy az MSZP napjai meg lesznek számlálva. Takarékosságra kényszerülhet, internetes bloggerek támogatják esetleg meg pár aktivista. Van egy komoly esély arra, hogy még gyengébben szerepel majd az önkormányzati választásokon, mint eddig és akkor teljesen kiesik a talaj a lába alól.

Ha az országnak szerencséje lesz, akkor az MSZP bekerül a történelem könyvekbe, ahova már a rendszerváltás során kerülni kellett volna.

74 komment

Címkék: MSZP Politika

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr766070147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.04.22. 19:19:09

"Érdekesség, hogy a hitel több mint a felét svájci frank alapon vették fel. Ez azt jelenti, hogy az MSZP vezetése tényleg hülye volt, nem csak festette magát. "

Ember! Nem ismered a hátteret. A vezetők nem voltak hülyék, hanem csak ravaszul aljasak.
Itt a szavazóik voltak csak hülyék.
Az MSZP "deviza"kölcsöne is a banki beetetés része volt . Vegyétek csak fel, ne féljetek, hiszen, a vezetők is ezt veszik fel. Igen ám, csakhogy a bankok a vezetőket kimentik, a nép pedig benne marad a szarban. Így történt a Fidesz-kormánynál is.

Robur 2014.04.22. 21:29:31

Azért számomra fura, hogy ahol állítólag több 100 milliárdot lopnak ott 2 milliárd gondot okoz.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.22. 21:53:47

@bankvezér:
Nem hinném, hogy a fele hitelük devizahitel, ha tudják, hogy mekkora kárt okoz. Ha tudják, akkor talán 10% devizahitel.

Nem tudták, mert annyira balfax-ok voltak.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.22. 21:55:26

@Robur:
Nem a pártnak lopták, hanem maguknak. Szerinted GYF visszaadja majd a balatoni nyaralóját a pártnak? Hát nem, nem azért "dolgozott".

Az a párt pénze, ami a pártkasszában van. Minden más lopott pénz magántulajdon lett.

bankvezér 2014.04.22. 22:44:35

@Dörnyei József:
Nem tudták, mekkora kár okoz a "deviza"kölcsön?
Hogyne tudták volna! Arra számítottak,hogy a bank kimenti majd őket.
Bankár körökben közismert volt, hogy a CHF trendszerűen évente 8 százalékot erősödik a forinthoz képest.
Ezért nő állandóan a tartozás.
A bankszövetség elnöke pedig Felcsúti Péter volt, aki Moszkvában szerezte a diplomáját. És korábbi munkásőr, - szóval igazi aljas komcsi.

bankvezér 2014.04.22. 22:55:28

Ez itt a CHF trendgörbe . Ez mindent megmagyaráz.
dc220.4shared.com/doc/wiggUrxQ/preview.html

2014.04.23. 05:07:25

@Dörnyei József: Honnan kellett volna tudniuk?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 08:57:43

@bankvezér:
Nincsen ilyen trend. A forint csak az EUR árfolyamát követi egy bizonyos inflációval, amit a kormánynak tényleg ismernie kellett volna.

A CHF árfolyama és a forint árfolyama között nincsen ilyen összefüggés, tehát extrém módon veszélyes a CHF hitel.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 08:59:46

@Diorella Queen:
A miniszterelnöknek a teljes Magyarország eröforrása a rendelkezésére áll. Tehát pontosan kell tudnia ezt.

Ha én tudtam, akinek nincsen semmiféle eröforrása, akkor neki kellett volna tudnia.

Ha nem tudta, akkor az azt jelenti, hogy balfax és teljesen alkalmatlan az ország kormányzására.

Ezt olvasd el:
dornyeij.blog.hu/2012/09/25/deviza_hitel_engedelyezese_miert

2014.04.23. 11:21:27

@Dörnyei József: Kedves József.
Valami nem stimmel.Emlékezetem szerint ugyan is a devizahitel válságot az amerikai piramisjáték összeomlása váltotta ki.Én akkor pont egy bankban dolgoztam mellékállásban.És beszélgettük is az egyik kis fickóval ezt a dolgot, hogy mennyire gyűrűzhet át ide hozzánk ez a válság.( akkor az USA-n már tombolt).Azt mondta ( sosem felejtem el) hogy képtelenség hogy érintse Európát, mert nálunk az angolszász banki szigor van érvényben, ami miatt nem borulhat minden mint a kártyavár.Itt az európai kontinensen teljesen mások a banki szabályok.Még abban az évben (év végén ha jól emlékszem) már borult minden.
Év elején adtam el a lakásomat közel 10 milláért és év végén még mindig kp-ban volt a pénzem.A zabszem ott volt nekem , igen!
De hogy visszatérjek az eredeti kérdéshez, miszerint ha a bankosok sem sejtették hogy ebből gond lesz, akkor a kormány honnan sejthette volna?
A gazdasági összeomlás rész, csak mind ez után következett be, hiszen az már annak a következménye volt, hogy a frank árfolyama az égbe szökött.
Az égbe szökött, mert az USA befektetői tolták Svájcba a pénzüket félelmükbe.
Elvitathatatlan tény, hogy a hitelkiszórás a szocialista kormányzás alatt történt jórészt.
De senki nem tudhatta azt, hogy válság lesz.
Senki nem láthatta előre.És egy ilyet kezelni is igen nagy kihívás bármelyik kormánynak.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 11:46:26

@Diorella Queen:
A lényege a devizahitel veszélyének az, hogy bármilyen válság bedönti a devizahitelest.

Teljesen mindegy, hogy éppen a US hitelválsága vagy egy be nem következett újabb háború valahol vált ki egy gazdasági válságot. A devizahitelesek mindenképpen bebuknak.

Olyan, hogy ne lett volna valamilyen gáz a világban 20-30 éven keresztül, még soha nem volt és nem is várható.

Tehát a devizahitelt azért nem szabad felvenni, de még engedélyezni sem, mert 100% eséllyel bukó. A kérdés nem az, hogy bebukik-e vele a hiteles, hanem az, hogy mikor és mennyit.

2014.04.23. 11:51:03

Visszatekintve, számomra ez a válság egy hatalmas hullám volt.Csúcsokkal és völgyekkel.Ahogy az kell.

2014.04.23. 11:55:56

@Dörnyei József: Ami súlyos része volt ennek az egésznek az annyi még, hogy a kezdettől kb 2-3 év elteltével is még mindig adták a bankok, a devizahitelt.Amikor a másik lakást vettem, még mindig volt devizahitelezés.És akkor már javában tombolt a válság.Na ezt a rész, már valóban a kormány hibája.De fogalmam sincs ki volt akkor kormányon, mert én saját pecsenyém sütögetésével voltam elfoglalva és pont nem érdekelt.:)

2014.04.23. 12:03:04

@Dörnyei József: Nekem nincs devizahitelem , bár nagyon csábító lett volna.Viszont szeretem a régi közmondásokat és van egy olyan hogy ;
Eladósodni csak forintban, vagy sehogy.:)

bankvezér 2014.04.23. 12:16:08

@Dörnyei József:
Odateszem az orrod elé a grafikont és te letagadod ??? :((
Átmentél megélhetési politikusba?
Össze-vissza hazudozol? :(((
Miért csinálod ? :((

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 12:21:50

@bankvezér:
A grafikonod kb. xart sem ér. Az adatok kb. fele nem volt elérhetö 2002-2008 között, a vonal, amit belehúztak szintén kb. köszönö viszonyban sincsen a mért értékekkel.

A CHF-nek nincsen köze a forinthoz, a forint csak az EUR-ral van kapcsolatban, a többi deviza saját pályán mozog, tehát nagyjából szerencsejáték abban eladósodni.

bankvezér 2014.04.23. 12:23:08

@Dörnyei József:
"A lényege a devizahitel veszélyének az, hogy bármilyen válság bedönti a devizahitelest."

Ahogy azt Móriczka elképzeli....
Nullára csökken a CHF kamata, erre a bank, nem szarozik, hanem 6-ról 9 %-ra növeli a kölcsön kamatát, ahelyett hogy levinné nullára. Az adós pedig bedől..
Nos ez nem válság, hanem banki csalás! Én már csak tudom.

bankvezér 2014.04.23. 12:35:41

@Dörnyei József:
"Az adatok kb. fele nem volt elérhetö 2002-2008 között, a vonal, amit belehúztak szintén kb. köszönö viszonyban sincsen a mért értékekkel. "

Az adatok a bankok számára tökéletesen elérhetők voltak. Számodra lehet, hogy nem, hiszen te a másik oldalon állsz. Amit a grafikonba húztak az a TRENDGÖRBE : A trendgörbe megadja a hosszútávú változás irányát és értékét.
Ha megnézed a grafikont, azt látod,hogy a hitelezés időszakában igen erősen le volt húzva a CHF,a trendhez képest. Ez úgy történt, hogy amíg tartott hitelezési boom, addig az MNB a devizatartalékából rendszeresen erősítette a forintot.
Aztán amikor vége lett a hitelkiáramlásnak, akkor megszüntette a forint védelmét és felszökött a CHF árfolyama.
Ez jól megérthető. De ha nem akarod érteni, akkor nem is fogod.

bankvezér 2014.04.23. 12:38:45

@Diorella Queen:
"Viszont szeretem a régi közmondásokat és van egy olyan hogy ;
Eladósodni csak forintban, vagy sehogy.:) "

Az még jobb közmondás, hogy : Addig nyújtózkodj,ameddig a takaród ér! :))

bankvezér 2014.04.23. 12:45:42

@Diorella Queen:
"És beszélgettük is az egyik kis fickóval ezt a dolgot, hogy mennyire gyűrűzhet át ide hozzánk ez a válság.( akkor az USA-n már tombolt).Azt mondta ( sosem felejtem el) hogy képtelenség hogy érintse Európát, mert nálunk az angolszász banki szigor van érvényben,"

Rossz emberrel beszélgettél. Ő csak egy csicska volt,aki semmit nem tudott.
Felcsúti Pétert, Zdeborszky Györgyöt, Erdei Tamást, Csányi Sándort kellett volna kérdezned. Bár ők lehazudták volna a csillagokat is, pedig mindent tudtak. Talán egyedül Róna Péter mondott volna igazat neked.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 13:17:00

@bankvezér:
A bankok sem látnak a jövöbe. A CHF-HUF árfolyamingadozás nem látható be idögép nélkül.
Az EUR-HUF árfolyamingadozás az, ami jó eséllyel belátható, föleg a kormány számára.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 13:19:11

@bankvezér:
Amikor már elindult a US hitelválság, mindenki tudta, hogy világválság lesz belöle. Talán a portás vagy a biztonsági ör nem.

A lényeg az, hogy magát a US hitelválságot nagyon kevesen látták elöre. Szerintem Magyarországon senki. Legalábbis én még nem hallottam olyan emberröl, aki ezt állította volna magáról. Pl. én sem láttam elöre.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 13:21:50

@bankvezér:
Nem hinném, hogy a kölcsön kamatát emelték volna a bankok, legalábbis sokat nem.

Az árfolyamingadozást számították bele a törlesztöbe és az okozta a törlesztörészletek elszállását.

Pontosan úgy, ahogy elötte évekkel korábban megírtam több fórumon és amit mindenki szépen ignorált, mert nem tetszett neki.

bankvezér 2014.04.23. 13:57:14

@Dörnyei József:
Legalább egyetlen egy "deviza"kölcsön szerződést láttál már közelről ?
És láttad, hogyan változtatták a bankok az adott kölcsön kamatát? Mert szerintem nem.
Végül is nem pénzügyekkel foglalkozol...
Csak azt nem értem, miért kell a rossz mellett kitartani.

bankvezér 2014.04.23. 14:09:54

@Dörnyei József:
"A lényeg az, hogy magát a US hitelválságot nagyon kevesen látták elöre.A lényeg az, hogy magát a US hitelválságot nagyon kevesen látták elöre."

Pedig előre látható volt. Csak akik előre látták, azok hasznot húztak belőle, de most mindent lehazudnak, hogy ne lehessen számon kérni rajtuk semmit.

bankar.blog.hirszerzo.hu/2011/03/20/a-valsag-altalanos/

bankvezér 2014.04.23. 14:14:32

@Dörnyei József:
"A CHF-HUF árfolyamingadozás nem látható be idögép nélkül."
Az előző évtizedek árfolyamai alapján szerkeszteni kell egy grafikont, és rárajzolni a trendgörbét.
1-5 éves ingadozás talán nem teljesen bizonyos, de egy 20 éves trend már nagyon biztos. Márpedig itt hosszú (20 éves) lejáratú kölcsönökről van szó.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 14:57:23

@bankvezér:
Láttam párat. Kettöben nem emeltek a kamaton - ott költségeket emeltek. Egy harmadikban egy igen alacsony emelést láttam.
De mindháromnak közel azonos százalékban emelkedett az égbe a törlesztöje, aminek az árfolyamváltozás volt az oka.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 14:58:11

@bankvezér:
Nem azt írtam, hogy senki sem látta elöre, hanem azt, hogy Magyarországon senki sem.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 15:00:21

@bankvezér:
Persze, szerkeszthetsz te akármilyen grafikont, csak nem fog bejönni.

Azt pedig én is leírtam már többször is és már akkor, amikor te még felvetted a devizahitelt, hogy a devizahitelen csak bebukni lehet, a kérdés nem az, hogy bebukik-e valaki, hanem az, hogy mikor.

bankvezér 2014.04.23. 15:33:45

@Dörnyei József:
"Azt pedig én is leírtam már többször is és már akkor, amikor te még felvetted a devizahitelt, hogy a devizahitelen csak bebukni lehet..."

Nincs devizakölcsönöm. De ha lett volna, én más kölcsönt kaptam volna, mint az egyszerű emberek.
Az igazi devizakölcsönön úgy nem lehet veszíteni, ahogy most az adósok veszítenek.
Végig arról beszélek, hogy felment a CHF árfolyama cca. 60 %-kal, de közben gyakorlatilag nulla lett a CHF-libor.
Ennek megfelelően a kölcsönök kamatának mindössze a kezelési költségből kellene állnia. Ami így 1,5-2,0 % lenne csak. Ez az eredeti kamat 1/3-a. Ezzel szemben egyetlen kölcsön kamata sem csökkent, - még a te tapasztalatod szerint sem . Én meg biztosan tudom, hogy a lakossági kölcsönök kamata emelkedett.
Ha úgy csökkent volna a kamat, ahogy a pénzpiacok szerint kell, akkor nem nőtt volna a kölcsönök törlesztő részlete. Csak hát, a bankok csalnak...

bankvezér 2014.04.23. 15:37:39

@Dörnyei József:
"Persze, szerkeszthetsz te akármilyen grafikont, csak nem fog bejönni."
Én már nem foglak ebben tovább győzködni, gondolj azt, amit akarsz.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 15:47:30

@bankvezér:
Abban teljesen egyetértünk, hogy Magyarországon a bankszabályozás finoman szólva gyenge. A bankok ott és úgy verik át az ügyfeleiket, ahol csak akarják.

Az MSZP ezzel nem törödött, a FIDESZ pedig csak annyiban, hogy xarrá adóztatta a bankokat, aminek az lett az eredménye, hogy a bankok még több pénzt bezsákolnak az ügyeleiktöl, csak most meg kell osztani a szajrét az állammal.

A bankok lettek a NAV 2.

De a polgárok ezzel messzemenöen egyetértenek, mert mindig az MSZP-t vagy a FIDESZ-t szavazzák kormányra, tehát ez nekik így jó. A devizahiteleseknek is.

bankvezér 2014.04.23. 16:08:22

@Dörnyei József:
"A bankok lettek a NAV 2.

De a polgárok ezzel messzemenöen egyetértenek, mert mindig az MSZP-t vagy a FIDESZ-t szavazzák kormányra, tehát ez nekik így jó. A devizahiteleseknek is. "

A Fidesz valójában veszített! 2010-hez képest 650 ezer szavazatot veszített és most csak a szavazóképes lakosság 27 %-a szavazott a Fideszre.
A Választási rendszer lett úgy kialakítva,hogy a Fidesz kerüljön hatalomra.
bankar.blog.hirszerzo.hu/2014/04/13/elkurtatok-2014-bojkottalni-kellett-volna-a-valasztast/

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 16:48:56

@bankvezér:
Na ne viccelödjünk. A FIDESZ legalábbis papíron 2/3 szavazatot szerzett...

A polgároknak tökéletes a FIDESZ, mindig pont azt mondja, amit a polgár hallani szeretne.

Értelmes ember meg nem ment el ebböl a választékból választani...

bankvezér 2014.04.23. 16:59:27

@Dörnyei József:

"A polgároknak tökéletes a FIDESZ, mindig pont azt mondja, amit a polgár hallani szeretne."

A szavazóképes polgárok 27 százalékának tökéletes csak.
73 százalék nem szavazott a Fideszre.

2014.04.23. 22:00:34

Pl. én sem láttam elöre.
Válasz erre

Azért az már csak furcsa volt ( nekem legalább is) hogy ilyen alacsony fizetésekre, akárki beesett a bankba, mindenféle embernek, oda nyomták a hiteleket igen rövid időn belül.
Nekem legalább is akkor már megfogalmazódott egy gondolat, hogy valami nem stimmel.
Ez akkor volt, amikor a lakást megvette egy 5 osztályos cigány nő tőlem.

2014.04.23. 22:03:01

@bankvezér: Én már akkor féltem, pedig akkor még ezen a kontinensen semmi nyoma nem volt .

Nem a hitelezéssel van a baj, nem is azzal hogy deviza volt,hanem azzal, hogy a válságot nem tudták kezelni.
Az egész pénzügyi rendszer gyakorlatilag, összeomlott.

2014.04.23. 22:11:56

@Dörnyei József: Abban teljesen egyetértünk, hogy Magyarországon a bankszabályozás finoman szólva gyenge. A bankok ott és úgy verik át az ügyfeleiket, ahol csak akarják.
Válasz erre;

A bankok is gyengék, minden téren.A szó minden értelmében.Könnyen kijátszhatóak, könnyelműen adogatják még mindig a hiteleket stb.
Bár ez legyen az ő gondjuk.

bankvezér 2014.04.23. 22:18:53

@Diorella Queen:
"Az egész pénzügyi rendszer gyakorlatilag, összeomlott. "

Nem omlott össze, csak ezt hazudták, mert erre hivatkozva több pénzt lehetett követelni.

bankvezér 2014.04.23. 22:22:10

@Diorella Queen:
"...könnyelműen adogatják még mindig a hiteleket stb." Szerintem nem ...
A hirdetések ne tévesszenek meg.

2014.04.23. 22:53:51

@bankvezér:Nekem is adtak 300 ezret a 65 nettóra.Folyószámla hitelkeret.
Ha holnap eladom a lakásom és elhúzok a Déli-sarkra mindörökre, akkor mit tud tenni a bank?
Ha holnap eladom a lakásom és beintek hogy ennyi volt fiúk és nem tudok fizetni és nincs sem munkahelyem sem örökségem, mit tud tenni a bank?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 22:55:53

@bankvezér:
A polgárok nem szavaztak az ellenzékre sem, a kapitalista pártokra meg végképp nem szavaznak.

Szóval a polgárok elégedettek a FIDESZ-szel vagy ha mégsem azok, mást akkor sem akarnak.

2014.04.23. 22:58:36

@Dörnyei József: Kedves József.
A fidesz egye meg amit főzött.
Nekem is másnak is feltűnt, hogy nem volt pezsgődurrogtatás hogy nyertek.
Tehát, vagy tudták hogy így lesz, vagy közelít valami nagyon rossz, amit a H.Potter úgy hívott hogy dementor.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 22:59:38

@Diorella Queen:
Igen, a devizahitel miatt mindenki bebukott, az is, aki egyébként fizetőképes volt, de mivel Magyarországon akkoriban még nem volt hitelvizsgálat és ma sem kötelező, ezért aztán az is kapott hitelt, aki még akkor is bebukott volna, ha minden rendben van.

Magyarországon a bankszabályozás gyerekcipőben jár, még az sem tudja, hogyan kellene, aki az egyetemen tanít. Mert még nem látott élőben olyat, csak hallott róla, hogy létezik ilyesmi. :-) És akkor ne beszéljünk a parlamentben ülő segédmunkás értelmi szinten levő képviselőkről, akik ezt az egészet eldöntik...

2014.04.23. 23:02:15

@Dörnyei József: Engem egyébként ami a válságot illeti, egy dolog érdekelne mindössze.
Hogy fog bekövetkezni a kilábalás.Mit fognak kitalálni és az engem mint egyént mennyiben és hogy fog érinteni.
Min törik az agyukat a fiúk?
Min agyalnak a befektetők?
Mi jár a bankok fejében?
Kb ennyi ami érdekelne spekulációs szinten.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 23:03:41

@Diorella Queen:
A probléma ott volt, hogy GYF-hez hasonló indokokkal Bill Clinton eltörölte a kötelező hitelvizsgálatot az US-ben. Emiatt mindenki kapott hitelt, sőt, az kapott elsősorban, akinek rossz volt a hitele, mert neki drágábban adták el a hitelt pont erre hivatkozva.

Amikorra kiborult a bili, nem volt menthető a helyzet. Bedőlt a rendszer.

Hasonlattal élve kb. Chernobil következett be. Miután felrobbant a reaktor, már oda dughatták a kontroll rudakat, ahova csak akarták, segíteni a helyzeten nem lehetett...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 23:06:37

@Diorella Queen:
Ha a bankok könnyelműek és ezt megtehetik, a végén a cehhet mindenképpen te és a többi polgár fogja megfizetni vagy magasabb bankköltségekben vagy adókban.

Szóval nem az ő bajuk, hanem mindenkié. Hasonló a drogfogyasztó. A többieknek kell megfizetni azt, ha valaki drogozik. Mert kell a rendőr, a kórház és a végén a temető is.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.23. 23:10:41

@Diorella Queen:
A világ pont most lábal ki. A US-ben nagyon sok lett a szegény ember, nincsen annyi Kínai import, mert aki a sivatagban lakik egy mobilhome-ban, annak nem kell nagyképernyős TV.

Közben Kína fizetésekben utolérte a US-t, nincsen már versenyelőny a bérekben. Elfogytak az olcsó betanított munkásai is.

Kb. most egyenlítődnek ki a dolgok.

Magyarországon is jobb lesz, de sajnos a FIDESZ továbbra sem ért a gazdasághoz, tehát sokkal nem lesznek jobbak a dolgok.

Ha szerencsénk van, akkor kevesebbet piszkálják a dolgokat és ha nem csinálnak semmit vagy alig valamit, akkor tesznek a legtöbbet a gazdaságért. :-)

bankvezér 2014.04.23. 23:25:16

@Diorella Queen:
Hány %-os kamatra kapod ? 15-20 % ? A banknak csak max.2-3 %-ba kerül a pénz.
Ezerből, ha egy adós lelép. Nem több. A többi adósnak akár a házára is ráterhelik a tartozást. Szóval nagy üzlet... a banknak.

bankvezér 2014.04.23. 23:29:56

@Dörnyei József:
"Közben Kína fizetésekben utolérte a US-t, nincsen már versenyelőny a bérekben."
Eldobom az agyam ! Hogy lehetett ezt a butaságot leírni?
Dörnyei úr teszteli az olvasóit, hogy ki mekkora hülye, mit hisz el? :)))

bankvezér 2014.04.24. 00:06:01

@Dörnyei József:
Az USA-ban is 60 ezer forint körül van a havi minimálbér ??? :))) Szegény usákok. :))))

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.24. 00:22:56

@bankvezér:
A minimálbér összege csak azt érdekli, aki minimálbért keres.

A linken nagyon jól látszik, hogy mennyit keres pl. egy mérnök vagy egy szakmunkás.

És ezek a fizetések a cikk megírása óta nőttek kb. 2x10%-ot...

Szerinted miért Kínában adják el a legtöbb Német luxusautót? Mert van, aki meg tudja venni. És nem kevesen vannak, hanem többen, mint Németországban...

És nem lopják a pénzt, hanem megdolgoznak érte. A fizetések meg már több, mint a duplája a Magyarénak...

2014.04.24. 04:14:02

@Dörnyei József: Ha ez így van, akkor pedig nem az olcsó munkaerő ami vonzza a befektetőket.

bankvezér 2014.04.24. 07:06:03

@Dörnyei József:
" A fizetések meg már több, mint a duplája a Magyarénak..." (Kínában)

Aha... :)))
Tudod-e az "állításodat" bizonyítani?

2014.04.24. 08:26:55

@bankvezér: Sosem értettem, hogy a bankvezéreknek miért kell ilyen korán kelniük.....

bankvezér 2014.04.24. 08:46:31

@Diorella Queen:
Most például azért, hogy összezavarják a "jóképességű takarítónők" lelki világát. :)

2014.04.24. 09:12:07

@bankvezér:Csak ne hogy te zavarodj össze, kedves bankvezér.:)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.24. 09:20:02

@bankvezér:
Olvastad a listát? Ezeket a számokat helyi cégek helyi embereinek valós fizetéséböl állították össze.

bankvezér 2014.04.24. 09:33:55

@Dörnyei József:
Ismered az elvet? Egy hír akkor biztos, ha több, egymástól független megbízható forrás is megerősíti.
De neked most csak egy forrásod van, és én azt az egyet sem találom megbízhatónak.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.24. 11:07:49

@bankvezér:
Nekem saját forrásom is van.
Egy helyi SAP tanácsadó napidíja:
Kínában €300-500
Magyarországon kb. €200-350
Franciaországban kb. €300-500
Németországban kb. €600-800

Jól látszik, hogy Kína már elment Magyarország mellett, eléri a Francia szintet, de még nem éri el a Németországi szintet.

bankvezér 2014.04.24. 14:53:29

@Dörnyei József:
Én azt gondoltam, hogy az átlag munkabéreket hasonlítjuk össze és nem specialistákét.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.24. 16:01:14

@bankvezér:
Nem írtam ilyesmit. :-)

A listán, amit láttál, szintén nem az átlag dolgozó fizetése szerepelt, hanem pl. mérnök v. manager.

Amint láttad, a minimálbér még valamivel alacsonyabb volt Kínában 2 évvel ezelött, mint Magyarországon, ez ott évente 10%-ot nö. Mára kb. megfelel a Magyarnak. (Gondolom - bár nem tudom, hogy mennyi a Magyar nettó minimálbér...)

A szakemberek fizetése azonban már legalább a duplája, mint a Magyar, de inkább többszöröse.

Persze ezen nincsen mit csodálkozni, Kína egy gazdasági nagyhatalom, Magyarország meg nem pont az...

bankvezér 2014.04.24. 16:43:11

@Dörnyei József:
Engem az átlag munkabér érdekelne, nem a vezetők és a specialisták bére.

2014.04.24. 21:58:37

A nat.geo újságnak volt egy külön, csak Kínáról szóló kiadása.
Elképesztő az oktatási rendszerük.Döbbenetesen sok pénz van Kínában.Az összetartásuk is valami hihetetlen.Már gyerekkorban úgy nevelik a gyerekeket, hogy tartsanak össze és segítsék egymást.Ismerjék be a hibáikat nyíltan és hasonlók.
Valóságos kis terminátorokat képeznek a gyerekeikből.Minden létező téren, művészet, zene , sport,idegen nyelv, kitűnő oktatást kapnak folyamatosan, egész gyerekkorukban.
És ez az átlag náluk.Ehhez képest a magyar gyerek sehol sincs...

bankvezér 2014.04.24. 22:23:37

@Diorella Queen:
Hány Kínai Nobel-díjast ismersz ? Magyar az több mint 10 volt eddig.
Egyébként már többet vagy itt, mint a saját blogodon . :))

Untermensch4 2014.04.25. 03:34:24

@Dörnyei József:
"Szóval nem az ő bajuk, hanem mindenkié. Hasonló a drogfogyasztó. A többieknek kell megfizetni azt, ha valaki drogozik. Mert kell a rendőr, a kórház és a végén a temető is."
tudom hogy nem a lényegi mondanivalót érinti de a párt drogpolitikája ennek alapján a jogi, orvosi és gazdasági érvek "hagyományos" összekeverésén alapul.

2014.04.25. 22:38:15

@bankvezér: Dörnyei úr blogja izgalmasabb.
Amúgy meg kicsit hasonlít a pénzügyi szemlére, ami jelenleg lehalt.Azaz sokféle a téma itt.

2014.04.26. 12:06:49

@bankvezér: Az még jobb közmondás, hogy : Addig nyújtózkodj,ameddig a takaród ér! :))
Válasz erre ;

Igaz.
Szerettem volna egy állapotot elérni, amit úgy hívnak hogy "nem csicska".De akkor még nem tudtam, hogy abba az állapotba bele kell születni, mert egyéb esetben a csicskaság örök.

bankvezér 2014.04.26. 12:37:34

@Diorella Queen:
Nem örök, de nem mindenkinek sikerül kilépni belőle...
süti beállítások módosítása