Kína - Kiegyensúlyozódik a növekedés (2012.10.22.)

2012.10.22. 15:30 :: Dörnyei József

Kínában kezd beállni a 6%-os elméleti határra a növekedés. Az idei évben folyamatosan csökkent és jelenleg 7,4%-on áll. Ehhez is nagyon sok állami beavatkozás kellett $190Mrd likviditás, valamint $157Mrd infrastruktúra projekt.

Az állami beavatkozás oka nem gazdasági, hanem politikai. A gazdaság el lenne 6% körüli növekedéssel is, de November elején jön a 18. kongresszus, ami csak 10 évente van, nem illene gazdasági problémákkal terhelni.

A kongresszus egyik, már elhintett célja az egypárt rendszer még erősebb bebetonozása a hatalomba. Ez Kínában nem okoz semmilyen problémát a közeljövőben, ezért gazdaság-politikai szempontból semlegesnek lehet tekinteni.

A Kínai minimálbér (nettó) 52K-ról 60K-ra nő 2012-ről 2013-ra.

A Kínai fizetések közben elérték a US fizetések alsó határát, pár példa:

Havi bruttó fizetés forintban, tapasztalt szakembert feltételezve:

Vezető mérnök - 750K

Ügyvezető - 5,8M

Fejlesztési igazgató - 3M

Beszerzési igazgató - 2,7M

QA igazgató - 2,7M

CTO - 5,8M

Marketing igazgató - 2,3M

PR manager - 1,2M

Sales manager - 1,8M

Az ilyen magas fizetésekre kb. 20-25% adó és járulékteher jön rá. Magyarországon ez 50% lenne.

Jól látszik, hogy Kína mára nagyon megelőzte például Magyarországot a bérek tekintetében. Gyakorlatilag már Amerikai bérszínvonal van.

Csak a kulik keresnek náluk kevesebbet, mint Magyarországon, de ennek köszönhetik, hogy náluk jóval kevesebb munkanélküli kuli van, mint nálunk.

Mindenesetre ezen a bérszínvonalon már nem lehetséges a 10+%-os GDP növekedés.

A további GPP növekedést úgy lehet elérni, ha a kulikból egyre több mérnök, programozó, jogász, bankár, stb. lesz.

Már elkezdődött ez a folyamat is, Kínából kezd kiszorulni a könnyűipar egy része. Már nem Kína belsejébe megy, mint eddig, mert már ott sincsen elég kuli. Teljesen kiszorul Kínából, megy elsősorban Indonéziába, ahol van még olcsó munkaerő.

A Kínai export sem nő már úgy, mint eddig, ráadásul az import lassan behozza, sőt, volt már olyan hónap, amikor be is előzte. A növekvő Kínai belső kereslet ezt a tendenciát erősíti. A Kínai belső kereslet egyre jobban nőni fog, ahogy az egyre gyarapodó számú Kínai közép osztály elkezd megtakarítás mellett fogyasztani.

A Kínai beruházási szint is kezd kiegyensúlyozódni, tehát csökken az előző évekhez képest. A pénz, ami felszabadul, előbb, utóbb fogyasztásba fog lecsapódni.

Európának kivételesen jó a hír, mert Európa kezdi még Japánt is kiszorítani a Kínai piacról. Ennek nem csak gazdasági okai vannak, de attól még ez a helyzet.

komment

Címkék: Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr204862636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.12.15. 17:21:41

ezek forintban ennyit keresnek?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.15. 19:09:05

@Gyurma73:
Igen. De egy éves a cikk, most már inkább 10%-al többet...
süti beállítások módosítása