Gazdaság - Önkormányzatok gazdálkodása

2013.12.13. 13:23 :: Dörnyei József

A 2011-es önkormányzati törvény előírja, hogy az önkormányzatoknak nullás költségvetési tervet kell készítenie. Az új szabályozás kifejezetten jó mindenkinek.

Az önkormányzatnak nullás, tehát null szaldós költségvetést kell készítenie. Ez azért helyes, mert így az önkormányzat vezetése azonnal szembesül minden döntésének a következményeivel, valamint sokkal korábban kénytelen átgondolni a dolgait, sokkal korábban elkezd tervezni, mint ahogy előtte kellett.

Az eredménye ennek a gondolkodásnak mindenképpen az önkormányzatok gazdálkodásának a javulása. Még abban az esetben is, ha a terv esetleg nem fedi le teljesen a valóságot.

Az az önkormányzat, ahol elcsúsznak a tervtől a számok, büntethető. A büntetés az állami források leállítása. Ez a forrás egy igen komoly része a önkormányzatok bevételeinek, még a leggazdagabb városokban is az összes bevétel harmada körül van, szegényebb helyeken ennél jóval nagyobb része, akár 90% feletti része is lehet.

Tehát az önkormányzatot nagyon tökön tudja rúgni az állam, ha szándékosan vagy csak pancser módon, de rosszul tervezett.

Az állam szempontjából egy stabil és null szaldós önkormányzati szektor fantasztikusan jó. Az államnak egy púppal kevesebb van a hátán, nem kell még azért is aggódnia, hogy esetleg valamelyik polgármester csődbe viszi a városát, amit aztán az államnak kell kipengetnie. Az önkormányzatok adóssága ráadásul az államadósság részét képezi. Tehát jobb, ha nincsen ilyen.

A FIDESZ által átalakított önkormányzat gazdálkodás nagyon sokkal jobb, mint ami előtte volt. Nem lehet rám mondani, hogy a FIDESZ-t gyakran szoktam dicsérni, de itt kijár a dicséret, akárki is kerül kormányra jövőre, az önkormányzatokkal minimális gondja lesz.

2 komment

Címkék: Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr205689603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zime 2013.12.13. 13:57:52

Na és a hiányzó bevételeket vajon honnan fogják az önkorik pótolni? Tán csak nem a helyi adók megemelésével? Iparűzési adó? Ingatlanadó? Kéményadó? Kisfaszom? Nem? De.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.13. 14:00:02

@Zime:
Vagy kiadáscsökkentéssel. Az önkormányzatok az államigazgatás legpazarlóbb elemei v. remélem, hogy csak voltak. Egy tipikus önkormányzatnál a munkatársak jó részét el lehetne küldeni...
süti beállítások módosítása