Adórendszer - A gyakorlatban is bejön a Sales Tax

2013.12.12. 09:53 :: Dörnyei József

A NAV a Magyar Nemzet kérésére tájékoztatást adott ki a gabonakereskedelem fordított adózásra átállításának eredményéről.

Az eredmény az, hogy a korábbi száz milliárdos csalások gyakorlatilag 100%-ban eltűntek. Összesen 270 M volt az ellopott ÁFA, ami egy ekkora ágazatban simán összejön a bedőlő cégek "normál" adókieséséből.

A csaló cégek teljesen eltűntek az iparágból, csak a normál cégek maradtak, amik valóban gabona termeléssel, felhasználással és kereskedelemmel foglalkoznak.

Ha Magyarország teljesen átállna Sales Tax rendszerre, akkor a mai évi  1 110 Mrd adócsalás lecsökkenne egy marginális összegre, valahol 1-10Mrd közé.

A maradék évi 1 100 Mrd meg kettő 4-es metró ára évente. (Vagy lehet persze belőle minden faluba 3 db stadiont is felhúzni...)

Nagy kár, hogy Magyarország vezetése nem alkalmas a komoly kihívások megoldására...

6 komment

Címkék: Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr345687160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Weishaupt 2013.12.14. 14:25:38

Egyébként a történet nem ilyen egyszerű. Arról, hogy miért nem vezetik be, mind helyi mind pedig EU-s szinten a fordított áfa-t, volt egy-két jó cikk a neten, valamint az adó lapban. Egyrészt maga az EU költségvetése jó részét a HÉA adja, másrészt maga ez az adófajta nem rossz csak marha magasak a kulcsok, így érdemes ott csalni ahol lehet. Amúgy Magyarország is csak EU-s áldással tudna Sales Tax-et bevezetne, nem úgy megy ám, hogy elhatározzuk és rajta...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.14. 14:35:17

@Weishaupt:
Az EU-nak is fő ám a feje miatta. Nem véletlenül engedélyezték a Sales Tax-t Magyarországon sok ágazatban.

EU engedélyre természetesen szükség van, de szvsz. szinte automatikusan megkapja bárki, aki kéri.

A bevételek elő vannak írva, ezért a kulcsokkal sokat nem lehet játszani. Persze elvileg lehetne kevesebbet is költeni, de ennek az esélye igen kevés.

Ha átállnák Salex Tax-re, akkor a kulcsokat automatikusan lehetne 19%-ra csökkenteni. Ami jóval kevesebb, mint a 27%. Persze 19%-ot is érdemes ellopni, mert az is magas. Az ideális egy 10% körüli kulcs lenne, amit senki sem lopna el, de az felezné a mostani ÁFA adóbevétel.

Robur 2013.12.14. 22:32:37

@Dörnyei József:
Számomra kérdés, hogy egy csökkentést, hogyan lehetne úgy kivitelezni, hogy ne a kereskedők nyeljék be a különbözetet. Ez már Gyurcsánynak sem sikerült, a mostani vadbarmok meg valami hatósági áras elmebetegséggel akartak jönni hús esetén.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.15. 00:31:53

@Robur:
A gazdaság nem képes benyelni az adóemelést vagy adócsökkentést. Az adót mindig a fogyasztó fizeti meg, akár közvetlenül, akár közvetetten.

Az árakat a piac határozza meg, az árakba az adók mindig beépülnek, akármekkorák is azok. Ennek van egy átfutási ideje, de ez nem túl sok.

Tehát teljesen felesleges árkommandókat kinevezni, ez csak parasztvakítás. Kb. annyit segítenek a dolgon, mint a nászéjszakán a gyertyát tartó emberke az ágy végében. A politikusok persze szívesen csinálják, de gyakorlati értelme nincsen.

Ugyanúgy az adóemelést is mindig a fogyasztó fizeti meg. A gazdaság nem tudja, mert ha megtenné, akkor tönkremenne az adott szektor.

Lásd Venezuela, ahol olcsó az áram, de hol van, hol nincs, mostanában inkább nincsen, mint van. Ugyanez a helyzet nagyon sok Afrikai országgal v. Indiával.

Robur 2013.12.15. 12:13:19

@Dörnyei József:
Értem, de egy áfa adócsökkentés végül, hogy jut el a lakossághoz? Előbb-utóbb magától lemennek az árak?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.15. 15:53:58

@Robur:
Pontosan így. Az árak mindig beállnak az adott egyensúlyi állapotra. Ha b*sztatják őket, akkor is, ha nem, akkor is. :-)

A rezsicsökkentés éppen ezért operál állam által meghatározott árakkal. De ott viszont ha túl alacsony az ár, akkor nincsen termék. Lásd Venezuela. Ott már farmer nadrág sincsen, csak a feketepiacon. Ahogy nálunk a kommunizmusban annó.
süti beállítások módosítása