Világ - Alapjövedelemről népszavaznak Svájcban

2013.11.19. 13:59 :: Dörnyei József

Megkapta a szükséges aláírásokat az alapjövedelem kezdeményezés Svájcban. A népszavazás időpontja még nincsen kitűzve, de lesz.

Az alapjövedelem azt jelenti, hogy minden Svájci állampolgár alapjövedelmet kap. Ennek összege felnőtteknek CHF 2500/hó (600K/hó), gyerekeknek CHF 625/hó (150K/hó).

Aki ennél többet szeretne keresni, csak annak kellene elmennie dolgozni.

Az alapjövedelem a Svájci GDP ~30%-ba kerülne. Ennyivel több adót kellene beszedni a jelenlegi szinthez képest, hogy az alapjövedelmet finanszírozni tudják.

Ehhez az ÁFA-t kell kb. 50%-ra emelni a jelenlegi 8%-ról. Ekkora emelést még Orbán Viktor sem mert bevállalni. :-)

Svájc egy működő demokrácia, ezért van náluk jelenleg nemzeti kapitalista gazdaságpolitika.

Szerintem nehezen képzelhető el, hogy abból a kánaánból, ahol most élnek, tényleg a kommunizmusba vágynak, de lehet, hogy tévedek.

Mindenesetre ha megszavazzák, akkor végre is fogják hajtani.

Ha végrehajtják, akkor Svájcnak vége lesz, mint a botnak. Ezt még Svájc sem tudja kifizetni, elsősorban azért, mert ezzel pont azt a nemzeti-kapitalista rendszert ölnék meg, ami az egész jólétet finanszírozta...

Egy haszna lenne a dolognak. Ha Magyarország jól időzít, megszabadulhat a lumpenszocialistáktól. Legalábbis nagyon soktól.

Ehhez az kell, hogy a kormány ráállítson egy csapatot, ami jogászokkal megerősítve kitalálja, hogy hogyan igényelhetnek Magyar lumpenszocialisták Svájci alapjövedelmet.

Majd ezt kis füzetben kinyomtatja és eljuttatja a Magyarországi lumpenszocialistáknak. El is kell magyarázni, ezért ez egy komoly kihívás.

Lehet, hogy a szállításról gondoskodni kell, de megéri.

Svájc nem tudni, mennyi idő alatt omlik össze, de nagyon soká nem húzza. Emiatt gyorsan kell lépni.

Ha Magyarország megszabadult a lumpenszocialistákról, élhető ország válik belőle egycsapásra...

20 komment

Címkék: Világ Kommunizmus Szocializmus

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr825643883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.11.19. 14:56:09

Ha megcsappan a dolgozni vágyók száma hirtelen, a maradékra lehet rögtön 100%-os adót kivetni, hogy finanszírozni tudják.
Másik opció, könnyes szemmel búcsút kell vennünk az áfa csalóinktól, ott fognak tolongani Svájcban mind.
Anyám! De jó hogy nem mi vagyunk a kísérleti egerek most az egyszer.:))

Robur 2013.11.19. 15:02:51

Szaúd Arábiában az állam fizet adót a lakosságnak már régóta, bár ott megtehetik mert annyi az olaj, szopta akkor lesz amikor az elfogy. Svájcnak tudtommal nincs hasonló lehetősége, ki fog dolgozni?

Zime 2013.11.19. 15:03:06

Az írás második része szvsz komolytalan, de nyilván ez az én véleményem.

Az alapjövedelem kérdése szerintem érdekes. Néztem erről egy videót nemrég, amelyben a következő gondolat engem is elgondolkodtatott: a technológia fejlődése révén lehetővé vált, hogy az élethez szükséges javakat minél kevesebb ember termelje meg, illetve nagyon sokminden automatizáltan is termelhető. Épp az a fejlett technológia lényege, hogy a humán erőforrást kiváltsa gépekkel, automatizmusokkal. A világban mégis a magas munkanélküliségtől parázunk, holott ez a technológiai fejlődés velejárója, eredménye. Az alapjövedelem tehát ebből a nézőpontból jogos és ésszerű felvetésnek tűnik, kivitelezése nyilván kérdéses még (legfőbb gátja nyilván a megtermelt javak mostani egyenlőtlen koncentrációja, elosztása). Nem vagyok biztos benne, hogy e között, és a kommunizmus között egyenlőségjelet lehet tenni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.19. 15:35:09

@Husz_János_Puszita:
Az 50%-os ÁFA elsö körben elég lenne.
Persze ahogy bevezetik, rengeteg ember felhagy a munkával és utána majd lehet 100%-ra emelni az ÁFA-t, aztán még magasabbra.

Ezért fog összeomlani Svájc, ha bevezetik.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.19. 15:38:58

@Robur:
Ha van egy olajkutad a hátsó kertedben, akkor neked sem kell filléreskedni, söt, még az asszony is kaphat egy hitelkártyát, hadd költsön.

De ahogy telnek az évek és egyre több embernek kell megélnie az 1 olajkútból, úgy lesz egyre keményebb a helyzet.

Szaud-Arábiában már kezd kifogyni a töménytelen pénz, mert ahogy nö a népesség, úgy jut egyre több ember ugyanarra az ingyen pénzre.

Svájcnak meg csak a bankszektora van, egyébként nekik semmi másuk nincsen.

De ha egy ilyen pénznyelöt beindít a nép, akkor igen gyorsan felmerül az ötlet, hogy lopjunk a bankoktól.

Utána meg nem lesz bankszektoruk...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.19. 15:41:22

@Zime:
A második rész egy meg nem ismételhetö történelmi lehetöség. :-)

Gondolom, benned is felmerült már, hogy milyen szép ország lenne Magyarország a lumpenszocialista népesség nélkül...

Amit most Svájc kitalált, a legközelebb van a kommunizmushoz, mint amit valaha bárki a gyakorlatban megvalósított...

Szvsz. nem fog müködni, de ez az én véleményem.

Robur 2013.11.19. 16:00:17

@Zime:
Én nyomon követem a technológiai fejlődést, szerintem és sokak szerint úgy kb. 10-20 éven belül automatizálni fogják a munkahelyek nagy részét, a gyártást szinte biztos. Hogy ennek mi lesz az eredménye ill. a probléma megoldása senki nem tudja, de az valószínű, hogy nagyon hamar szembe fogunk kerülni ezzel a problémával.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.19. 16:19:53

@Robur:
Már ma is csak a dolgozók 15-20%-a dolgozik az iparban.
Ez a szám csökkenni fog, de nem lesz soha nulla.

A gazdaság mindig felszívja a munkaeröt, ha hagyják emiatt nem érdemes aggódni.

Ha fejlettebb lesz az ipari termelés, akkor több kutató lesz. A probléma a képzetlen munkaerövel lesz...

Clear-water 2013.11.19. 16:25:18

Érdekes kérdés lesz ez. Ez a népszavazás, mely egy józan embernél azonnal kicsapja a vészcsengőt, ismét felveti a kérdést: lehet-e hagyni, hogy egy közösség többsége - egymással egyetértésben, de a kisebbség ellenében - tönkretegye magát a közösség, ezáltal a kisebbség életét is.
Ugyebár ugyanez a környezetvédelem alapkérdése is, ahol a fogyasztói társadalom többsége teszi tönkre saját magát, a környezetét, saját gyermekei és a többiek életét is.
Vagy ez a kérdés volt régebben, mikor a többség még dohányozott és a kisebbség meg szívott.
Vagy a 2008-as egészségügyi hozzájárulásról szóló magyar népszavazás is ilyesféle kérdést feszegetett - az eredménye meg ismert, csak be kell menni egy kórházba.
Emiatt bölcs szabály, hogy a költségvetést érintő kérdésekről nincs népszavazás.

Mellesleg a svájciak nem hülyék. Kizárt dolognak tartom, hogy megszavazzák.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.19. 17:06:35

@Clear-water:
A demokrácia nem tökéletes, de ha valaki jobbítani kívánna rajta, azt rögtön kikezdik.

Költségvetési kérdésekben érdemes lenne csak az adófizetöket "pozitívan diszkriminálni", tehát aki fizetett adót, annak dupla, tripla, tízszeres szavazata van. :-)

Költségvetési kérdésekben is érdemes szvsz. népszavazást tartani, de ezzel a feltétellel.

Husz_János_Puszita 2013.11.19. 17:20:00

@Zime:

A rózsaszín ideológiák mindig kihagyják az emberi motivációkat a képletből. A kapitalizmus azért működik, mert az nem.

Husz_János_Puszita 2013.11.19. 18:30:25

Elolvastam a portfolion, hát ez egy kivitelezhetetlen agyrém. Nem is megyek bele, nem ér annyit, hogy felhúzzam magam.:)

Robur 2013.11.19. 21:53:19

@Dörnyei József:

Na de pont ez a probléma. Nem lehet mindenki kutató. Azonkívül nem csak az ipart érinti az automatizálás hanem szinte az élet egész területét. Csak egy példa, automatizált étterem Japánban:
www.youtube.com/watch?v=oT4B_e40pWo
Na mindegy, egy kicsit messzire kerültünk a témától, majd a jövő eldönti, hogy kinek lesz igaza.

Robur 2013.11.19. 21:59:54

@Clear-water:
Azért a 2008-as választás az Gyurcsány elleni népszavazás is volt, persze nyilván igaz, hogy nem sokan szerették volna fizetni a 300 Ft-t.

Zime 2013.11.19. 22:22:39

Fogadjuk el, hogy a technológiai fejlődés előbb-utóbb kiváltja a humán munkaerő nagy részét (nyilván nem 100%-át). Mit lehet kezdeni a felesleges ~7 milliárd emberrel?

1. Háború és/vagy járvány útján csökkenteni a létszámot, ami ugye nem egy humanitárius hozzáállás, ráadásul csak (történelmi léptékkel) rövidtávú megoldás (a probléma újratermeli önmagát).
2. Eltartani az inaktív tömeget (amúgy ez kisebb léptékben, de most is jelen van).

Ha az emberi faj fenn akar maradni, akkor a 2. megoldás jön szóba (szvsz). Az alapjövedelem niylván csak az alap életszínvonalhoz lenne elegendő (pl. egészségügy területén csak az életmentő beavatkozásokat fedezné), aki ennél többet akar, annak dolgoznia, illetve többletértéket teremtenie kellene.

Utópisztikusan hangzik, de az alapprobléma (a munkanélküliség) már nagyon is jelen van a mindennapokban.

Weishaupt 2013.11.19. 22:34:49

Légyszi-légyszi, ha már a létezés okán járó jövedelem megvalósul, akkor legyen már az állatoknak is teljeskörűen biztosítva az élethez való jog. Nehogy már az erősebb elejtse a gyengébbet, a természet elbánjon a nem életrevalókkal! Kb. ekkora ökörségnek tartom az alapjövedelmet is. Azonban felmerül egy súlyosabb probléma is: ha ingyen biztosítják az életben maradásomat, gyakorlatilag a semmiért, akkor mégis miért alkalmazkodjak? Ez legmarkánsabban a bevándorlóknál fog kiütközni, ui. az USA-ban aki nem dolgozik az éhendöglik, vagyis van egy kényszerítő erő, ami rávesz arra, hogy beilleszkedj, megtanuld a nyelvet, stb. Ez Európában - mivel szocializmus van - így is gond; eddig is a semmire kaptak segélyeket, stb. De ha ez alanyi jogon fog járni és még annyi következménye sem lesz, mint manapság.... Európa égni fog!

Weishaupt 2013.11.19. 22:53:16

@Dörnyei József:

Már ne is haragudj, de ezen a baromságon mindig megütközöm. Mi az, hogy lumpenszocialista? Persze, tudom kikre gondolsz, de ők nem a probléma, hanem a tünet. Magyarországon nem a lumpenszocialisták a probléma, hanem a kádárikuszok (nem saját kutfő a terminus technikus). Ma Magyarországon (kutatás is volt róla!) a lakosság döntő többsége még akkor is emelné a nyugdíjat pl. ha amiatt összeroppanna a gazdaság, ez tény. Ahogy az is, hogy ma több gyermek éhezik, mint savazós, bocsánat, inaktív! Ez a kádárikusz mentalitás teljesen átitatta a rendszerváltás utáni generációt is, nem hallasz olyan véleményt, aki ne alélna el az állami tulajdontól, annak ellenére, hogy az állam a MÁV és a BKV esetén IS bebizonyította, hogy milyen jó gazda! A lakosság 90%-a látens kommunista, ezért tartunk itt. Ezért van Magyarországon húsz éve egy lájtos szocializmus és ezért fordulhat elő, hogy egy kimondottan jobboldali konzervatív párt szocialista! Ezért adós még a politikai elit egy normális eü, nyugdíj, felsőoktatás reformmal vagyis a mindig ígérgetett szerkezeti reformokkal, amit mindig elhalasztanak, mert fontosabb a tarhások szavazatai - minden oldalon! Eleve a devizahitel probléma sem lenne ilyen fájós, ha lenne 1. normális magáncsőd, ahogy nyugaton mindenütt 2. egy normális bérlakás szisztéma (Németországban pl. 40% a saját lakástulajdon aránya).

Visszatérve a lumpenszocialistákra: ők lehetőség lennének, mert ha nem lenne szocializmus és alacsonyak lennének az adók, akkor megérné őket foglalkoztatni, egy csomó munkakörre pont jó az ilyen biorobot. Ma gyak. büntetve van a foglalkoztatás, annyira szénné van adóztatva az egész gazdaság.

Ui. az azért vicces, amikor egy 56-8%-os foglalkoztatottságú állam akar jólétiként viselkedni...

Husz_János_Puszita 2013.11.20. 09:51:39

@Weishaupt:

52%-os közmunkával együtt. Tegnap olvastam a KSH 2012-es jelentését.

Free_soul 2013.11.20. 10:25:30

"kb. 10-20 éven belül automatizálni fogják a munkahelyek nagy részét"

Ez egy megfoghatatlan állítás, mert mi az hogy munkahely? Azt gondolom hogy csupán az fog történni, hogy különböző szektorokban dolgozók aránya fog változni. Még többen fognak dolgozni a szolgáltatásokban, a tanácsadásban, stb..
Sokan lesznek akik csak a befektetéseikből élnek meg, lesznek akik napi 1 órát dolgoznak úgy, hogy karbantartják a szolgáltató weboldalukat és lesznek olyan segédmunkások akiknek csak az lesz a feladatuk hogy az automata gépekre vigyázzanak, és lesznek olyan munkák is amit ma még el sem tudunk képzelni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.20. 12:14:32

@Weishaupt:
A lumpenszocialista az én találmányon. Kezd elterjedni.
Nincsen szó a "megélhetési segélyezett"-re, ezért a lumpenszocialista szvsz. helyénvaló.

Lásd még:
dornyeij.blog.hu/2012/09/11/alapok_kasztok
süti beállítások módosítása