Ingatlan - Szabadesés az építőiparban, ahogy vártam

2013.11.04. 09:42 :: Dörnyei József

4077 lakás épült az elsö 9 hónapban Magyarországon. Ez egy döbbenetes szám mindenkinek, aki nem olvassa a blogomat. De aki olvassa, az emlékszik még, hogy Az egész évre 4500 lakást jósoltam még tavasszal. Szokás szerint egész pontosan sikerült eltalálnom a valóságot.

Nagyjából ez az a szint, amire a belátható jövőben számítani kell.

A kimenekülés miatt mára már 15 év építőipar teljesítményének megfelelő felesleges lakás van Magyarországon, újat csak az épít, aki "igényes" vagy olyan helyre akar költözni, ahol nincsen megfelelő ingatlan.

Mindenki más számára nagyon sokkal jobban megéri, ha használtat vásárol, mert a felébe, harmadába kerül, mint egy új építésű ingatlan.

Tavasz óta csak annyiban változott a helyzet, hogy ma már nem 10 évre ragadt be erre a szintre az építőipar, hanem kb. 15 évre.

Emlékeztetőül, a FIDESZ éra előtt év i 44K lakás épült, pont 10-szer annyi, mint ma.

Még szerencse, hogy az ország jól teljesít. Mi lenne, ha rosszul teljesítene??? :-)

Ha pörgő építőipart akarsz:              Nemzeti Kapitalista Párt

2 komment

Címkék: Ingatlan

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr675613822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2013.11.04. 12:12:34

LEhet egy kicsit azért a demográfiai helyzettel is magyarázni a dolgot.
A 2000-es évek közepén lett felnőtt (vagyis iskola utáni, munkapiacra lépő) az 1970-es évek közepén született, példátlanul nagylétszámú generáció. Ők (én is) igényelték a lakást.
Nem véletlen, hogy a lakáshitelek száma is ekkor szaladt meg.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.04. 12:34:53

@Nűnű:
Részben igaz és indokol is monjuk 10% csökkenést. Ennek a generációnak kellene pont most nagyobb lakásba költöznie, ahogy gyerekeket vállal, tehát most is nyomnia kellene a piacot.

A 90%-os csökkenés mindenesetre szerintem csaknem kizárólag a kimenekülés miatt van - ahogy az használt ingatlanárak általános csökkenése is.
süti beállítások módosítása