Ingatlan - Folytatódik a szabadesés

2013.05.02. 11:23 :: Dörnyei József

Ahogy már többször is jeleztem, a kimenekülés miatt Magyarországon 10+ év építőipar teljesítménynek megfelelő felesleges lakóingatlan van.

A piac ezt észleli és tovább lassult az új ingatlanok építésének üteme. Ma gyakorlatilag csak a nagyon igényes építkezik, aki nem talál magának megfelelő használt ingatlant. Az új költsége ugyanis alsó hangon a háromszorosa a használtnak, minden szegmensben, a legolcsóbbtól a legdrágábbig. Nem beszélve az építkezéssel járó maceráról, idegeskedésről, pénzügyi bizonytalanságról, valamint arról, hogy éveket kell várni, mire be lehet költözni.

A számok

2004-ben összesen 44K lakás épült. 2013-ban az első negyedévben 1123, amit felszorozva éves 4,5K.

A FIDESZ érában az 1/10-ére esett össze a (lakás) építőipar...

Nem kell sok mindent hozzáfűzni, a számok most már nagyon egyértelműek. Lehet hülyének lenni és semmitérő Mekk Mestereket hatalomba választani, de nagy a sírás utána...

A jövő sem rózsás. 10 év kell, mire elkoptatja a piac a jelenlegi kimenekültek lakásállományát. De növekszik a számuk és ez a 10 év inkább több. Amíg nem kopik el a felesleg, ilyen számokat fogunk látni vagy még ilyeneket sem, mert az igényesek az elsők, akik elhagyják az országot. Ha ők sem építtetnek, akkor senki sem fog.

Szólj hozzá!

Címkék: Ingatlan Gazdaság Kimenekülés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr285261408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása