MNB - Helyzet kamatcsökkentés után

2013.10.31. 01:43 :: Dörnyei József

Alapkamatot csökkentett az MNB, az új alapkamat 3,4%. A CDS árazás stabil, nem csökkent, ahogy eddig. A FED bejelentette, hogy nem áll le a QE-vel.

Most így néznek ki a számok:

MNB alapkamat 3,4%

ECB alapkamat 0,5%

CDS 2,65% - Stabilnak néz ki,

ECB alapkamat + CDS = 3,15%

Van egy 0,25%-os profit a jelenlegi alapkamaton. Ez nem sok, de legalább profit és nem veszteség.

Az alapkamat csökkentésére számítani lehetett, én is pontosan ez jósoltam meg, lásd előző MNB bejegyzésem.

A FED nem tud leállni a QE-vel a belátható jövőben, mert a legutolsó költségvetési torzsalkodást a demokraták nyerték meg, tehát nem áll le a US kormány pénzszórása. A US infláció igen alacsony a QE ellenére, ennek igen sok és bonyolult oka van, mindenesetre az jelenti, hogy a FED-nek oka sincsen leállni a QE-vel. Pontosan az történik, amit leírtam az elmúlt hónap folyamán. :-)

A Magyar CDS árazása most először stabil és nem csökkent az MNB alapkamat csökkentésének hírére. Ez nem egy jó hír, mert csak úgy lehet tovább csökkenteni az MNB alapkamatot komoly forint árfolyamvesztés nélkül, ha a CDS csökken.

Mindenesetre ezen nem most kell törni a fejünket, a jelenlegi számokba még egy 20 pontos csökkentés is belefér jövő hónapban és addig még sok víz lefolyik a Dunán, akár a CDS is csökkenhet addig.

A forint a 300 erős oldalán marad per pillanat, de nem olyan erősen, mint most. Inkább hajszállal 300 alatt és kóstolgatni fogja a 300-as határt alulról, de nem veszélyesen. Ez egy minimális forint gyengülést vetít előre a következő kb. 2 hétre, aztán ugyanaz a betonstabil árfolyam lesz, mint eddig, csak éppen 300 alatt.

Ez a jelenlegi Status Quo, amíg nem borul valami fejlemény miatt...

Ha jól működő gazdaságot akarsz:              Nemzeti Kapitalista Párt

komment

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr905607285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása