Kína - Törökország Kínai légelhárító rakétarendszert választott

2013.10.02. 17:04 :: Dörnyei József

Kína gyorsan fejlődik, nem csak mennyiségben, hanem technológiában is.

A legújabb kereskedelmi győzelme a high-tech haditechnikában született.

Az EU, US és Orosz haditechnika helyett Kínait választott Törökország.

Török hivatalos közlemények szerint a döntésben három fő faktor játszott szerepet:

- Minőség - az éles teszten az elhárító rendszer kiválóan szerepelt.

- Ár - Legolcsóbb ajánlat volt

- Technológia transzfer - Kína hajlandó a teljes technológiát eladni, a Törökök helyben gyárthatnak annyit, amennyit csak akarnak. Ez különösen fontos haditechnikánál, mert ha háború tör ki, akkor az ENSZ vagy a US azonnal embargót rendel el, tehát az a biztos, ami helyben gyártható.

Ami nem szerepelt a hivatalos tájékoztatókban az a bizalom. A legutóbbi US kémkedési ügy után nem feltétlenül bízik meg senki egy US-ben gyártott fegyverrendszerben. Mi van, ha a US beleépített egy kikapcsoló parancsot?

Kína feljött a világ ötödik legnagyobb fegyverexportőri pozícióra - Nem véletlenül.

A fegyverrendszer neve FD-2000. Képes elhárítani bármilyen repülőgépet, helikoptert, UAV-t, cirkáló rakétát, egy sor egyéb rakétát (messze nem mindent, de sokat), ledobott bombát (még a levegőben) Ellenáll legalábbis papíron az elektromos hadviselésnek és kemény légicsapásoknak.

A NATO, elsősorban a US nagyon nem örül a döntésnek. A piacvesztés mellett a marketing fronton még nagyobb a kár. Kína most bizonyította, hogy jobb vagy hasonló high-tech katonai technológiával rendelkezik, mint a US, a piac innentől kezdve alapvetően változik meg.

Szerintem Kína tarolni fog a piacokon, főleg azokon a piacokon, ahol nem tartanak Kínától, mint ellenféltől. Tehát bárhol, ami nem Távol-Kelet.

4 komment

Címkék: Kína Gazdaság Világ Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr555547849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2013.10.03. 12:24:52

Innen, a fotelből nézve azért a törökök, mint a cigány lova. Nem vak ez, hanem bátor.
De ha tényleg ők tudják jól ...
Annak nagyon nem örülnék, ha Kína is katonai szuperhatalommá válna.

Clear-water 2013.10.03. 13:25:50

Mentalitásban már azok.
Dolgozom velük. Ezek nem indiaiak, szorgalmasak, és csodálatos memóriájuk van. Amit egyszer látnak, azt nem felejtik el. Ezért minden olyan helyen tarolni fognak, aminek az elavulási ideje nem több, mint 5 év, ami gyakorlatilag az IT szektoron kívül minden.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.04. 10:23:01

@Nűnű:
A US most még szerintem vezet a haditechnikában. De a jövő már nem a US.
Kína itt is át fogja venni a hatalmat, mert a US otthon nagyon sok mindent már le sem tudna gyártani, nincsen meg a gyártósora hozzá. Hiába szerelik össze a fegyvereket a US-ben, ha az alkatrészeket nem ott gyártják...
Kína az életben nem engedné meg ezt, ahogy Törökország sem. Ha háború lesz és Törökország embargó alá kerül, attól még lesz neki légelhárítása, mert annyi rakétát gyárt a saját gyáraiban, amennyit csak akar.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.04. 10:24:49

@Clear-water:
Nekem is csupa pozitív tapasztalatom van Kínai kollégákkal. Nyilván nem mind szorgalmas, okos és becsületes, de a többség az.
süti beállítások módosítása