Gazdaságpolitika - Közművek teljes államosítása

2013.09.10. 14:15 :: Dörnyei József

A napokban megjelent FIDESZ körökből egy olyan ötlet, hogy a közműveknek non-profit cégekké kell válniuk. Ma kiszivárgott hozzá az is, hogy mi a teljes története annak, ami már jó régóta a közművekkel történik.

A kiszivárgott információ szerint személyesen Orbán Viktor akarja a teljes közmű szektort államosítani. A feladat végrehajtását aztán leosztotta a frakciónak, valamint a kormányának is.

A történet Pécsett kezdődött, ahol a helyi vízművet államosította a FIDESZ-es polgármester, ez még a FIDESZ hatalomra jutása előtt történt.

A FIDESZ hatalomra jutása óta a kisebb közműveket már jobbára államosították, csak a nagyobbak állnak még, de azok teljes tönkretétele régóta folyamatban van.

A kisebb közműveket még ki tudja vásárolni az állam vagy az önkormányzat, de a nagyobbakra nincsen elég pénz. Ezeket először el kell értékteleníteni. Ezt a kormány úgy tudja megtenni, ha veszteségbe hajszolja őket. A rezsi csökkentésnek kettős célja van, az első a szavazatvásárlás, de a második a fontosabb, a közművek veszteségbe hajszolása.

Ha a közművek elegendő időt töltöttek a pirosban, akkor a tulajdonosok egyre jobban el akarják adni őket, tehát az eladási ár egyre olcsóbb lesz.

Szerintem a közmű tulajdonosok már csak a választásokban bíznak, ha a FIDESZ lesz a nyertes, akkor el fogják adni azonnal a teljes tulajdonrészüket a Magyar államnak.

A Magyar állam természetesen nem fogja tudni átvenni a nagy közműveket. A jelenlegi tulajdonosok a felsővezetést vinni fogják magukkal, helyükbe pedig FIDESZ komisszárok fognak érkezni. Akiknek lövésük sem lesz a nagy közművek vezetéséről. A hibáikért valakinek fizetni kell majd, az a valaki vagy a fogyasztó vagy az adófizető lesz majd.

A legnagyobb kár azonban az ország megítélésén keletkezik/keletkezett. A befektetők nem fogják megbocsátani a kormánynak, hogy ellopta egy másik befektető pénzét. Magyarország bekerült az "ide aztán végképp ne gyere" kategóriába és egészen addig ott is marad, amíg a FIDESZ vezeti az országot. Csak olyan befektetés érkezik az országba, amit, ha kell, 1 nap alatt össze lehet csomagolni és ki lehet menekíteni az országból.

A kiszivárogtatás most hivatalossá tett egy olyan dolgot, amit mindenki sejtett, de csak kevesen tudtak. Most már a befektetők biztosan tudják, hogy a miniszterelnök lop.

 

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

2 komment

Címkék: Orbán Viktor Politika FIDESZ Gazdaság Befektetés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr855505871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2013.09.10. 15:39:45

Nekem amúgy vegyes véleményem van a dologról.
Egyrészt az államnak biztosítania kell, hogy a cégek ne éljenek vissza a helyzetükkel, plusz fennmaradjon a verseny és az rés ne nőjön túl nagyra.

A másik dolog viszont az, hogy ha ezeket visszavásároljuk és nonprofittá tesszük, akkor az rohadt sok elsüllyesztett pénz lesz, mert ha nem akarunk profitot kinyerni belőle, akkor egyszerűen soha nem jön vissza.Ez az ország anyagi helyzet alapján szerintem jelenleg az a Magyar Állam nem engedheti meg magának. Ennyi pénzből ugyanis az iparban több százezer munkahelyet is lehetne teremteni, ami legalább visszahozná az árát.
Így ezermilliárdos nagyságrendben megnövelnénk az államadósságot, anélkül, hogy az államnak ebből bármi visszajönne. Út az államcsőd felé.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.09.11. 12:25:09

@EXO:
Az államnak legalább 100-szor könnyebb, ha csak ellenörzi a közmü cégeket, mintha saját maga csinálná.

A legegyszerübb az lenne, ha a piacra bíznák az árakat, mert a piacnál jobb szabályozó nincsen.

De OV nem érti a piacot, nem érti, hogy hogyan müködik.
süti beállítások módosítása