US - Meddig engedik még a papírházak építését tornádó övezetben?

2013.05.21. 14:12 :: Dörnyei József

A globális felmelegedés mindenhol változtatja az időjárást, a US-ban több és nagyobb tornádó van, mint eddig. A napokban is végigpusztította Oklahomát egy sor tornádó, Moore városát teljesen letarolta.

A képeken nagyon jól látható, hogy teljes negyedeket tüntetett el a föld felszínéről a tornádó. A vasbeton épületek azonban gyakorlatilag megúszták, mármint a vasbetonból készült részük megúszta, a többi nem feltétlenül.

Oklahoma és általában a tornádó sújtotta területek szegénynek számítanak a US-ben. Nem nagyon szegénynek, de semmiképpen sem a tehetős államok közé tartoznak.

Ez megnehezíti olyan épületek előírását, amik védelmet nyújtanak a tornádók ellen.

A US átlag épületek papírmasé jellegűek. 10 cm-es faluk van, aminek a két oldalán "stabil" gipszkarton van, köztük meg hőszigetelő réteg. Az egésznek van egy kerete falécekből. A teljes fal egyben ad valamennyi strukturális integritást, de messze nem elegendőt ahhoz, hogy egy ilyen ház túléljen egy tornádót. A ház elemei igen könnyűek. Ez szuper, amikor szállítani kell őket, de nem annyira kedvező, amikor a tornádó emelgeti a házat. Mert a súly hiányában sikerül a házemelés...

A 2 gipszkartonból álló fal nem túl ellenálló a fizikai sérülésekkel szemben sem. Egy erőteljes rúgással simán "nyitni" lehet egy falat, most képzeljük el, hogy egy 100 kg-os törmelék 200 km/ó sebességgel mit tesz ebben a falban...

A megoldás természetesen egyszerű, tornádó álló épületeket kell előírni. Ez legolcsóbban vasbeton külső réteggel oldható meg. A US-t ismerve, ha előírnák, akkor pár hónapon belül szabványosítana az ipar egy olyan rendszert, amivel 1-2 nap alatt fel tudnák húzni a ház külső falait vasbetonból. A belső maradhat a papírmasé. Az alap lenne egy kicsit drágább, mint ma, de igazából nem sokkal. Alapot most is kell csinálni és ha már ásni és betonozni kell, akkor pár m3 ide vagy oda a teljes árhoz képest nem túl sok.

Egy nagyon, de nagyon elnagyolt becsléssel azt mondom, hogy 10-15%-al lenne drágább egy tornádó álló ház. A tornádók azután is ölnének, de jóval kevesebb embert. Előfordulna még haláleset bent a házban is, mert pl. az ablakot nem lehet tornádóállóvá tenni. De mindenképpen jóval kevesebb ember halna meg, valamint az anyagi kár is sokkal alacsonyabb lenne.

A US gondolkodást Európai ember soha nem fogja tudni teljesen felfogni. De azért elképzelhető, hogy egyszer majd magukhoz kapnak és cselekednek. Az egy jó kérdés, hogy mikor és mennyi ember hal meg addig...

Vasbeton külsővel ma is épülnek házak a US-ben és ezek tornádó és hurrikán állóak is egyeben. Egy volt kollegámnak Miamiban kapta el egy 5-ös, tehát legerősebb hurrikán a tengerparti nyaralóját. Az egész környéken csak az övé és még pár másik, hasonlóan vasbetonból készült nyaraló maradt meg, még az utakat is betemette az óceán. A többi nyaralóból szó szerint semmi sem maradt. Az ö házának a földszintjét is átmosta az óceán, hagyott valami 2 m magas homokot. De a felső szint karcolás nélkül megúszta, még az ablakok sem törtek ki, vízkár sem keletkezett.

Szólj hozzá!

Címkék: US

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr645310813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása