Energia - Kína beelőzte a világot zöld energiatermelésben is

2013.04.30. 06:00 :: Dörnyei József

Kína fektetett be a legtöbb pénzt megújuló energiatermelésbe a világon 2012-ben. Miközben mind az EU, mind a US csökkentette a befektetéseit, Kína és Japán jelentősen növelte.

Kína 2012-ben a világ összes "zöld" energia beruházás 24%-át hajtotta végre, az EU 21%, a US 13%-on áll.

Kínában a teljes elektromos áram generálás 21,4%-a megújuló,ez 1 070 TWh.

Az EU hasonló adatai: 16,9% megújuló, ami összesen 527 TWh.

Kína tervei szerint a zöld energia részarányát tovább fogják növelni, 25%-ra.

Kína lelkesedését nagyban növeli a nagyvárosaiban eluralkodó szmog. A kormányzat megígérte a lakosságnak, hogy csökkentik a légszennyezettséget, aminek az egyik útja az elektromos áram tisztább generálása.

Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy Kínában vannak igen nagy területen sivatagok is, amik ideálisak napenergia termelésre. A legtöbb pénz nem véletlenül erre a területre áramlott be.

A fracking is elkezdődött, nagy pénzek érkeznek az új iparágba. Egyenlőre még nincsenek komoly kitermelések, de minden valószínűség szerint fognak találni kitermelhető földgázt, Kína nagy, igen nagy...

A földgáz nagyon sokkal tisztábban ég el, mint a most használt szén. Ha sikerülne a crackinggel mennyiségben kitermelni földgázt, akkor a mostani levegőszennyezés mértéke drámaian csökkenne.

Nem meglepő módon Kínában megint jó irányba mennek a dolgok, amin nem lehet csodálkozni egy nemzeti-kapitalista országban.

komment

Címkék: Környezetvédelem Kína Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr325252701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2013.04.30. 12:49:52

Mondjuk ahhoz, hogy Kínában ilyen magas a zöldenergia befektetés és termelés, alapvetően az játszik közre, hogy nem szaroznak évente néhány millió embert elköltöztetni a vízerőművek útjából és akkora a kiaknázatlan vízenergia potenciáljuk, hogy azzal a szénerőművek nagyrészét kiválthatnák. Ráadásul a legújabb pártvezetés célul is tűzte ki, hogy ki is aknázzák a vízenergia potenciáljukat( a légszennyezés miatt), az előző pártvezetés túl gyáva volt ehhez)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.30. 13:27:55

@EXO: A legtöbb pénz az EV-be (napcella) ment bele. De tényleg építenek vízerömüveket is, csak az nem annyira drága, mint az EV, legalábbis évi bontásban nem.

A legtöbb megújuló energia egyébként a mai napig a vízerömüvekböl van. De az EV-ben van Kínában potenciál a sivatag miatt. Az EU-ban bün lenne lefedni a szántóföldeket vele.
süti beállítások módosítása