US - Drasztikusan átalakult az autópiac

2013.04.10. 06:00 :: Dörnyei József

A US mindennapi életét drasztikusan átrajzolta a válság. Az autópiacon is nagyon látszanak a változások.

Ma a US-ben az átlagos autóhitel futamideje 5,5 év. 2000 előtt, az "aranykorban" valahol 2-3 év között volt ez a szám.

Ma az autók átlagos életkora 11 év, 2000 előtt 8,5-9 év volt.

Ma a használt autóknak nagyon jó áruk van, őrzik az értéküket, 2000 előtt a használt autók értéke gyorsan csökkent.

A változásokból nagyon jól látszik a rohamos elszegényedés. A mutatók még nem érik el a Magyar értékeket, de jól látszik, hogy oda tartanak. Ez különösen a használt autók árán jelentkezik, ami ott és Magyarországon is magas.

Németország a gyökeres ellentéte ennek az elszegényedési folyamatnak. Németországban az autók átlagos életkora 7 évről nőtt 7,5 évre a válság során, jóval alacsonyabb a US értéknél és még ma is jobb, mint a US aranykorban volt.

Magyarországon az autók átlagéletkora 12,5 év, ami 11 évről (2006) emelkedett fel. A US kb. ott tart ma, mint Magyarország 2006 környékén. A US folyamatosan lefelé megy, ezért ha nem jött volna a FIDESZ, elérte volna a mi szintünket. De jött, ezért Magyarország per pillanat gyorsabban süllyed, mint a US.

A hülye-hülyébb-leghülyébb versenyben sajnos Magyarország mindig előkelő helyezést szokott elérni, most is sikerült a lehető legrosszabb kormány megválasztani a világon. Pedig Obama sem kismiska...

8 komment

Címkék: Magyarország Németország Gazdaság Autó US

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr125213800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2013.04.14. 16:05:01

Az Orbán nélkül is szar lenne nekünk, egyszerűen ilyen az EU gazdasági konjunktúrája. 2008 óta minden országban bedőlt a gazdaság és a fogyasztás növekedése, ahol az hitelre folyt. Most ,hogy szűkösek a hitelpiaci források, ezek az országok(velünk együtt) átálltak törlesztő üzemmódba és ez addig így is marad, amíg a jelenleg kinnt lévő lakás és autó hitel állományt nagyrészt le nem írják, plusz az EU válsága el nem múlik(amihez kellene pár dolog, a mostani kísérletekkel nem fog menni)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.14. 23:08:11

@EXO: Ez sajnos egy nagy badarság. Magyarországon egy nem rossz kormány már évi 3% GDP növekedést hozott volna, az államadósságon meg évi 6%-ot tudott volna vágni.

Nem beszélek semmi radikálisról, csak annyit kellett volna tenni, hogy valaki hozza Bajnai teljesítményét, tehát a nullát.

Az Orbán kormány -8-10%-ot tudott hozni, egyenlőre beláthatatlan károkat okoztak Magyarországnak.

EXO 2013.04.15. 06:46:33

Én amúgy nem értem hogy mit lehet Bajnainál rosszabbul csinálni. A médiából én csak folyton a 2/3-os törvényeket és a diktatúrát meg az ezzel kapcsolatos botrányokat hallom(illetve ezekről látok részletes elemzéseket). Viszont a gazdasági teljesítményről nem látok mást, minthogy benyögik, hogy milyen szarok vagyunk és semmi konkrét háttérelemzés.
Azt el tudnád magyarázni, hogy miért szarabbak Viktorék Bajnaiéknál? Amúgy hallgatok és csupa fül vagyok, de a média folyton csak a médiatörvénnyel és felsőoktatásról szónokol, ezen a téren nem látok sok az általános dogmákon túlnyúló elemzést.

EXO 2013.04.15. 06:57:30

Amúgy szerintem mivel a gazdaságunk igen erősen export orientált lett az elmúlt 20 évben(a termelés nagyrésze exportra építő óriásvállaltok kezében van), ezért ilyen világgazdasági konjuktúra mellett akkor is csökkennénk ha egy kormány ennek az ellensúlyozására mindent megpróbálna. Egyszerűen 2002 és 2010 között szinte mindent egy lapra(az exportra) tettek fel a gazdaság fejlesztése tekintetében, az önellátásunkra képes , emellett a konjuktúrától kevésbé függő szektorokat pedig hagyták elsorvadni. Ennek hatására a gazdasági helyzetünk most nagyrészt az EU helyzetétől függ, gy mozgunk mi is, ahogy az EU gazdasága, az pedig szarban van az Euróválság miatt.

Nyílván el lehet kezdeni fejleszteni azokat a szektorokat, amik ettől kevésbé függenek, de nem lehet egyik pillanatról a másikra helyre állítani, hogy a mezőgazdaságunk.élelmiszeriparunk és egyéb régebbi iparágaink összezsugorodtak.

EXO 2013.04.15. 06:59:09

Ezek példáúl azért fontosak mert ezekre a kereslet nem függ a gazdasági helyzettől, mindig van rá igény, ezzel szemben egy rabszolga hajcsár fröccsöntöt termék pakoló üzem rögtön bocsájtja el az embereket ha az EU recesszióban van.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.15. 12:42:15

@EXO: Eléggé nehéz felsorolni mindent, amit OV és kormánya elkúrt. Túl hosszú a lista. Sajnos végig kellene hozzá olvasnod a blogot. :-)

Bajnai sokkal nehezebb helyzetben volt, amikor kormányzott és +3%-os GDP növekedést csinált, miközben tényleg nem csinált semmit, csak hagyta, hogy a gazdaság helyrehozza magát.

A Magyarországi (értelmes) média szinte már nem is létezik, vagy bulvár vagy állami szócsö. A bulvár nem foglalkozik a gazdasággal, az állami szócsö meg szintén nem.

EXO 2013.04.15. 18:19:28

4.bp.blogspot.com/-j34AD2hnm1E/T7J0wZEaeNI/AAAAAAAAAN0/ps0tP6JY8Cs/s1600/Eurozone-GDP-rebased-to-2008-with-UK-and-US.jpg
Ez engem igazol. A válság kezdete után 2009-től 2011-ig az eurózóna elkezdett visszakapaszkodni, 2011-ben viszont megtorpant a folyamat, azóta kezdenk szétrepülni a Fidesz álmai és jönnek egymás után a megszorító csomagok.

Amúgy én is tudom, hogy önzőek és törtetők, akiket a zsebük érdekel a legjobban(ezt az egykulcsos adó mutatta meg a legjobban, aminek negatív a nettó gazdasági hatása), csak mégha akarnának se tehetnének csodát egyik pillanatról a másikra.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.15. 22:06:01

@EXO: Tévedsz, kegyetlenül elkúrta a FIDESZ, náluk rosszabb vezetése nem volt Magyarországnak. Nem csak lopnak, hanem elképesztően tehetségtelenek is.

Az Eurózónának köze nincsen ehhez, ezt a FIDESZ teljesen egyedül kúrta el.
süti beállítások módosítása