Befektetés - €100K a hivatalos bankbetét biztosítási határ az EU-ban

2013.04.08. 15:18 :: Dörnyei József

Az EU megszólalt, €100K lett a bankbetét biztosítás határa az EU-ban. Az élet jelentősen átalakul mostantól a tehetősebb magánemberek, de elsősorban a cégek vezetőinek és treasury munkatársainak számára.

Ahogy már írtam, a lépés nem volt egy meglepetés, az EU előre megszellőztette.

A magánemberek vagyonában általában nincsen nagy mocorgás. Ami van, az relatíva könnyen kezelhető. Magánszemélyként arra kell odafigyelni, hogy 1 bankszámlán tulajdonosonként ne legyen több, mint €100K betét. Tehát a való életből merítve, egy családnak érdemes minden bankszámláját közösre változtatnia és így számlánként €200K betét helyezhető el.

A gyerekek bankszámláját már nagyon nehézkes kezelni (jegyző bevonása szükséges), ezért őket csak akkor érdemes ebbe a játékba bevonni, ha évente mondjuk csak 1-szer kell igazítani a számlán, tehát tartós befektetésre alkalmas. Így pl. egy olyan család, aminek 2 szülő és 2 gyerek tagja van, már €400K-t tarthat egyetlen bankszámlán.

A US-ben $250K a határ, oda is lehet vinni befektetéseket, célszerű is, a kockázatmegosztás miatt.

A cégek bankszámláin általában nagy a mozgás. Nem megoldható a számlák szétdarabolása €100K méretűre.

Amiatt a cégeknek betétbiztosítást érdemes/kell maguknak vásárolniuk. Ennek még nincsen komoly piaca per pillanat sehol az EU-n belül, de szvsz. most indul be. Eddig volt a CDS, de ez csak kötvényekre "jó", folyószámlákra nem.

Magyarországon megnéztem pár banknál, de szintén nincsen ilyen termék, nem lehet vásárolni sem. (Legalábbis én nem találtam ilyet)

A US-ben létezik működő pénzügyi megoldás a problémára, ami nem meglepő annak a fényében, hogy ott gyakran mennek tönkre kisebb-nagyobb bankok.

Magyarországi cégek és magánszemélyek €1,5Mrd bankbetétet buktak el Cipruson, ez egy komoly figyelmeztetés arra, hogy a bankbetét biztosítást nem szabad elhanyagolni.

Szólj hozzá!

Címkék: Befektetés Bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr525210864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása