MNB - Már csak 5,25%-os az alapkamat

2013.02.27. 09:18 :: Dörnyei József

A rendszerváltás óta soha nem volt 5,25%-os az alapkamat, ha jól emlékszem. A jelenlegi gazdasági környezetben ez a kamatvágás sem okozott érzékelhető forintgyenkülést.

Az Orbán kormány valószínűleg legnagyobb gazdasági sikere az 5,25%-os alapkamat.

Az alacsony alapkamat olcsóbbá teszi az államadósság finanszírozását. Az állampapírok hozama ugyanis követi az alapkamat változásait, ha az alapkamat alacsony, akkor a hozam is alacsony. Ha a hozam alacsony, akkor az államadósság finanszírozásának költsége is alacsony.

Az alacsony alapkamat olcsóbbá teszi a vállalkozások finanszírozását is. Ha a vállalkozások olcsóbban jutnak tőkéhez, akkor olcsóbban tudnak termelni, több profit marad a zsebükben és van pénzük és lehetőségük is a bővítésre.

Az alacsony alapkamat olcsóbbá teszi a lakossági hiteleket is. A lakosság többet tud vásárolni és olcsóbban tudja finanszírozni a hosszútávú befektetéseit is, mint pl. a családi ingatlan és gépjármű.

Az alacsony alapkamat jelenleg még elsősorban az államadósság finanszírozását segíti, mert még nem eléggé alacsony.

A vállalkozások és a lakosság számára még ennél is alacsonyabb alapkamat lenne ahhoz szükséges, hogy a gazdaságot érzékelhetően elkezdje pörgetni. A szükséges alapkamat valahol 1-2%-os lenne ehhez. De már 3%-nál is lenne érzékelhető GDP növekedés, csak nem sok.

Az MNB-nek további jó munkát kívánok és jó aggódást a forint árfolyama miatt. :-)

Mert magas alapkamat mellett könnyen lehet fenntartani a forint árfolyamot. Az a legény, aki képes erre alacsony árfolyamon is. Egy hasonlattal élve, drágán bárki képes vásárolni. Az a jó kereskedő, aki olcsón is tud...

2 komment

Címkék: MNB Gazdaság Alapkamat

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr365107734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nns 2013.02.27. 11:07:44

Nem jól emlékszel: www.mnb.hu/Jegybanki_alapkamat_alakulasa

Elég sokáig volt már 5,25:

2010. április 27-től 5,25%
2010. november 30-tól 5,50%

Szóval most csak visszajutottunk oda ahonnét indult a jelenlegi kormányzati ciklus. :-)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.02.27. 12:40:01

@nns: Igaz, valamikor késöbb javítom majd.
süti beállítások módosítása