Energia - Gázfáklyázás lassú csökkenése

2013.01.29. 01:16 :: Dörnyei József

A cikk apropója az, hogy az utóbbi időben megjelent pár cikk a nemzetközi sajtóban, valamint Magyarországon is, amiben azt terjesztik, hogy a US-ben komoly problémák vannak a gázfáklyázással.

A gázfáklyázás (gas flaring) azt jelenti, amikor a kitermelt gáz egy részét a kitermelő elégeti.

Ennek az égetésnek több oka lehet, egy része technológiai, pl. egy új fúrásnál az első gázt el kell égetni, vagy egy gázkitörésnél a kitörő gázt el kell égetni. Ezzel nem sok mindent lehet tenni, de nem ez adja a mennyiséget.

A másik ok gazdasági. A kitermelő nem tud mit kezdeni a gázzal. A kőolaj kitermelésnél általában vagy mondjuk kis kerekítéssel mindig jön fel gáz is. Akinek csak az olaj kell, az ezt a gázt elégeti. A gáz nyilván nem értéktelen a piacon, de ezekben az esetekben a szállítása többe kerülne, mint az elégetése.

Harmadik ok lehet még politikai, amikor pl. egy ország nem engedi át a gázt a területén, hallottunk már ilyet...

Az US-ben azonban nem ez a helyzet. Ott a gáz értékes energiahordozó és gazdaságilag megéri felhasználni vagy eladni.

Az utóbbi időkben beindult "shale gas" kitermelési dömping változtatott a kitermelt mennyiségen, ezért valamennyire nőtt a gas flaring mennyiség is.

Ennek ellenére a US-ben még mindig alacsonyabb a gázfáklyázás aránya, mint az EU-ban.

2010-11-es adatok

Termelés (bcm) Flaring (bcm) Arány
US 651 7,1 1,09%
EU 167 3 1,7%
Oroszország 669 37,4 5,59%
Iran 146 11,4 7,8%
Nigeria 23 14,6 63,47%

Jól látható, hogy az adott ország, régió fejlettségi szintje határozza meg, hogy mekkora arányban pazarolja el a kitermelt földgázt.

A US pazarol a legkevesebbet, második az EU és harmadik helyre befut, bár szvsz. egy elég rossz értékkel Oroszország. Afrika meg, ahogy az ember várja, minősíthetetlen érdemjegyet szerez.

A világ teljes elfáklyázott gázmennyiségének aránya fokozatosan javult az utóbbi évtizedben, méghozzá jelentős mértékben.

Termelés (bcm) Flaring (bcm) Arány
2000 2412 165 6,84%
2011 3276 140 4,27%

Adatok: BP, wiki, ceres.org

Szólj hozzá!

Címkék: Környezetvédelem Energia Gáz

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr535050300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása