Fehér és sárga csekk, egy apró lépés a helyes irányba

2013.01.09. 20:23 :: Dörnyei József

A Magyar posta létrehozta a fehér csekket. Kevesen tudják, hogy mennyire sok pénzt takarít ezzel meg a fogyasztóknak.

A sárga csekk úgy működik, hogy a postán befizetett pénzt a posta átutalja egy bank technikai számlájára, majd onnan a bank továbbutalja a pénzt a tulajdonosa számlájára.

2013-tól 3 díj és 3 adó van, a posta díja, amiért beszedi a pénzt, a posta utalásának a díja a bankba, a bank átutalási díja a tulajdonosnak, valamint 3 tranzakciós adó, 0,3%-os adó a készpénzes befizetés a postán, 0,2%-os adó a posta->bank utalásra és még egy 0,2%-os adó a bank utalásra a tulajdonosnak.

Az egész egy komoly summa.

A fehér csekknél nincsen bank, a posta közvetlenül a tulajdonosnak utal.

A fehér csekk esetén ezért csak 2 díj és 2 adó van, mert kiesett a bank. A posta beszedési díja + az utalásának díja, valamint kettő tranzakciós adó, a 0,3%-os készpénz befizetés és a 0,2%-os banki utalás.

A megtakarítást természetesen a fogyasztó kapja meg a termék árában. (Minden adót és költséget a végén a fogyasztó fizet meg...)

A lépén nagyon helyes, ott kell takarékoskodni, ahol lehet. A sárga csekk drága volt, nem véletlenül. Most kirúgták a "middle man"-t, ami a minden üzletben cél.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr625008874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása