EU - Adóelkerülés elleni lépések

2012.12.06. 23:04 :: Dörnyei József

Az EU-nak éves szinten €1000Mrd körüli elmaradt adóbevétele keletkezik azért, mert a cégek kihasználják az egyes tagországok, illetve off-shore országok kedvezőbb adókulcsait.

Az EU országoknak égető szüksége van adóbevételekre, mert minden tagállam nyakig el van adósodva.

Az adóelkerülés lényege az, hogy a törvényeket szigorúan betartva a cégek optimalizálják a működésüket, olyan nemzetközi cégstruktúrát hozva létre, ami az adófizetési kiadásaikat a legkevesebbre csökkenti.

Mivel ezek a lépések szigorúan törvényesek, ezért csak úgy lehet fellépni ellenük, ha a törvényeket módosítja az EU.

Mivel a cégek nemzetközi szinten optimalizálják az adófizetésüket, ezért a törvényeket is nemzetközi szinten kell változtatni, tehát minden tagországban.

A cél az, hogy a cégek profitja abban az országban adózzon, ahol keletkezett.

Létrehoznak egy közös EU adószámot

Most is van ilyen, emiatt nem értem ezt a lépését a tervnek, talán kötelező lesz minden cégnek? Vagy ezentúl ez lesz az adószám és nem lesz "saját", országos?

Az adóparadicsomokat ezentúl EU-s szabályok alapján kell azonosítani, valamint "Black list"-re tenni

Ez egy igen fontos a lépés. Az EU csak a saját tagországait tudja befolyásolni. (Már amennyire) Ezzel a lépéssel az adóparadicsom országokat tudja vagy jó útra téríteni vagy kizárni az EU-val való kereskedelemből, ami de facto azt jelenti, hogy ott nem lehet adót elkerülni.

Adózási információk jobb megosztása

Ezzel a lépéssel a gyanús esetek gyors kiszűrését lehet elérni.

Vélemény

A cégek nem véletlenül optimalizálják az adózást. Ha a konkurencia optimalizál, akkor nekem is kell, különben drágább leszek és kiesek a piaci versenyből.

Az EU-nak ráadásul első körben nem is off-shore, hanem on-shore kellene alaposan körülnéznie. Szinte minden tagország alkalmaz valamilyen trükköt, vagy direkt erre létrehozott adórendszert, amivel az a célja, hogy ellopja a többi EUs ország adóalapját és az adók az adott tagország költségvetésébe folyjon be.

A legutóbbi két botrány EU-s országban adót elkerülő cégekről szólt, nem off-shore országról - Starbucks és Amazon.

Mindenesetre sok sikert kívánok a bizottságnak, lesz dolguk, az biztos...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr74952075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása