Megjött a legújabb Matolcsy csomag (2012.11.16.)

2012.11.16. 19:40 :: Dörnyei József

A Matolcsy csomagokat már nem nagyon lehet számozni, dátumozni kell őket. A legújabb csomag relatíve kis összegről szól és nem okoz további rombolást a gazdaságban, ezért örülni kell neki, mert lehetett volna rosszabb.

Az energia szolgáltatók nyereségadó terhelése a jelenlegi 30%-ról 50%-ra emelkedik

Az intézkedéstől a kormány 40Mrd plusz bevételt vár. Az energia szolgáltatók nem tudnak mit csinálni, lenyelik a békát és várnak egy új kormányt. Az áram és gáz szolgáltató cégek nem tudnak beruházásokkal trükközni, de a MOL tud. A MOL szvsz. minden beruházást előre hoz, amit csak tud és kihozza magát null szaldóra. Nem érdemes számolni semmi MOL nyereségre 2013 és 2014-ben.

Központi közmű adó

A közmű vezetékek alapján kell fizetni és 30Mrd a célösszeg. Ez egy beszedhető, fix adó, olyan, mint a bankadó. A lakosság fogja kifizetni a megemelkedő közmű számlákban. Az adó alapja sajnos drága adóvá teszi, mert Magyarországon az isten nem tudja pontosan, hogy hol milyen közmű vezeték fut. Mindenesetre ez egy beszedhető, fix adó.

Szerencsejáték adó

Mind a Szerencsejáték Zrt., mint az online szerencsejáték fizet egy extra 10Mrd adót. Az első szedhető, legfeljebb az 5-ös nyereménye 100M helyett 30M lesz. Az online szerencsejáték adója egy szép álom.

Az előző Matolcsy csomag

Vélemény

A Magyar gazdaság jelenleg 1,5% YTY recesszióban van. Ez egy nagyon pozitív szám, mert Matolcsy vezetése alatt lehetett volna sokkal rosszabb is. Jövőre lesz is. Majd meglátjuk, hogy mennyivel.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr504910699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

--cs-- 2012.11.19. 13:54:47

Lehet, hogy nem teljesen frissek az infóim, de mintha még valami olyasmit is bejelentettek volna, hogy a bankadót mégsem vezetik ki 2014 januártól.
Ezzel a bejelentéssel kapcsolatban azt nem értettem, hogy miért volt most erre szükség. Ennek semmi köze nincs a 2013-as költségvetéshez. Maximum arra lehetett reakció, hogy az állandó kritikák között rendszerint elhangzik (jogosan), hogy a legnagyobb jó indulattal is csak 1 évre terveznek előre. Ez pedig egy "hosszú távú előretervezés" jele.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.11.19. 20:49:02

@--cs--: A banki válság adóval kapcsolatban annyi terv és ígéret született, hogy csak az lehet készpénznek venni, amiről törvényt is írtak. Volt már felezve, duplázva, helyben hagyva. Nem érdemes figyelmet szentelni arra, amit a kormány ígér. Csak arra, amiről a kormány törvényt hoz.

--cs-- 2012.11.20. 17:11:26

@Dörnyei József: Azzal egyetértek, hogy az ígéretek nem mindig vonják maguk után a megvalósítást. De valahogy korrelációt érzek a "milyen jellegűt ígérnek" és "betartják-e" között. Ha olyat ígérnek, hogy a magánszektortól profitot vesznek el, akkor azt emlékeim szerint eddig megtartották.
süti beállítások módosítása