US - Rakéta elhárító rendszer - új szint

2012.11.01. 15:38 :: Dörnyei József

Az USA rakéta elhárító rendszerekkel foglalkozó ügynöksége, az MDA (Missile Defense Agency) egy sikeres tesztet hajtott végre az új, THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) rendszerrel.

A THAAD rendszer PAC3 (PATRIOT Advanced Capability-3) rakétákkal megsemmisített összesen 5 célpontot. A célpontok között volt egy közép hatótávolságú ballisztikus rakéta (MRBM) is. A többi célpont rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta (SRBM), valamint cirkáló rakéta (Cruise Missile) volt.

Ez volt az első alkalom, amikor sikerült MRBM-t megsemmisítenie egy rakéta védelmi rendszernek.

Az eredmény egy fontos lépcső, mert azt jelenti, hogy az USA légvédelme csak ICBM (intercontinental ballistic missile) vagy IRBM (intermediate-range ballistic missile) ellen nem tud hatékonyan védekezni. ICBM-el csak az USA, Oroszország és Kína rendelkezik. IRBM azonban minden olyan országnak van, aminek van vagy gyaníthatóan van atom fegyvere.

Per pillanat tehát az USA légvédelme még lyukas, ugyanis IRBM ellen még mindig nem tudnak védekezni.

Azonban régebben az MRBM elleni hatékony védelmet sem látták lehetségesnek, miközben kiderült, hogy mégis lehetséges.

Ha az IRBM elleni védelmet is sikerülne kifejleszteni, akkor az USA a levegőben csak Oroszország és Kína által lenne támadható. Ami a jelenlegi, terrortámadással sújtott időkben egy igen nagy dolog.

A közel-keleten is békét hozhatna, mert ha az USA telepíti a rendszert Izraelben, akkor hiába van bármelyik Arab államnak atom fegyvere, nem tudja vele elérni Izraelt. A fenyegetés miatt továbbra is a jelenlegi "béke" lenne a régióban. Ami jobb, mint egy háború.

Szólj hozzá!

Címkék: US Fegyverzet

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr954883938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása