Az EU válságkezelés hibája

2012.10.25. 15:35 :: Dörnyei József

Az EU és az IMF is rájött arra, hogy az EU-ban alkalmazott válságkezelés hibás. A legtöbb országban a költségvetési kiadások csökkentése helyett adóemelést alkalmaztak az EU szocialista országai. Ez egy várható "válságkezelés" volt a szocialista kormányoktól, hiszen a magas adószint a szocializmus alapvetö tulajdonsága.

A probléma ott van, hogy az elörejelzések szerint ez adóemelések nem csökkentik, hanem növelik az eladósodottság mértékét. Ez amiatt van, mert az adóemelések mindig károsítják a gazdaságot. De az EU országok többsége már eleve szocialista volt a válság elött is. A szocializmus definíciója szerint a létezö legtöbb adót szedték be, amit még a gazdaság recesszió nélkül elbírt.

Ha ezek a szocialista országok aztán válságba kerülnek, akkor nagyon nagy a gáz, mert a létezö legmagasabb szintröl nem lehetséges emelni az adókat anélkül, hogy szétbombáznák a gazdaságukat. Amennyiben megteszik - és megtették - akkor szétbombázzák a gazdaságot és recesszióba kerül az ország. Ha recesszióba kerül az ország, akkor az eladósodottság mértéke nöni fog. Föleg, ha nem nulla alá csökkentették a hiányt, hanem 1-2% körülre vagy még magasabbra.

A megoldás persze rém egyszerü, a kiadásokat kell csökkenteni. De ezt egy szocialista csak akkor teszi meg, ha a fejéhez egy pisztoly szorítanak. vagy még akkor sem.

Az EU nagy bajban van. Nem képes meghozni a szükséges kiadás csökkentö intézkedéseket.

Magyarországon pontosan ugyanez a tendencia. A FIDESZ, a jelenleg kormányzó szocialista párt, szintén csak adóemelésekkel akarja kiegyensúlyozni a költségvetést. Lásd utolsó pár Matolcsy csomag. Ez recessziót okoz és adósság ráta emelkedést.

A szocialisták találták ki a "megszorítások" szót is. Amivel jól félre lehet vezetni a jónépet és a butább befektetöket is. Ha valaki megszorítást alkalmaz, az nem jelent semmit sem. Lehet, hogy jót tesz, lehet, hogy még jobban elkúrja a dolgokat.

Pontosan kell fogalmazni - adót emel, tehát elkúr vagy kiadást csökkent, tehát helyre teszi a dolgokat.

Kapitalizmus és szocializmus

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr94869773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gombosg 2012.10.28. 01:13:30

Az államkasszák veszteséges működését mindenki olyan természetesnek veszi, mint a levegőt. Miért?

Miért arról beszélünk, hogy legyen "4%" a hiány?
2011-ben a teljes 28000 milliárd GDP-ből az államkasszába befolyt 13000 milliárd. Több, mint 45%! És ezek után arról megy a diskurzus, hogy még ezen is költekezzünk túl, a GDP-hez képest 4, de a bevételhez képest majdnem 6%-kal. A lakosság nem érti meg, hogy ezt is ők fogják megfizetni - ráadásul kamatokkal együtt.

Az Ön blogjában az egyik legértékesebb gondolatívnek tartom annak a megállapítását, hogy idehaza még mindig "szocializmus" van, mindegyik párt szocialista.
Ez egy nagyon értékes felismerés szerintem, mert a legtöbben csak a saját oldaluk mellett kardoskodnak a közös politikai alapok felismerése helyett.

Én személy szerint nagyon utálom ezt a túlköltekezést, a nagyra nőtt államot, ami mindenbe bele akar szólni (lásd pl. a meteorológia államosítását...). Utálom ezt a fajta szocializmust. Az ilyen módon megvalósított "szolidaritás" valójában pazarláshoz és élősködéshez vezet.

Semmi másra nem vágyom idehaza, mint hogy a dolgozó és értéket előállító emberek munkája legyen pénzügyileg elismerve és társadalmilag megbecsülve. Így ezek az emberek adózni is hajlandóak lesznek! Jelenleg mindkettőtől messze állunk.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.10.28. 09:01:30

@gombosg: Ön a 10%-ba tartozik, aki nem szocialista. Sajnos a 90% szocialista...
süti beállítások módosítása