Új Matolcsy csomag (2012.10.17.)

2012.10.17. 11:18 :: Dörnyei József

Már nem is próbálom sorszámozni Matolcsy miniszter úr csomagjait, egyszerübb dátummal azonosítani öket. Sajnos a költségvetési tervezés továbbra is eléggé döcögösen megy a FIDESZ-nek. A csomagba most még nyomokban sem került takarékossági intézkedés, csupa adóemelésböl áll.

A bankadó nem lesz megfelezve jövöre.

Ez sajnos kiheréli a gazdaságot. A bankadót már régen meg kellett volna szüntetni. Hitel nélkül nincsen gazdaság. Szétadóztatott bankrendszerrel nincsen hitel. Kevés hozzáfüzni való van, a károk mértékét csak tippelni lehet, számolni nem. Az biztos, hogy jelentösek lesznek a károk.

Duplázzák a tranzakciós adót + Államkincstárnál is dupláznak

Ez egy "jó" adó, ez a pont nem fog károkat okozni a gazdaságban. A MÁK adó cigánykodás, nem hoz bevételt az államnak.

HIPA változás

A jelenlegi 100%-ról 80%-a csökkentik a beszerzett áruk értékének levonhatóságát az árbevételböl. Ezzel jelentösen megemelkedik a HIPA adóalapja, ezzel a befizetendö adó. Ezt gyártás és a kereskedelmi szektor fogja kiköhögni. Legjobban azokat a cégeket érinti, ahol hosszú a beszerzési lánc. Szerintem cégcsoport átalakításokat is jelenthet.

A kereskedelem azonban nem tud elmenekülni az országból, a vevökön fogja leverni a megemelt HIPA-t.

A gyártás meg valószínüleg ki tud magának sírni adókedvezményt az önkormányzatnál, ahogy eddig is.

Mindenesetre nem egy jó intézkedés.

Közmü adó a talajban futó vezetékekre

Ez egy nettó baromság. Ha kell zsé, akkor szedjenek pl. áramadót, mint Németországban. Az adó alapját jelentö vezetékek összeszámolása iszonyat pénz, az ellenörzése is az. Az idiótát, aki kitalálta, el kell küldeni a legközelebbi mekibe felmosni. Mert burger turner-nek sem alkalmas...

Cafeteria adóemelés

Az egész Cafeteria megszüntethetö szerintem. Azzal több pénzt lehetne fogni...

NAV hatékonyság növelés

Erösen kérdöjeles intézkedés. Semmi nincsen mögötte. Már a pénztárgépek bekötéséböl származó extra adót sem fogadta el az EU, ezt még annyira sem fogja elfogadni.

Pénztárgépek bekötését nem fogadta el az EU

Az EU nem hiszi el, hogy ebböl jövöre pénz lehet. Annyiban jogos, hogy a technikai kivitelezés húzós határidövel valósítható csak meg.

Összegzés

Választások jönnek, a kormány kezdi szórni a pénzt, elsösorban természetesen a nyugdíjasok felé.

A jelenlegi csomag egyetlen takarékossági intézkedést nem tartalmazott, megint feljebb srófolták az adókat. Kettö cigánykodás és egy nettó baromság eleme is van, ami miatt lehet, hogy lesz még egy csomag...

A jövö évi GDP növekedésnek is harangoztak, megy tovább lefelé a gazdaság, kifelé az országból minden dolgozó, aki csak tud.

Az egyetlen pozitív dolog a csomaggal kapcsolatban az, hogy létezik. Az Orbán kormányt durván seggbe rúgták Brüsszelböl. Látszik, hogy élet-halál kérdése az, hogy tartsák a hiánycélt. Az is jól látszik, hogy egy szocialista kormány is képes teljesíteni, csak pisztolyt kell szorítani a fejéhez...

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr274853827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pdw (törölt) 2012.10.17. 17:53:15

Kivancsi leszek az elso kettonek milyen hatasa lesz a bankokra. Vajon lesz amelyik csomagol?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.10.17. 20:11:28

@pdw: A kisbankok esetleg. A nagyok maradnak. A probléma a bankadóval az, hogy a hitelezést bünteti. Tehát a bankok nem fognak hitelezni. Ami a gazdaságot vágja taccsra.
A bankoknál most az a legsikeresebb, ami a legkevesebbet hitelezi. Ilyen nem szabad csinálni, csak az ellenség gazdaságában.

blc79 2012.10.17. 22:09:52

ÁKK nem egyenlő MÁK, bocs.

--cs-- 2012.10.19. 15:24:35

Kifejtené egy kicsit bővebben, hogy a tranzakciós adót, mint "jó" adót, hogyan érti?
Személy szerint az adónak a készpénzfelvételes részével egyetértek. Ezzel szemben az általános tranzakciókat büntető részt (ami ezúttal változott) nem találom "jó"-nak. Maximum azt tudom elképzelni, hogy van ennél rosszabb adó is, amihez képest ez "jobb", de nem "jó".

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.10.19. 16:22:35

@--cs--: Pontosan azért "jó" adó, mert a lehetö legkevesebb kárt okozza. Minden adó kárt okoz a gazdaságban, de nagyon nem mindegy, hogy mekkora kárt. A legtöbb kárt a munkabérre rakódó adók okozzák, ha magasabbak kb. 20%-nál. A legkevesebb kárt a termékadók okozzák, ha alacsonyak és ha nem nyomják ki a vásárlást az országból. A banki tranzakció adó alacsony és a jelenlegi szabályok mellett nem menekül külföldre.
süti beállítások módosítása